Heltid og deltid:

Regjeringens statsbudsjett fører ikke til mer heltid, mener Ap-politiker. Her er hennes løsning

Kjersti Stenseng er skuffet over statsbudsjettet og mener det gir lite håp om mer heltid.

Kjersti Stenseng er skuffet over statsbudsjettet og mener det gir lite håp om mer heltid.

Ole Palmstrøm

Det er en heltidskrise i den kommunale pleie- og omsorgssektoren. Ap-sekretær Kjersti Stenseng mener regjeringen ikke har tatt høyde for det i statsbudsjettet.

2019100908340020191014102949

helge@lomedia.no

Mindre deltid og mer heltid var blant Arbeiderpartiets viktigste saker i valgkampen, som ble avsluttet for kun en måned siden. Ap-sekretær Kjersti Stenseng beskylder nå regjeringen for ikke å ha fått med seg at det er en heltidskrise.

– Statsbudsjettet tar overhodet ikke heltidskrisen inn over seg. Budsjettet gir den svakeste veksten prosentvis i frie inntekter på 15 år. Med en stram og vanskelig kommuneøkonomi blir det veldig vanskelig for kommunene å prioritere flere ansatte og dermed flere hele, faste stillinger. Med dette budsjettet kan heltidskrisen bli større, ikke mindre, sier Kjersti Stenseng til FriFagbevegelse.

Vil du jobbe fire dagers uke? Professor mener det kan løse deltidsfloken

Prøveprosjekter

Flere kommuner har startet prøveprosjekter for å få mindre deltid og mer heltid. Blant annet har Oslo kommune bevilget penger til egne heltidsavdelinger, og egne vikarpooler med ansatte som kan steppe inn der det er behov for det.

Målet er blant annet å få ned sykefraværet. Men det koster penger, før man merker innsparingene i form av mindre sykefravær og mindre bruk av vikarer utenfra.

Kjersti Stenseng mener svakere vekst både i kommunesektoren og sykehussektoren kan hemme denne utviklingen.

– I tillegg innskrenker regjeringen kommunenes mulighet til å ta inn eiendomsskatt, sier hun.

Arbeiderpartiet mener regjeringen i stedet burde kommet med en statlig heltidspott i statsbudsjettet. Hun mener det også kan være en god ide å fremme retten til heltid gjennom arbeidsmiljøloven.

– Mange av våre lokalpolitikere gikk til valg på et sterkt ønske om å skape mer heltid i kommunene. Det har jo også noe å si for kvaliteten i omsorgstjenestene. Kommunene går foran, men regjeringen vil ikke bidra. Det mener vi er en tafatt holdning, sier Kjersti Stenseng.

Arbeiderpartiet ligger nå an til å bli det største ordførerpartiet i landet. Ikke alle kommuner er i mål, men med Kristiansand, Tana og Vestre Toten som de tre siste kommunene er Arbeiderpartiet oppe i 139 ordførere, mens Senterpartiet på andreplass har rundt 130.

I denne bransjen jobber to av tre kvinner deltid

– Ikke deltidskrise

Kommunalpolitiker for Høyre, Mari Holm Lønseth, mener det er feil å bruke uttrykket heltidskrise.

– Tallene går i riktig retning, og flere jobber heltid nå enn før. Det er også fristende å minne Stenseng på lederen til Aftenposten i valgkampen, som sa at hvis det er en heltidskrise nå, var det en heltidskatastrofe under de rødgrønne. Høyre vil at alle som kan og vil jobbe heltid får muligheten til det, sier Mari Holm Lønseth til FriFagbevegelse.

Hun mener Høyre i regjering har gjort mye for å bekjempe ufrivillig deltid, og andelen som jobber heltid i kommunesektoren har økt fra 28 prosent i 2016 til over 30 prosent i 2018. Andelen sykepleiere med 100 prosent stilling har økt fra om lag 50 i 2016 til nesten 55 prosent i 2018. Det er likevel for mange som jobber ufrivillig deltid, legger hun til.

p

– Kommune-Norge har gode resultater. Flere har et godt økonomisk handlingsrom, og i år etter år har kommunene fått gode overføringer med Høyre i regjering. Vi har rekordfå kommuner under statlig administrasjon. Kommunene har med andre ord alle muligheter til å prioritere å ansette flere på heltid i helse- og omsorgstjenesten, mener Mari Holm Lønseth.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy