JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mange internasjonale gjester på Fagforbundets landsmøte


MÅ STÅ SAMMEN: Jan Willem Goudriaan fra EPSU er klar på at kjemper den europeisk fagbevegelsen sammen, blir man sterke.

MÅ STÅ SAMMEN: Jan Willem Goudriaan fra EPSU er klar på at kjemper den europeisk fagbevegelsen sammen, blir man sterke.

Kathrine Geard

Gjester fra inn- og utland hører også med når Fagforbundet arrangerer landsmøte. I gangene i Folkets Hus diskuteres det ivrig på ulike språk.

2017102009423420230821171436

ingeborg.rangul@fagbladet.no

En av de 28 utenlandske gjestene holdt hilsningstale mandag morgen.

Jan Willem Goudriaan, generalsekretær i EPSU, den europeiske føderasjonen for stat- og kommuneansatte, kom med solidaritetshilsener fra kamerater i Europa i talen sin.

– Sosiale rettigheter kommer først. Vi må kjempe sammen for å forsvare fagbevegelsen i Europa og sende et sterkt signal til de europeiske lederne.

Kjemper felles saker

– Vi kjemper for mange felles saker med Fagforbundet. Som finansiering av den offentlige sektoren og lønns- og arbeidsvilkår og sosial dumping, forteller Goudriaan etter talen sin.

Kampen mot velferdsprofitører er også en stor felles sak. Goudriaan forteller om en gruppe journalister i Belgia som jobbet undercover på et privat sykehjem. Som ufaglærte fikk de raskt ansvar for brukere selv om de hadde svært lite trening. Brukerne fikk også lite mat. Tre måltider om dagen til 3,5 euro, litt over 30 kroner.

– Da kritikken kom opp, er svaret fra eierne at de vil ha mer penger fra myndighetene for å kunne gi bedre omsorgstjenester. Men de har investorer i sykehjemmet som blant annet kommer fra bryggeribransjen.

– Det er ikke denne retningen vi skal gå.

Mer til de tillitsvalgte

– Fagbevegelsen må styrkes i hele Europa. Dette er hardt arbeid. Ansatte på arbeidsplasser må organisere seg. Derfor må tillitsvalgte få tilført nok ressurser og jobbe for organisering på lokale arbeidsplasser.

Goudriaan mener at det å engasjere folk er noe fagbevegelsen i Europa må jobbe sammen om. Rekruttering er som markedsføring, skape engasjement rundt saker som fenger.

– Jeg er optimist på vegne av fagbevegelsen. Det må vi være. Vi må møte utfordringene og bygge allianser. Vi er mange som vil ha endringer og styrke rettighetene. Sammen er vi sterke.

UNDERTEGNET AVTALE: De kinesiske gjestene fra Hainan og Shanghai har undertegnet en samarbeidsavtale om tillitsvalgt- og yrkesfagopplæring med Fagforbundet.

UNDERTEGNET AVTALE: De kinesiske gjestene fra Hainan og Shanghai har undertegnet en samarbeidsavtale om tillitsvalgt- og yrkesfagopplæring med Fagforbundet.

Kathrine Geard

Mange fra Kina

En stor delegasjon på 12 personer fra Hainan og Shanghai i Kina har også vært gjester på landsmøtet.

Gwen Yimin fra Shanghai Municipal Trade Union Council forteller at de har hatt møter med forbundsleder Mette Nord og flere andre fra både forbundsstyret og fra fagforbundet.

Kina har bare en fagorganisasjon og hun kommer fra en avdeling av denne. Bare i Shanghai har de åtte millioner medlemmer.

– Vi har undertegnet en samarbeidsavtale om tillitsvalgt- og yrkesfagopplæring med Fagforbundet, forteller Yimin, mens hun er på full fart til neste punkt på gjesteprogrammet, en tur til Utøya.

MANGE MEDLEMMER: Gwen Yimin fra Shanghai Municipal Trade Union Council  kommer fra et forbund med åtte millioner medlemmer.

MANGE MEDLEMMER: Gwen Yimin fra Shanghai Municipal Trade Union Council kommer fra et forbund med åtte millioner medlemmer.

Ingeborg Vigerust Rangul

Øvrige utenlandske gjester

CIU Filippinene Confederation of Independent Unions in the Public Sector (CIU)

Fagforbundet har lenge hatt samarbeid med CIU, først sammen med LO- Stat, og senere bilateralt.

Fagbevegelsen i landet har vært nokså splittet, og Fagforbundet og andre nordisk forbund har prøvd å hjelpe dem til samarbeid, fusjoner, og felles front.

SNTAP

Sindicato Nacional de Trabajadores de la Administración Pública (SNTAP) Cuba

Samarbeidsavtalen med Fagforbundet og LO gir i hovedsak støtte til faglig skolering av tillitsvalgte i provinsene Matanzas og Camagüey.

Younion Østerrike

Younion var fram til 2015 et forbund for kommunalt ansatte, kunst, media, sport og frie yrker tilknyttet Österreichischen Gewerkschaftsbundes.

Kommunal Sverige

Den svenske søsterorganisasjon med over 500 000 medlemmer

JHL Finland

JHL er den finske søsterorganisasjon med 220 000 medlemmer.

VISION Sverige

Er en faglig organisasjon for offentlig og privat ansatte med tilknytning til kommuner, landsting og kirke.

SAMWU South African Municipal Workers’ Union Sør Afrika

Forbundet ble dannet 1987, og er medlem i hovedorganisasjonen COSATU, som har vært den viktigste samarbeidsorganisasjonen til ANC. SAMWU har ca 160 000 medlemmer.

ROTAL

The state and local government employees’ union, Estland

Forbundet er veldig lite, med kun et par tusen medlemmer, men Fagforbundet har samarbeid med ROTAL gjennom mange år

Russiske ALSWU

Syv av Fagforbundets fylkeskretser er involvert i samarbeid med regionale ledd (Oblast) i ALSWU. I tillegg er det felles aktiviteter på nasjonalt nivå også med ungdomsorganiseringene.

Blant prosjektene er organisasjonsbygging og rekruttering, konkurranseutsetting og privatisering, forhandlingsarbeid og kollektive avtaler og skolering av ungdom.

FNV

Nederlandsk LO

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy