JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forsvaret setter bort renholdet til det private selskapet ISS

Nå sparker Forsvarsbygg 52 kvinnelige renholdere

Samtlige renholdere ved Ramsund Orlogsstasjon takket nei til tilbudet om å bli med over til ISS. Fra venstre: Bente Fagerli (47),  Line Beøy (25), Anita Wæhle (54), Eirin Enoksen (57), Jorunn Røberg (58) leder for renholderne,  Jenhild Kristiansen (49) og Editha Jørgensen (51).

Samtlige renholdere ved Ramsund Orlogsstasjon takket nei til tilbudet om å bli med over til ISS. Fra venstre: Bente Fagerli (47), Line Beøy (25), Anita Wæhle (54), Eirin Enoksen (57), Jorunn Røberg (58) leder for renholderne, Jenhild Kristiansen (49) og Editha Jørgensen (51).

Ole Palmstrøm

De kjempet lenge for å beholde jobben, men i dag blir 52 kvinnelige renholdere sagt opp fra Forsvarsbygg.

2016040712310020230821171436

may.berg@lomedia.no

Renholder i Forsvarsbygg taper 1,3 millioner i pensjon når jobben går ut på anbud

Det har vært en lang og seig kamp for de kvinnelige renholderne i Forsvarsbygg. Den statlige bedriften vil sette ut renholdet til det private selskapet ISS, og kvitter seg med sine egne renholdere.

Jorunn Røberg er en av dem som nå får sparken fra Forsvaret. Snart fyller hun 59 år, og veit ikke hvor hun skal skaffe seg ny jobb.

Hadde hun vært 60, ville hun vært sikret fortsatt ansettelse i Forsvaret. I stedet ble det "take it og leave it" fra arbeidsgiver Forsvarsbygg etter å ha jobbet 24 år på samme sted.

– Jeg synes de kunne gått fram på en litt mer human måte, og latt oss eldre jobbe fram til pensjonsalder, sier hun.

Røberg er en av mange som nekter å bytte arbeidsgiver og bli med over til ISS.

På Ramsund orlogsstasjon utenfor Harstad takket alle sju nei til ISS.

Renholderne sparkes ut i uvisshet

I dag blir de sagt opp

I dag, 7. april, behandler Forsvarsbygg oppsigelsen av de 52 kvinnelige renholderne som har nektet å bytte arbeidsgiver og bli med over til ISS.

I alt var 365 renholdere ansatt i Forsvarsbygg da prosessen med å sette ut renholdet startet.

Av disse er det bare rundt 135 som går over til ISS.

Da fristen gikk ut 4. mars, var det 52 renholdere som hadde reservert seg, og takket nei til en jobb i ISS.

Oppsigelser

Forsvarsbygg sendte ut oppsigelsesvarsel til de 52 som har reservert seg 8. mars. I dag og i morgen er de innkalt til tilsettingsrådet i Forsvarsbygg, som har myndighet til å ansette og si opp arbeidstakere, og hvor arbeidsgiver har flertall.

– Tilsettingsrådet skal sikre at saksbehandlinga har gått riktig for seg, men jeg frykter at de mange oppsigelser går igjennom uansett, sier hovedtillitsvalgt for renholderne Ann Berit Sagedal.

25. april tar ISS over arbeidsgiveransvaret for de overførte renholderne. De som har takket nei til virksomhetsoverdragelsen har seks måneders oppsigelsestid.

Løsninger for noen

40 renholdere som er 60 år og eldre får bli i Forsvarets tjeneste til de går av med pensjon, mens ca. 20 har fått nye jobber i Forsvaret på arbeidsplasser hvor det er ekstraordinære sikkerhetsmessige forhold. De øvrige har gått av med pensjon, har blitt ufør eller har sluttet av andre årsaker.

• (18.09.2015:) Kun de over 60 får bli i Forsvarsbygg

Alle sier nei til ISS

På Ramsund orlogsstasjon i Tjeldsund utenfor Harstad har alle de seks renholderne og renholdslederen sagt nei til ansettelse i ISS. Renholdsleder Jennhild Kristiansen har fått ny jobb. De andre går ei usikker framtid i møte når oppsigelsestida er over og de går ut den bevoktede porten på forsvarsanlegget for siste gang, sannsynligvis 14. oktober i år.

– Vi renholderne har vært i 30 kriger og tapt alle. I alle omstillingsprosesser har de tatt vaskerne, sier en av dem.

Jorunn Røberg fyller snart 59 år. Hadde hun vært 60, ville hun vært sikret fortsatt ansettelse i Forsvaret. I stedet ble det "take it og leave it" fra arbeidsgiver Forsvarsbygg etter å ha jobbet 24 år på samme sted.

– Jeg synes de kunne gått fram på en litt mer human måte, og latt oss eldre jobbe fram til pensjonsalder, sier hun.

Hun er delvis sykmeldt, i likhet med de fleste andre her, og hadde regnet med å gå av med AFP ved 62. Og som alle de andre, overrasket over at alle hennes rettigheter som statsansatt og NTL-organisert kunne forsvinne så fort.

– Jeg er ikke 20 år lenger; jeg er for gammel til å starte "på scratch", sier hun.

Skuffet over arbeidsgiver

Hovedtillitsvalgt Ann Berit Sagedal har fått mange tilbakemeldinger fra renholdere som er skuffet over arbeidsgiveren Forsvarsbygg.

– Mange føler seg dårlig ivaretatt av arbeidsgiver. Forsvarsbygg har påtatt seg rollen å ivareta forholdet til Forsvaret og ISS og å overholde politiske vedtak, men har sviktet i å ivareta de ansatte i denne prosessen. Det føler veldig mange på, sier Sagedal.

Ann Berit Sagedal, hovedtillitsvalgt for renholderne i Forsvaret.

Ann Berit Sagedal, hovedtillitsvalgt for renholderne i Forsvaret.

May Berg

Hun viser til at ventelønnsordningen, en viktig del av stillingsvernet, falt bort 1. mars.

– At en del av sikkerhetsnettet er borte, burde tilsi at man stilte større krav til arbeidsgiver om å finne alternativer til oppsigelse. Veldig mange av de som har reservert seg har helseproblemer og er i relativt høy alder. Men Forsvarsbygg brukte bare fire dager, inkludert helgen, fra de fikk reservasjonsbrevene og til de sendte oppsigelsesvarsel. Det sier sitt.

Sagedal viser til at Forsvarsbygg ikke ville utstede overtallighetsbevis, som ville gitt renholderne fortrinnsrett til ledige stillinger i staten, før oppsigelsesvarselet var sendt.

– Det mener jeg er veldig kritikkverdig. De har vært mest opptatt av å sikre arbeidskraft til ISS, og har nedprioritert egne ansatte, sier Sagedal.

• (21.10.2015:) Kommentar: – Hvorfor herjer dere med renholderne?

32 års opptjening

På Ramsund orlogsstasjon føler Anita Wæhle (54) seg som en maratonløper som nærmer seg målstreken og plutselig får beskjed om at hun må løpe ei mil til.

– Jeg har 32 års opptjening i staten. Går jeg over i en privat bedrift må jeg ha 40 års opptjening. Hvis noen skal tenke på helsa di, må det være du sjøl, sier hun.

Forsvarsbygg: – Grundig prosess

I en mail til frifagbevegelse.no viser Forsvarsbygg til at det er Forsvarsdepartementet som har besluttet at Forsvarsbygg ikke lenger skal levere renholdstjenester til Forsvaret, men at disse skal kjøpes i det kommersielle markedet av Forsvaret selv.

– Alle ansatte har fått tilbud om å videreføre sitt arbeidsforhold i ISS gjennom en virksomhetsoverdragelse, og vi har fulgt reglene både i forhold til virksomhetsoverdragelsen og de påfølgende oppsigelsesvarslene til de som har reservert seg, sier Frode Sjursen, administrerende direktør i Forsvarsbygg.

Forsvarsbygg viser til at de ansattes kompetanse er kartlagt og at siden januar har hver enkelt ledig stilling blitt vurdert med hensyn til renholdernes kvalifikasjoner. Forsvarsbygg påpeker at det ikke lenger finnes arbeidsoppgaver for de som har reservert seg mot overføring til ISS.

– Vi har forståelse for at mange ansatte opplever denne situasjonen som vanskelig. Nettopp derfor har vi vært opptatt av å gjennomføre en grundig prosess, der informasjon til de berørte og dialog med tjenestemannsorganisasjonene har vært viktig, sier Sjursen i mailen.

Sjursen viser til at tilsettingsrådet i dag og i morgen skal vurdere om det er grunnlag for oppsigelse av de som har benyttet seg av reservasjonsretten.

– Hver enkelt sak vil bli behandlet konkret og individuelt. Det er foreløpig ikke mulig å si noe om hvordan dette faller ut, sier Sjursen.

Renholderne i Forsvarsbygg

Høsten 2014 fikk 365 fast ansatte renholdere i Forsvarsbygg beskjed om at jobbene deres skulle konkurranseutsettes.

I fjor høst ble det kjent at Forsvaret hadde tegnet kontrakt med ISS som eneste leverandør av renholdstjenester. Renholderne skulle overføres fra Forsvarsbygg til ISS via en virksomhetsoverdragelse.

135 av 365 har takket ja til ISS.

20 renholdere har fått fast jobb andre steder i Forsvaret.

52 har takket nei til ISS, og har fått oppsigelsesvarsel.

Tilsettingsrådet i Forsvarsbygg skal ta stilling til oppsigelsene i dag og i morgen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy