Knyttes spenning til Rødt-støtte i Fagforbundet

IKKE SAMARBEID: Mette Nord var onsdag kveld svært tydelig på at det ikke er aktuelt å ha et formalisert samarbid med Rødt.

IKKE SAMARBEID: Mette Nord var onsdag kveld svært tydelig på at det ikke er aktuelt å ha et formalisert samarbid med Rødt.

Øystein Windstad

De som ønsker å inkludere partiet Rødt i den rødgrønne alliansen, får ikke gehør fra redaksjonskomiteen.

2017102009500020171020113441

per.flakstad@fagbladet.no

Det er likevel knyttet spenning til om delegatene på Fagforbundets landsmøtet vil følge denne innstillingen, når de skal stemme over den senere i dag.

Forslaget er opprinnelig sendt inn av Charlotte Jonskås i Fagforbundet Telemark.

– For at vi skal nå våre politiske mål for å videreutvikle samfunnet til det beste for våre medlemmer er vi helt avhengig av alliansebygging med de politiske partier som deler Fagforbundets verdier. Vi mener det er uansvarlig av Fagforbundet å ekskludere Rødt i denne alliansen, sa Jonskås da hun begrunnet forslaget.

– Det er vanskelig å være enig i alt som står i partiprogrammet. Men vi kan samarbeide om det vi er enige om og være en kritisk samarbeidsparter som gir tydelige beskjeder om det vi ikke er enig i, sa Jonskås.

Ingen penger til Rødt fra LO-kongressen

Avviser forslag

Redaksjonskomiteen har avvist forslaget, men tilhengerne håper likevel at landsmøtet likevel kommer til å stemme det inn i vedtektene.

Forbundsleder Mette Nord har tidligere vært tydelig på hva hun mener om Rødt.

– Dette handler ikke om saker vi er enig i og saker vi ikke liker. Det handler om ideologi og holdninger. Partiet Rødt omtaler oss som «pamper» og en del av borgerskapet. Jeg kan love dere alle at vi kjemper til siste trevl for medlemmene våre og deres rettigheter.

– Vi kan ikke samarbeide med et parti som omtaler oss på denne måten, sa Nord.

Fagforbundet Oslo har signert avtale med Rødt

Spisser EØS-politikken

Åge Emil Bergquist fra Nordland fikk heller ikke gehør i redaksjonskomiteen for sitt forslag om at EØS-avtalen må sies opp hvis ikke arbeidsliv kan tas ut av avtalen eller den kan endres på annen måte.

Redaksjonskomiteen mener landsstyret har spisset forbundets EØS-politikk i forslaget til nytt handlingsprogram og avviser forslaget fra Bergquist.

EØS-debatten: Ja-siden mobiliserte – nei-siden tatt på senga

Faglige rettigheter inn i opplæringsplanen

Derimot fikk nestleder i Fagforbundet Ung Victoria de Oliveira gjennomslag for sitt forslag om at faglige rettigheter og plikter må bli en del av opplæringsplanen i videregående skole.

Også René Holm fra Sør-Trøndelag fikk gehør for forslaget om at Fagforbundet skal arbeide for at uføre må skjermes fra levealdersjusteringer på deres pensjoner.

Vil avvikle bemanningsbyråer

John Peder Denstad fikk også gehør i redaksjonskomiteen for å skjerpe teksten i handlingsprogrammet om å avvikle bemanningsbyråer.

Ikke mer penger til foreningene

Aage Salomon Bekken fra Fagforbundet Vestfold foreslo i vedtektsdebatten at foreningene lokalt skulle få overført 0,36 prosent av trekkgrunnlaget til drift av foreningene mot dagens 0,3. Dette har redaksjonskomiteen avvist.

Flere fylkesforeninger vil ha mer penger lokalt

Landsmøtet skal votere over redaksjonskomiteens innstillinger senere i dag.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy