På et halvår har Senterpartiet mer enn doblet sin oppslutning blant LOs medlemmer

Trygve Slagsvold Vedum, Senterpartiet.

Trygve Slagsvold Vedum, Senterpartiet.

Tri Nguyen Dinh

Senterpartiet gjør et kjempebyks på en meningsmåling utført blant LOs medlemmer.

2017080110190420170801101834

helge@lomedia.no

På et halvår har Senterpartiet mer enn doblet sin oppslutning blant LOs yrkesaktive medlemmer. Det kommer fram i en meningsmåling Opinion har utført for LO og som er offentligjort i VG.

Med 11,7 prosent nærmer Senterpartiet seg oppslutningen fra den gang EU-debatten herjet og partiet hadde støtte fra mer enn 12 prosent av LOs medlemmer.

Bare Arbeiderpartiet har større oppslutning hos LO-medlemmene.

Dette er de 25 dårligst betalte yrkene i Norge

– Veldig hyggelig

– Dette er selvfølgelig veldig hyggelig og motiverende. Jeg vil ikke ta noen stemmer for gitt, men det er hyggelig at LOs medlemmer ser at vår politikk er bra for landet. Det er mange fellestrekk mellom fagbevegelsen og Senterpartiet og vi har også en tett dialog med fagbevegelsen, sier Trygve Slagsvold Vedum til LO-Aktuelt.

Fredag hadde han kommet til Vest-Agder på sin valgturné hvor han besøker ett fylke hver dag. Turen startet i Finnmark.

– Vi tror på hele Norge og da må vi jo leve ut det praksis, sier Sp-lederen.

Partiet har gått forbi både Frp, Høyre og SV i oppslutning og er nest største parti blant medlemsmassen til LO.

Fra å ha en oppslutning på 4,7 prosent i fjor høst, svarer nå 11,7 prosent av LOs yrkesaktive medlemmer at de vil stemme på Senterpartiet.

– Vi vil ha tjenester nært folk og ser hele Norge. Vi ønsker et land uten sosiale forskjeller og vil ha et velorganisert arbeidsliv. Vi tror på det organiserte Norge og at det er en suksessfaktor at vi har en høy organisasjonsgrad i Norge, påpeker Trygve Slagsvold Vedum.

Arbeidsdagen utvides med to timer fra 1. juli

Sp/Ap-regjering

Mens Slagsvold Vedum har reist fra Finnmark til Vest-Agder har det rast en debatt omkring høstens regjeringsalternativer. Først åpnet Ap-leder Jonas Gahr Støre døren for Venstre, før Trine Skei Grande ettertrykkelig slengte døren igjen. I mellomtiden gikk LO-leder Hans-Christian Gabrielsen ut å avvise ethvert samarbeid med Venstre.

– Vi har vært tydelig lenge på at vi ønsker en regjering basert på Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Det hersker ingen tvil om at Venstre bruker mye av sin tid til å angripe oss, poengterer Sp-lederen.

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet raser i oppslutning blant LOs medlemmer, og nærmer seg oppslutningen rundt EU-striden. Mens de to partiene i 2013 hadde støtte fra 31,7 prosent av LOs medlemmer, er oppslutningen nå halvert etter fire år i regjering.

Hele 74 prosent av de spurte vil stemme på de tre rødgrønne partiene.

– Stemmer våre medlemmer slik under valget vil det være så utslagsgivende at det vil gi en rødgrønn regjering. Våre medlemmer (920.000) utgjør en fjerdedel av den norske velgermassen, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til VG.

Mens Arbeiderpartiet har en relativt høyere oppslutning blant kvinner enn menn, er situasjonen motsatt for Fremskrittspartiet. Bare en prosent av kvinnene som er spurt sier de vil stemme på Frp.

• Følg oss på Facebook

Fakta:

Målingen som Opinion har utført for LO mellom 15. og 22. mai. 500 yrkesaktive LO-medlemmer er spurt hva de vil stemme hvis det var stortingsvalg i morgen. I parentes: Endring fra tilsvarende måling i februar:

Arbeiderpartiet 55,1 prosent (-1,2)

SV 7,6 prosent (+ 0,5)

Senterpartiet 11,7 prosent (+2,2)

Rødt 3,7 prosent (+ 1,2)

Høyre 10,5 prosent (-2,6)

Fremskrittspartiet 6,1 prosent (- 0,7)

KrF 1,2 prosent (+ 0,2)

Venstre 1,2 prosent (- 0,7)

MDG 1,7 prosent (+ 1)

Andre 1,2 prosent (-)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy