JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Korona:

I Danmark er arbeidsfolk sikret full lønn under korona-krisa. Dette sier Ap, LO og Frp om avtalen

For Ap og nestleder Hadia Tajik er det viktig å sikre arbeidstakere og ha en sosial profil på krisehjelpen.

For Ap og nestleder Hadia Tajik er det viktig å sikre arbeidstakere og ha en sosial profil på krisehjelpen.

Jan-Erik Østlie

Aps Hadia Tajik mener regjeringen kan ta lærdom av den sosiale rettferdigheten i danskenes korona-tiltak.

2020031911161420200319112122

aslak@lomedia.no

Den danske regjeringen og partene i arbeidslivet er blitt enige om en lønnsrefusjonsordning for bedrifter som ellers måtte ha sagt opp ansatte på grunn av koronaviruset. Arbeidstakerne må ta ut fem feriedager, men får til gjengjeld full lønn under koronakrisa.

– I denne fasen utelukker vi ingen virkemidler. Det som er viktig for oss er å sikre arbeidstakere og ha en sosial profil på krisehjelpen, sier Aps nestleder til FriFagbevegelse.

Fagbladets oppdaterte spesialside om korona

Slik er avtalen i Danmark

Dette er innholdet i den danske avtalen som regjeringen og partene i arbeidslivet la fram i forrige uke:

• Staten betaler 75 prosent av lønna, inntil 23.000 danske kroner

• Arbeidsgiverne betaler de resterende 25 prosentene

• Arbeidstakerne tar ut fem dager ferie eller avspasering

Avtalen er beregnet å koste staten 2,6 milliarder danske kroner.

Bedriftene som benytter seg av ordningen, må stå i fare for å si opp minst 30 prosent eller mer enn 50 ansatte.

Lønnsrefusjonen kan de få i tre måneder framover, mot at bedriftene forplikter seg til ikke å gi ansatte sparken på grunn av økonomiske problemer.

Les også: Dette er Stortingets krisepakke for folk flest

Håper LO blir mer involvert

For Hadia Tajik har det vært interessant å følge initiativene fra den danske regjeringen.

– Jeg er svært positiv til at de raskt tok initiativ til en trepartsavtale om hvordan krisehjelpen skulle innrettes, og jeg er like negativt overrasket over at den norske regjeringen ikke inkluderte LO fra starten av før den første krisepakken ble lagt fram her, påpeker hun.

p

– Arbeidstakere, særlig de på korte kontrakter med små stillingsbrøker eller lave lønninger, er blant de mest utsatte. LOs evne til å ta samfunnsansvar og vilje til å få alle med ville vært til nytte for regjeringens arbeid også. Jeg håper derfor LO kommer til å være mer involvert framover, sier hun.

Sosial rettferdighet

I Danmark er det blant annet litt andre permitteringsregler enn i Norge. Tajik minner derfor om at det ikke er automatikk i at alt det danske foretar seg som kan overføres til norske forhold.

– Den grunnleggende holdningen som statsminister Mette Frederiksen har hatt til sosial rettferdighet, burde også ha gjennomsyret de norske initiativene fullt og helt, mener Aps nestleder.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen roser Danmarks statsminister for å ha fått til et bra trepartssamarbeid og blitt enige om nødvendige tiltak i koronakrisen.

Han minner samtidig om at norsk og dansk arbeidsliv i utgangspunktet har ulike ordninger. Det er derfor litt vanskelig å sammenlikne de konkrete tiltakene.

Innsats fra fellesskapet

– Vi har allerede fungerende ordninger i Norge med et eget permitteringsregelverk som de ikke har i Danmark eller Sverige, sier Gabrielsen, som er fornøyd med at LO i det første forliket på Stortinget fikk store gjennomslag for ytterligere forbedringer for vanlige arbeidsfolk, småbarnsforeldre og lavtlønte.

p

– Vi har på vegne av norske arbeidstakere vært helt klare på at fellesskapet må stille opp for å unngå at ikke vanlige folk ikke rammes for hardt. Derfor jobber vi kontinuerlig med å finne ordninger slik at færrest mulig faller mellom to stoler i denne krevende tiden, påpeker LO-lederen overfor FriFagbevegelse.

Sterk sosial profil

Frps Gisle Meninger Saudland mener det ikke er nødvendig med en kopi av den danske krisepakken. Han begrunner det med at det første forliket på Stortinget sikrer både arbeidsplasser og arbeidstakeres økonomi.

– Både Norge og Danmark har en sterk sosial profil i sine krisepakker, noe jeg mener er riktig, sier han til FriFagbevegelse.

– Vi har vært opptatt av å sikre to forhold. For det første å sørge for at flest mulig arbeidsplasser kommer seg gjennom krisen, slik at folk har en jobb å gå tilbake til når dette er over. For det andre at folk flest har en inntekt å leve av når man blir permittert, må være hjemme med barn eller opplever å miste jobb eller næringsgrunnlag, påpeker han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy