JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Medlemmene blir eldre: Slik tror Silje hun kan få studentene til å velge Fagforbundet

2019010913090720230821171436
FULL TRØKK PÅ NTNU GJØVIK: Ole Ulsanden (til venstre), Silje Solheim og Martin Nygaard jobber hardt for å gjøre Fagforbundet synlig på campus.

FULL TRØKK PÅ NTNU GJØVIK: Ole Ulsanden (til venstre), Silje Solheim og Martin Nygaard jobber hardt for å gjøre Fagforbundet synlig på campus.

Anita Arntzen

Hva skal til for å få studenter til å melde seg inn i Fagforbundet? På NTNU Gjøvik har de kanskje knekket koden.

sidsel.hjelme@fagbladet.no

Medlemmene i Fagforbundet blir eldre og eldre. Å få flere unge til å melde seg inn er derfor høyt prioritert.

Nå satses det tungt på å verve på universitet og høgskoler. Gjennom høstsemesteret 2018 har Fagforbundet lønnet åtte studenter på åtte studiesteder for å verve og å øke studentaktivitetene.

På NTNU Gjøvik var det mange som kjempet om å få Ole Ulsanden (23) inn i rekkene da han startet på sykepleierstudiet i fjor høst. Blant idrettsklubber, politiske partier og fagforeninger var Sykepleierforbundet først ute med å huke den ferske studenten.

– Kort tid etter at jeg hadde meldt meg inn, tok Silje kontakt og ville verve meg til Fagforbundet. Jeg var jeg litt nølende – jeg var jo allerede med i en fagforening, forteller Ole.

Den aktive ververen, Silje Therese Solheim (24) var et erfarent fagforbundsmedlem allerede ved studiestart. Hun hadde meldt seg inn i Fagforbundet mens hun gikk på videregående.

FULL TRØKK PÅ NTNU GJØVIK: Ole Ulsanden (til venstre), Silje Solheim og Martin Nygaard jobber hardt for å gjøre Fagforbundet synlig på campus.

FULL TRØKK PÅ NTNU GJØVIK: Ole Ulsanden (til venstre), Silje Solheim og Martin Nygaard jobber hardt for å gjøre Fagforbundet synlig på campus.

Anita Arntzen

Synlighet

Silje har jobbet for å gjøre Fagforbundet synlig på campus siden hun startet på NTNU Gjøvik for to og et halvt år siden. Jobbingen har gitt resultater. I samarbeid med Fagforbundet Ung Oppland vervet hun over 80 studenter. Nå teller Fagforbundet over 100 medlemmer på NTNU Gjøvik.

Synlighet er det aller viktigste når man skal verve på universitet og høgskoler, mener Silje. I tillegg til å ha stand ved studiestart har Fagforbundets studentutvalg stand hver femte uke gjennom hele året.

– Når vi er så synlige, er det lett for studentene å henvende seg til oss når det er noe de lurer på.

– Blant helsefagstudentene er det mange som spør hvorfor de skal velge oss og ikke et profesjonsforbund som for eksempel Norsk Sykepleierforbund (NSF). Mitt svar er at vi er størst og dermed sterkest, at «Uten alle er vi ingen». At Fagforbundet er representert overalt i helsevesenet, og at det er trygt å være med i et forbund som er representert med dyktige tillitsvalgte på alle arbeidsplasser. I tillegg er det veldig sosialt i Fagforbundet, og man blir hele tiden kjent med nye mennesker.

• Ververne i Oslo har satt seg hårete mål

Høyere utdanning i Fagforbundet

• Av Fagforbundets 360.000 medlemmer er det ca. 40.000 med høyere utdanning. Av disse er sykepleiere (ca. 4000) og vernepleiere (2600) de største gruppene.

• Medlemmer med høyere utdanning har lavere gjennomsnittsalder enn medlemmer med utdanning på grunnskole/videregående og fagarbeidernivå.

• Målet er å øke antallet studentmedlemmer med minst fem prosent i 2019.

Her er et utdrag fra Fagforbundets strategiplan for 2019:

«Skal Fagforbundet i framtida være en stor og bred arbeidstakerorganisasjon som forener de ulike yrkesgruppene og fremmer tverrfaglighet, må vi også verve og ivareta dem med høyere utdanning. Fagforbundet må satse på elever, lærlinger og studenter for å nå medlemmer allerede mens de er under utdanning.»

Bedre betingelser

Foruten å lytte til Siljes argumenter gjorde Ole Sanden også research på egen hånd før han bestemte seg for å gå fra Sykepleierforbundet til Fagforbundet.

– Fagforbundet hadde lavere kontingent, og som student var det et viktig poeng. Dessuten har Fagforbundet også flere goder, blant annet gratis innboforsikring som er uten egenandel for studenter. Dessuten så jeg Fagforbundet på skolen hele tiden, mens Sykepleierforbundet ble borte etter studiestart.

– Du er ferdig utdannet sykepleier om et år. Hva gjør du da?

– Da kommer jeg garantert til å fortsette i Fagforbundet. Jeg føler meg godt ivaretatt, og jeg får mange goder, så totalbildet er veldig bra.

• Over 100.000 i lønnsforskjell

Åpner dører

Også Martin Nygaard (23) ble, i likhet med Ole, vervet av Silje ved studiestart i fjor. Nå er han en av dem som får lønn fra Fagforbundet for å verve nye studenter. Han mener Fagforbundet har minst like mye å tilby som profesjonsforbundene.

– Yrkesseksjonene i Fagforbundet kan gi et minst like godt tilbud som et profesjonsforbund. Dessuten er det mye i arbeidslivet som går på tvers av yrkesgruppene, og da kan Fagforbundet gi et større og mer mangfoldig tilbud, mener Martin.

Dørene på campus har ikke alltid vært like åpne for Fagforbundet som de er i dag.

– Da jeg henvendte meg til administrasjonen for å få ha stand, forstod de ikke hvorfor Fagforbundet skulle være der. De hadde jo Sykepleierforbundet, Nito og Akademikerne. Dette endret seg raskt når de skjønte hva vi kunne tilby studentene. Nå har vi også et studentutvalg og samarbeider tett med linjeforeningen Fresk. Det gjør det også lettere å være synlig og å verve. I motsetning til de andre foreningene er vi synlige hele tiden, ikke bare ved studiestart.

– I høst har vi arrangert fagkveld med innleide forelesere til å snakke om aktuelle tema. Det bidrar også til synligheten. Vi har også førjulsstand med nisseluer og gløgg. Alle får, medlem eller ikke, lover Silje.

• – Sykepleiere bør ha samme lønn enten de er med i Fagforbundet eller Sykepleierforbundet.

Kjøper seg plass

Verving av studenter har betydning på to fronter, framholder Mats Monsen, leder i Fagforbundet Ung.

– Mange studenter har jobb ved siden av studiene og kjenner kanskje ikke sine rettigheter i arbeidslivet. I tillegg er sjansen større for at de fortsetter som medlemmer i Fagforbundet også når de er ferdige med studiene og begynner å jobbe, sier Mads Monsen.

Han håper satsingen på verving av studenter vil bli videreført i 2019:

– Vi evaluerer nå innsatsen vi har hatt på universitet og høgskoler, og om Fagforbundets landsstyre godkjenner budsjettforslaget for 2019, vil satsingen på studenter fortsette også i første halvår 2019.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy