LO-kongress 2017

Musikernes Renée Rasmussen er vraket av valgkomitéen

Renée Rasmussen

Renée Rasmussen

Jan-Erik Østlie

Som i 2009 vraker LO-kongressens valgkomité en i ledelsen. Det skaper opprør blant småforbundene.

2017051112330820170511123219

hanne@lomedia.no

helge@lomedia.no

Renée Rasmussen får ikke gjenvalg i LO-ledelsen. Valgkomiteen har innstilt for Kristin Sæther fra Fagforbundet på hennes plass, til stor irritasjon hos småforbundene.

Ifølge valgkomiteens leder, Odd Chr. Øverland, ble den endelige innstillingen til valgkomiteen banket på torsdagens møte. Men etter det Frifagbevegelse.no erfarer var de åtte navnene klare allerede onsdag. Det var den interne plasseringen som ble avklart torsdag.

Det var stor uro og bekymring blant småforbundene før valgkomiteens innstilling ble kjent. Og den var altså ikke ubegrunnet.

Alle sakene fra LO-kongressen

Levd i spenning

Også andre i ledelsen har levd med en uvisshet om lederkabalen foran årets kongress. Etter hvert ble det klart at det var Renée Rasmussen som lå dårligst an.

I slutten av april signaliserte hun i et intervju med Musikkultur at hun ønsket å kjempe for plassen i ledelsen for å fortsette arbeidet hun har påbegynt.

– Hjertet mitt er hos frilanserne og de selvstendig næringsdrivende. Nå som vi er kommet så godt i gang med LO Selvstendig, er det viktig at vi får en god debatt rundt denne medlemsgruppens utfordringer på LOs kongress. Det ville være fryktelig trist om hele prosjektet skulle forvitre, sa Renée Rasmussen til Musikkultur.

Her er Fagforbundets nestlederkandidat til LO

Det endelige forvarselet om at hun hadde en utsatt posisjon, kom bare timer før kongressen startet. Da ble det klart at Fagforbundet ville gjøre krav på to plasser i LO-ledelsen. Iøflge pressmeldingen som ble sendt ut ville de sette Kristin Sæther, sin nye kandidat, opp mot nettopp Renée Rasmussen.

– Det blir litt av en jobb som valgkomiteen får, var reaksjonen til Rasmussen.

Jeg kan ikke gjøre annet enn å se hva som skjer. Det er ikke stort annet å gjøre, sier hun i en kort kommentar til LO-Aktuelt da dette ble klart.

Leder i Skolenes Landsforbund, ser at denne debatten er kompleks.

– Jeg synes det er viktig at man henter noen utenfra, spesielt fra et så engasjert og aktivt miljø som Kristin Sæther kommer fra. Men jeg har jo reagert på at man setter henne opp mot en med høyere utdanning, sier Anne Finborud til LO-Aktuelt.

Hun mener Renée Rasmussen har gjort en veldig god jobb spesielt i arbeidet med næringsdrivende og selvstendige.

– Men jeg tar det som en selvfølge at LO ikke har gjort dette arbeidet avhengig av en person. Jeg regner med at LO har et apparat og opplegg rundt dette arbeidet, mener Finborud.

Samme i 2009

Også i 2009 ble det argumentert iherdig for at de sju plassene i den kongressvalgte LO-ledelsen bør bli spredd på flere enn de fire forbundene valgkomiteens flertall la opp til med sin innstilling.

Da var det Arbeidsmandsforbundet som tok kampen. Deres ungdomssekretær, Pål Sture Nilsen, var kandidat til den siste plassen som LO-sekretær, lansert av et mindretall i valgkomiteen som motkandidat for Kristian Tangen fra Fagforbundet.

Fagforbundets kandidat vant med 209 mot 103 stemmer.

Forbundsleder Erna Hagensen vet derfor alt om hvordan småforbundene føler det.

– Jeg mener LO-ledelsen må gjenspeile medlemsmassen. Det er jo forbundene som er LO, og derfor bør de også ha en plass og oppleve at de blir hørt, sier Erna Hagensen til LO-Aktuelt.

– Det er et generelt problem at når de store forbundene slår seg sammen, så få de jo flertall. Hvis det blir slik at småforbundene begynner å føle at de har tapt på forhånd, vil det gjøre noe med det indre livet i LO, mener Hagensen.

På samme kongress ble Rita Lekang vraket etter 12 år i ledelsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy