JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Samler mange tjenester under samme tak: Ny brannstasjon reduserer risikoen for kreft hos brannpersonell

HMS-GLEDE: Godt skille mellom rein og skitten sone er viktig  for å forebygge av kreft. Fra venstre: Odd  Steinar Rønne, Endre Kristensen, Terje Moen, Ståle Bjarghov og  Alexsander Kvam gleder seg over ny brannstasjon som en del av et felles bygg med blant andre de kommunale utrykningsetatene.

HMS-GLEDE: Godt skille mellom rein og skitten sone er viktig for å forebygge av kreft. Fra venstre: Odd Steinar Rønne, Endre Kristensen, Terje Moen, Ståle Bjarghov og Alexsander Kvam gleder seg over ny brannstasjon som en del av et felles bygg med blant andre de kommunale utrykningsetatene.

Bjørn Lønnum Andreassen

Steinkjer har fått sitt «blålysbygg» der blant andre utrykningsetatene er samlet. Også flere andre tjenester er på plass i det nye huset.

2019090214452320230821171436

tips@fagbladet.no

– Ny brannstasjon er som å komme til en annen verden, sier en fornøyd Kjetil Bjørnerås som leder Fagforbundets lokale fagforening hos Brannvesenet Midt IKS.

Redusert kreftfare

Særlig HMS-forbedringene er viktig, sier han ivrig og forklarer om ren og skitten sone. For betydningen av god hygiene handler om å begrense faren for kreft hos brannfolk.

– Endelig har vi fått et klart og tydelig skille. Når vi kommer inn etter oppdrag, kan vi bruke egen vaskehall. Bilene kjøres direkte inn og kan blant annet spyles fra undersiden. Også annen spyling med høyt trykk er nytt og bedre enn før. Støvsuging av både brann- og feiebiler er lett og godt lagt til rette. Etterpå kan vi gå inn i den grove garderoben. Den er det vi kaller en skitten sone. Arbeidsklær kaster vi direkte til vask før vi gå i dusjen. Etterpå kan vi gå over gangen til fingarderoben, sier Bjørnerås.

Åpnet søndag

Inn-Trøndelag helse- og beredskapshus ble åpnet av minister for samfunnssikkerhet Ingvild Smines Tybring-Gjedde på søndag.

– Samlokaliering med flere aktører som kan dele erfaringer og øve sammen er bra. Et sånt senter er bra også til forebygging nå, og til situasjoner man kommer i senere. Senteret er et viktig element i beredskapen og ansvaret kommunen har, sa hun.

Mange samlet i ett bygg

Foruten brannstasjon inneholder bygget rehabiliteringstjenesten, distriktsmedisinsk senter, familiens hus, barnevern, legekontor, sivilforsvaret, ambulanse og legevakt. Bygget ligger ett minutts kjøring til redningsbåten og har plass til helikopter. Også brannsjef Håvard Bye er fornøyd med den nye brannstasjonen. Den gamle var fra 1950. Samtidig forteller han at mange har vært i tvil gjennom de 20 årene det har tatt før kommunen fikk åpnet det nye helse og beredskapshuset som inkluderer brannstasjonen.

– Planene om restaurering eller ombygging ble påbegynt i 1999. Allerede da var fasilitetene åpenbart dårlige. Så kom utredninger om å flytte fordi mulig brukbare lokaler ble ledige andre steder i byen. Det har vært mange runder der enkelte ansatte inkludert meg selv har vært i tvil om det noen gang ville bli noe av en ny brannstasjon. Men når ideen om samlokalisering med et helse og beredskapshus kom, har vi hatt god framdrift i prosjektet. Særlig med tanke på hvor mange aktører som er med og har avklart alt skulle på plass, sier Bye.

– Endelig et soverom som er soverom

Utrykningsleder og nestleder i fagforeninga er Odd Steinar Rønne. Han roser blant annet kvantespranget i kvalitet på soverommene til styrken som er på vakt.

– Vi har jobbet mye med åpningen som også er åpen dag for familier samtidig. Særlig godt med den nye stasjonen er å kunne legge seg i et rom som er et soverom. Ventilasjon, skjerming mot støy og toalettforhold, alt er som det bør være, sier han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy