JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fornøyd med å betale eiendomsskatt

Erik M. Sundt

Så lenge skattepengene går til helse, oppvekst, skole og til kontroll med naturressursene.

2016092010140420230821171436

ingeborg.rangul@fagbladet.no

sidsel.hjelme@fagbladet.no

Da hjemkommunen Hvaler innførte eiendomsskatt, fikk Tone og Espen en skatteøkning på 16.100 kroner. Det er de fornøyd med.

Hadde klippekort på sykehuset da jentene var små

– Skattenivået helt greit

– Så lenge skattepengene går til helse, oppvekst, skole og til kontroll med naturressursene, er skattenivået helt greit. Når folk vet hva skattepengene går til, vil de fleste også føle at det er rettferdig. Velferdsstaten er et spleiselag der de som tjener mer må betale mer, sier Espen.

Tar vi velferdssstaten for gitt?

Med glede

– Når jeg ser hva jeg har igjen for skattepengene, betaler jeg min skatt med glede, sier Tone. Hun har gjennom mange år slitt med store helseproblemer, og erfart hvor viktig det er å ha et sikkerhetsnett som kan støtte opp når livets motbakker blir for tunge.

– Jeg har hatt mange og lange sykmeldinger, og også gått på arbeidsavklaringspenger. Jeg er rett og slett utslitt, og for et år siden fikk jeg innvilget halv uføretrygd. Med halv jobb og halv trygd vil jeg klare å stå lenger i jobb.

Kristent rengjøringsbyrå må betale skatt av dugnad

Roser hjemmesykepleien

I disse dager har Tone også sett velferdsstatens tjenester rulles ut for sin 82 år gamle mor.

– Hun bor hjemme, og har hittil klart seg med lite hjelp. Men for noen dager siden havnet hun på sykehus, og det er fint å se hvordan hjemmesykepleiens tilbud og oppfølging lines opp når mor skrives ut fra sykehuset.

Les også:

Åtte av ti vil betale mer skatt for billigere tannhelse

Nå blir det skatt på kjøregodtgjørelse

Skatteforliket som ga kutt for de rikeste

Stortinget vedtok i mai en ny skattereform. Det er bred politisk enighet om reformen, men SV og Miljøpartiet de grønne stemte mot forliket som blant annet innebærer:

• Selskapsskatten skal reduseres fra 27 til 23 prosent innen 2018.

• Det innføres en verdifastsettelsesrabatt på 20 prosent for aksjer og driftsmidler innen 2018. Dette betyr at dersom du for eksempel har Statoil-aksjer for 100.000, vil du skattes for 80.000 kroner av dette beløpet.

• Utbytteskatten holdes om lag på dagens nivå, men skjermingsrenten skal økes til et «nivå som bedre reflekterer risikofri avkastning».

• En finansskatt skal innføres fra 2017, i realiteten en skatt på merverdien i finansiell tjenesteyting (f.eks. banker).

• Tiltak som skal sikre større åpenhet om pengeoverføringer, innskudd og gjeld skal også fremmes. Konkret skal det vurderes begrensninger i skatterådgivere og advokaters taushetsplikt.

Ifølge NTB viser beregninger fra Finansdepartementet at Norges 1400 rikeste personer i gjennomsnitt vil få en skattelette på 360.000 kroner i året etter skatteforliket. Til sammenligning får de 1,4 millioner menneskene som har mellom en og fem millioner i formue, ca. 200 kroner hver i skattelette.

Kilde: NTB

«Dette er et spleiselag der de som tjener mest også må betale mer til felleskassa.»

Navn: Tone Jølstad Danielsen (58), miljøterapeut i halv stilling i Oslo kommune og Espen Linderud (58), fagleder på Borg videregående skole.

Har til sammen fire voksne barn.

Espen

+ Brutto årsinntekt: 640.000

- Inntektsskatt: 206.000

- Eiendomsskatt: 11.300

Tone

+ Brutto årsinntekt: 306.995

+ Halv uføretrygd: 175.899

- Inntektsskatt: 138.000

- Eiendomsskatt: 4800

- Sykdomsutgifter: 12.500

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy