JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommune fikk klimapris

Kommune har for mye lort: Nå får de klimapris

KLIMAPRISVINNER: Ordfører i Hå, Jonas Skrettingland, og juryleder og direktør for kommunikasjon og marked i KLP, Gro Mykin, under prisutdelingen av KLPs klimapris på Deichman i Oslo.

KLIMAPRISVINNER: Ordfører i Hå, Jonas Skrettingland, og juryleder og direktør for kommunikasjon og marked i KLP, Gro Mykin, under prisutdelingen av KLPs klimapris på Deichman i Oslo.

KLP/Roar Grønstad

Denne uka ble KLPs årlige klimapris delt ut og den gikk til Hå kommune i Rogaland for tiltaket «Produksjon av biogass av husdyrgjødsel».

2020102715372120201028104954

Ingeborg.rangul@fagbladet.no

Hå kommune har i samarbeid med kommunene Time og Klepp sett på hvordan de på en bærekraftig måte kan bli kvitt gjødsel og overskuddet av fosfor i jorden.

Det var en stolt ordfører Jonas Skrettingland som kom til studio på Deichman i Bjørvika tirsdag formiddag for å fortelle om vinnertiltaket og ta imot prisen.

– Noe måtte gjøres, sa ordføreren.

Det er rett og slett for mye lort i kommunen. Ordføreren peker på at de lyktes fordi de spiller på lag med myndigheter og de som trenger prosjektet.

– I Hå kommune løfter vi i lag. Nå er tiden kommet for at vi skal få det til og kanskje få lønnsomhet i det.

Om tre år skal det stå et ferdig biogassanlegg klart, lover Skrettingland.

Vinn-vinn

Rogaland har ti prosent av Norges befolkning og rundt 20 prosent av alle husdyr i landet. Ved behandling av husdyrgjødsel i et biogassanlegg vil fosfor omgjøres fra et problem til en ressurs. Dessuten vil CO2-et som blir tatt ut, kunne brukes i gartnerier i nærheten av anlegget, og biogassen kan brukes til blant transport og oppvarming.

Bøndene kan bruke bioresten som blir igjen i prosessen som naturgjødsel i stedet for å kjøpe kunstgjødsel, og den kan erstatte bruk av torv som vekstmiddel.

Juryens begrunnelse

Juryleder og direktør for kommunikasjon og marked i KLP Gro Myking begrunnet seieren slik:

– Dette tiltaket fortjener å vinne prisen fordi kommunen adresserer en sentral utfordring i en av regionens viktigste næringer, nemlig jordbruket. Biogassproduksjon er et tiltak som kan redusere klimagasser fra jordbruket betydelig. Hå kommune gjør en fremtidsrettet satsing, og har klart å få mange næringsaktører til å samarbeide for å etablere en hel verdikjede for biogassen og gjøre den konkurransedyktig.

KLPs klimapris

KLP startet med prisutdelingen i fjor, i forbindelse med at de for første gang arrangerte Kommunenes klimakonferanse.

I 2019 ble det sendt inn 30 bidrag fra 26 kommuner. I år kom det inn 23 bidrag fra 18 forskjellige kommuner og fylkeskommuner.

Alle Norges kommuner og fylkeskommuner ble invitert til å nominere sine beste klimatiltak. De tre beste bidragene får pengepremier øremerket videre klimaarbeid.

Vinnerbidraget mottar 250.000 kroner, andreplassen 150.000 kroner og tredjeplassen 125.000 kroner.

KLP har samlet dem som jobber med klima og miljø i kommune-Norge til digitale og interaktive direktesendinger med mål om å skape høstens viktigste møteplass for klimaarbeid i kommune-Norge.

2. og 3. plassen

Årets klimapriser blir delt ut på tre digitale sendinger under Kommunenes klimakonferanse.

Prosjektet «Grønn omstilling i drosjenæringa» fikk andreplassen etter at fylkestinget i Vestland i mars 2020 vedtok å stille krav til nullutslipp ved drosjekjøring i fylket fra 2024. Det ble samtidig vedtatt at administrasjonen skal utrede muligheten for å stille samme krav i alle kommuner i Vestland. Vestland fylkeskommune og drosjenæringen har over flere år har hatt et omfattende samarbeid med næringen om hvordan den kan bidra til klimaomstillingen.

Tredjeplassen gikk til Gålåsholmen kretsløpspark i Hamar kommune. En kretsløpspark er fremtidens gjenvinningsstasjon, hvor gjenvinningsstasjonen står vegg i vegg med verksted og konseptbutikker. I denne parken selges ikke bare ting som kan brukes videre; her samles selvstendige aktører som står for et eget ombrukskonsept, hvor de også reparerer og redesigner det som kommer inn. Kretsløpsparken ligger i Hamar kommune og er bygget av Sirkula – det interkommunale avfallsselskapet for kommunene Hamar, Stange, Løten og Ringsaker.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy