JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Korona-krise i næringslivet

SAS ber ansatte ta koronakutt i lønna – får tvert nei fra fagorganiserte

Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto

Erlend Angelo

Ledelsen i SAS går ned 20 prosent i lønn og ber de ansatte gjøre det samme. Det kommer ikke på tale, ifølge HK-klubben i SAS.

2020031108574120200311085742

erlend@lomedia.no

SAS-ledelsen kutter sin lønn med 20 prosent, men jobber som vanlig. «Tilbudet» til de ansatte er 80 prosent jobb, 80 prosent lønn, kommer det fram i en e-post, først omtalt i DN.

10 spørsmål og svar om koronaviruset og arbeidslivet

«Gjennom en slik solidaritetsbasert tilnærming har vi som mål å unngå permitteringer, og vi appellerer til alle ansatte i SAS om å støtte hverandre gjennom denne utfordrende perioden» skriver HR-direktør Carina Malmgren Heander i den interne e-posten.

Fagforbundet avlyser møter av frykt for korona

Leder i SAS HK, Pål Gisle Andersen, er derimot ikke særlig interessert i å gå med på denne løsningen.

– Foreløpig er det ikke iverksatt noen tiltak. En lønnsreduksjon er ikke aktuelt for oss i HK, men vi er villige til å løsninger som er innenfor vårt lov- og avtaleverk, sier Andersen.

Heller permitteringer

Det er koronaviruset som sprer seg også langt inn i næringslivet. Flere ruter er kansellert, og det er stor nedgang i flytrafikken. Konkurrenten Norwegian har måttet ty til permitteringer.

Det vil være mest ryddig også for SAS, mener HK-klubben i flyselskapet.

– Jeg forstår ikke hvorfor man skal unngå permitteringer i SAS – det er en bedre løsning enn lønnsreduksjon, mener Andersen.

Ulike regler i Skandinavia

Som spekulerer i om forslaget fra SAS bunner i ulike permitteringsregelverk i Norge, Sverige og Danmark.

Så skriver da også HR-direktøren dette i samme e-post som ovenfor:

«For å forhindre betydelige variasjoner i hvordan det påvirker ansatte – på grunn av ulik lovgivning og tariffavtaler – håper vi å komme til enighet med fagforeningene våre».

p

– Vi ansatte har stor sympati for at noe må skje. Det er et redusert trafikkprogram, som må møtes med å redusere bemanning på et vis. Men det gjelder å velge de riktige midlene, og da mener vi lønnsreduksjoner er feil virkemiddel, sier Andersen.

– Ensporet ledelse

Nestleder i Handel og Kontor, Christopher Beckham, stiller seg helt og holdent bak de tillitsvalgtes vurderinger.

– Lønnsreduksjon virker veldig ensporet. Hva skjer ved en lønnsreduksjon; vil de da om fire måneder få tilbakebetalt lønna de har gitt fra seg? Og, hvilke andre løsninger har SAS vurdert? spør Beckham.

Nestlederen i HK hadde heller sett at arbeidsgiveren brukte muligheten til å investere i de ansatte.

– Kan de kanskje sende de ansatte på kurs og øke deres kompetanse, heller enn å kutte i lønna? Det er muligheter her til å finne gode løsninger her, om SAS virkelig vil, mener Beckham.

ETTERLYSER KREATIVE LØSNINGER: Nestleder i Handel og Kontor, Christopher Beckham.

ETTERLYSER KREATIVE LØSNINGER: Nestleder i Handel og Kontor, Christopher Beckham.

Erlend Angelo

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy