JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kun halvparten varsler om kritikkverdige forhold på jobben

Erlend Angelo

Kun 52 prosent av dem som har oppdaget kritikkverdige forhold på jobben, velger å varsle. Personlig belastning oppgis som hovedårsaken til å ikke si fra.

2019052010121520190520101215

16 prosent mener å ha sett kritikkverdige forhold på arbeidsplassen, ifølge en undersøkelse Kantar TNS har gjennomført på vegne av Fafo og Arbeidstilsynet.

Likevel har bare 52 prosent av disse varslet om det de så, skriver Klassekampen. Blant de resterende, som har sett kritikkverdige forhold, men valgt å ikke varsle, svarer 44 prosent at årsaken er at ubehagelighetene ved å varsle ville blitt for store.

p

35 prosent av ikke-varslere har opplevd at varsling tidligere har ført til store belastninger. 15 prosent svarer at det å varsle ville truet karrieremuligheter.

Direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet sier det får store konsekvenser for samfunnet dersom kritikkverdige forhold ikke håndteres.

– Det gjør at samfunnet og virksomhetene mister muligheten til å rette opp i kritikkverdige og ulovlige forhold, sier hun.

39 prosent av varslerne svarer at det hjalp å si fra, 19 prosent svarer at de ble utsatt for sanksjoner, og 70 prosent svarer at de ville varslet om lignende forhold igjen.

Det var 3.955 respondenter i spørreundersøkelsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy