EØS vil skape høyest kongress-temperatur

Luften har gått ut av oljedebatten. Dermed vil EØS skape høyest temperatur på LO-kongresen.

Gerd Kristiansen

Gerd Kristiansen

Tri Nguyen Dinh

LO-lederen trygg på kompromisser under kongressen

2017050509482020170505094737

helge@lomedia.no

På et presseseminar torsdag innrømmet LO-leder Gerd Kristiansen at det vil bli vanskelig å leve med et vedtak som sier at EØS-avtalen skal sies opp.

– Nå blir det egentlig ikke et problem for meg, for jeg skal jo gå av. Men for vedkommende som skal overta, presiserte hun.

– Det er både fordeler og ulemper med EØS-avtalen. Den har tjent oss godt selv om den etterhvert har fått en del elementer som vi gjerne skulle vært foruten. Men det vil ikke være greit å være LO-leder vis du sitter der og har medlemmer rundt omkring i landet som ikke får levert varene de produserer. Det kan bli vanskelig for mange. Men EØS-avtalen må utfordres. Regjeringen må utnytte handlingsrommet som ligger der. Det har ikke norske myndigheter gjort godt nok, sa Gerd Kristiansen.

– Hvis det er slik at begrepet 6-timersdag er en rød klut, får vi kalle det noe annet

Kompromiss

Den avtroppende LO-lederen har imidlertid liten tro på at det blir et splittet LO som hun forlater.

– På enhver kongress vil det være slik at meningene brytes, så får vi vedtak som alle kan leve med. EØS, Det kommer til å bli harde fronter og harde debatter. Så vil forbundene være representert i redaksjonskomiteen og jeg er helt overbevist om at vi lander på vedtak som gavner medlemsmassen. Ikke alle vil være helt fornøyd, slik er det. Men vi ender ikke opp som et splittet LO, mener Gerd Kristiansen.

Fagforbundet: – Vi gir ikke opp vern av Lofoten

Heller ikke på spørsmålet om konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja tror hun det blir noen stor splittelse.

– Innstillingen fra Sekretariatet sier det samme som forrige kongress. Man går inn for å konsekvensutre alle tre. Så vet vi at det ikke vil komme gjennom kongressen. Min spådom er at vi lander på samme kompromiss som Arbeiderpartiet. Mye av luften gikk ut av ballongen etter dette vedtaket, og det er lite diskusjoner om det.

De interne frontene er også steile når det gjelder å åpne mer opp for seks timers arbeidsdag.

• Følg oss på Facebook

Handlingsprogram

Mandag åpner LO-.kongressen. Det betegnes som landets største politiske verktøy. 300 demokratisk valgte delegater er valgt for å representere over 900.000 medlemmer over hele landet.

– Vi har fått inn 1800 forslag til kongressen. 100.000 har gitt innspill i medlemsdebatten. Det vitner om en enorm aktivitet. En påstand om at fagbevegelsen råtner på rot vil jeg på det sterkeste tilbakevise, sier LO-lederen.

Kongressen skal blant annet vedta en handlingsplan, hvor grunnpilaren i den norske modellen framsnakkes.

– Vi ønsker å øke bevisstheten rundt den norske modellen. Mange har lyst til å ha et eierskap i resultatene av modellen, men alle er ikke enige i virkemidlene, mener Kristiansen.

De ansatte går opp 100.000 i lønn etter at de fikk tariffavtale

Tre viktige saker

Hun trekker fram tre viktige saker fra programmet: Arbeidsmarkedssituasjonen. ledigheten og inkluderingsutfordringene.

– Vi er tydelige i tiltakene vi foreslår i arbeidet mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, Allmengjøringsinstituttet må styrkes og gjøres mer tilgjengelig. Vi vil begrense muligheten til midlertidig ansettelser og innleie. Bemanningsbransjen skal bare kunne leie inn vikarer for fast ansatte. De skal ikke få holde på som i dag, mener LO.

Kongressen skal også behandle en uttalelse om pensjon. Hovedpunktet i uttalelsen er målet om en bedre opptjening i de ulike ordningene. Et mer helhetlig og bedre organisert kollektivt system, som gir mer pensjon for pengene.

LO er også opptatt av rettighetene til ansatte som mister AFP underveis på forskjellige måter, for eksempel gjennom konkurser.

Kongressen avsluttes fredag, men alle torsdag vil den nye ledelsen bli valgt. For det er slutt på den tiden hvor man brukte kongressmiddagen til å forhandle om posisjoner...

Alt om LO-kongressen på vår samleside

Ansvarlig redaktør:
Hege Breen Bakken
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy