JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Omsorgskonsernet Norlandia brøt loven da Åge døde, ifølge fylkeslegen

2018121715445820230821171436
LOVBRUDD: Fylkeslegen i Østfold har konkludert med at Norlandia brøt loven i deres behandling av Åge Villi Kristiansen.

LOVBRUDD: Fylkeslegen i Østfold har konkludert med at Norlandia brøt loven i deres behandling av Åge Villi Kristiansen.

Øystein Windstad

Fylkeslegen kritiserer omsorgskonsernet Norlandia for både sårbehandling og manglende hjerte- og lungeredning da Åge Villi Kristiansen (bildet) døde.

oystein.windstad@fagbladet.no

Fagbladet og Fri fagbevegelse avslørte i fjor at Åge Villi Kristiansen fikk så dårlig behandling at det kom fluelarver i sårene hans. I en rapport som Fagbladet fikk innsyn i, kom det fram at Kristiansen døde etter et illebefinnende noen dager etter at larvene ble oppdaget.

Personalet på omsorgshjemmet avsluttet hjerte- og lungeredning før ambulansearbeiderne kom til stedet.

• Åge Villi hadde levende larver i sårene

Ble liggende uten hjerte- og lungeredning

NRK skriver nå at Fylkesmannen i Østfold har konkludert i tilsynssaken som ble åpnet etter dødsfallet.

Sterkest kritikk får Norlandia for at hjerte-lunge-redningen av Kristiansen ble avsluttet før ambulanse var på plass. De slår fast at Norlandia brøt kravet til forsvarlige tjenester:

«Å avbryte hjerte-lunge-redning uten at det er påvist sikre tegn til liv, og før ambulansepersonellet er på plass, er i strid med normer for god praksis og i strid med Norlandias egen prosedyre».

I Fagbladets og FriFagbevegelses avsløring kom det fram at ambulansearbeiderne skrev i loggen at Kristiansen ble «fratatt sjansen for god vellykket gjenopplivning», fordi personalet avsluttet hjerte- og lungeredningen.

Da ambulansearbeiderne kom fram til Kristiansen, viste målinger at han fremdeles hadde hjerteaktivitet.

• Kaster ut Norlandia etter larve-avsløringer

Sårbehandlingen ikke lovbrudd

Sårbehandlingen var ikke i tråd med god praksis, men avvikene var ikke så alvorlige at det innebar et lovbrudd, ifølge Fylkesmannen i Østfold.

Fylkeslegen Elisabeth Markhus i Østfold sier til NRK at larver i sår er noe som kan oppstå:

– Det er en risiko ved sårbehandling. Men det er selvfølgelig ikke ønskelig, og noe en skal unngå, sier fylkeslegen.

I tilsynsrapporten skriver Fylkesmannen at behandlingen av Kristiansens sår bar preg av svakheter ved kompetanse, dokumentasjon og samarbeid med hudlege.

• Hun fant larvene: – Jeg holdt på å besvime

Norlandia beklager

Direktør for eldreomsorgen i Norlandia Care i Norge, Riikka Aubert, forteller at saken har vært en belastning, særlig for de pårørende, men også for de involverte helsepersonell.

– To av våre erfarne sykepleiere utførte hjerte-lunge-redning på beboeren, og vurderte da på faglig grunnlag at videre redning ikke ville føre frem. Men her er de faglige normene at hjerte-lunge-redning skal fortsette frem til ambulansepersonell tar over ansvaret, sier Aubert.

Direktøren bekrefter at faglige normer er brutt.

– Og dette har vi beklaget før, og det vil jeg igjen beklage.

– Viser forskjellen mellom privat og offentlig

Fagforbundets hovedtillitsvalgte Frank Bergflødt har fulgt både saken og ansatte ved det Norlandiadrevne Skoggata bo- og servicesenter tett.

– Denne saken viser hvor lite kontroll kommunene har med omsorg på anbud, sier han til fagbladet.no.

Om seks uker skal kommunen overta driften av senteret, uavhengig av Fylkesmannens rapporten. Kontrakten mellom kommunen og Norlandia går nemlig ut på nyåret, og det er i dag svært liten politisk interesse i Moss for å videreføre avtalen.

Bergflødt mener saken viser forskjellen på å drive selv og å sette drift ut på anbud. En vesentlig forskjell mener Bergflødt er hvordan ledelsen ved Norlandia ikke sendte avviksrapporter videre og nektet for det inntrufne inntil journalister fra Fagbladet og FriFagbevegelse la fram dokumentasjon.

12 kroner mer i timen og bedre pensjon når kommunen tar over omsorgstjenester

Kommunen tar over

– Innsyn er sterkt begrenset med privat drifter, og en kommune på Moss' størrelse har ikke kapasitet til å kontrollere alt det en privat drifter gjør. Kommunen har fortsatt ansvaret for behandlingen beboerne får, men ingen kontroll med hva som skjer, sier Bergflødt, men legger til at mye har endret seg på senteret etter oppslagene i fjor.

– Vi har hatt mye samtaler med ansatte i forbindelse med at kommunen overtar driften 1. februar. De forteller om gode forbedringer det siste året.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy