JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Se rådene fra fagfolk: Slik brannsikrer du hytta di

TRYGG PÅSKE: Følg noen regler og hver klar over dine plikter.

TRYGG PÅSKE: Følg noen regler og hver klar over dine plikter.

Clourbox

Hyttevettregel nr. 1: Ta med batterier til røykvarsleren

2018032310160020230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Det er like strenge krav til brannsikkerhet på hytta som i hjemmet ditt. Det betyr at du har plikt til å ha minst en røyvarsler i hver etasje eller et brannvarslingsanlegg. Og du skal ha slukkeutstyr på hytta.

Det er minstekravene. Fagbladet har her samlet noen tips til en trygg hyttetur.

Slik unngår du brannskader

Husk batterier

• Ikke glem batterier til røykvarsleren når du reiser hjemmefra. Fjorårets batterier er ganske sikkert utgått.

• Sjekk at røykvarsleren fungerer når du kommer fram og at den kan høres på alle soverom og oppholdsrom, også når dørene er lukket.

• Kontroller at brannslange eller brannslokkeapparat er lett tilgjengelig. Vend apparatet opp ned et par ganger, slik at pulveret ikke klumper seg.

• Det finnes mobile reiserøykvarslere som kan være et godt alternativ i båt eller campingvogn.

Slik handler du ved brannskader (Sky ilden)

Propan krever forsiktighet

Sjekk jevnlig propanutstyr, slanger og koblinger. Bytt gamle slanger. En god metode er å bruke såpevann for å søke etter lekkasjer.

Koble gjerne fra slangen til gassbeholderen om natten og når du forlater hytta.

Om du kjenner gasslukt må du ikke tenne eller slå på noe som kan utløse gnister, som for eksempel en lysbryter. Luft først godt ut og finn så eventuelle lekkasjer.

Colourbox

Dette er gassvettreglene (Bergen brannvesen)

Levende lys starter mange branner

Forlat aldri et rom med levende lys og pass på at du ikke sovner fra lys. Bruk bare brannsikre lysestaker som tåler at lyset brenner ned uten at dette får konsekvenser. Vær spesielt oppmerksom på avstand til gardiner og andre tekstiler.

Slik bytter du gassflaske trygt og riktig (Sikker hverdag)

Varm aske kan starte brann

Sørg for at ildstedet er i god stand. Ikke sett asken fra ildstedet rett utenfor hytte- eller husveggen. Kjøl ned asken i en brannsikker bøtte med lokk, plassert på fast plate eller steinhelle og i god avstand fra hytte- eller husveggen.

Lag en nødplakat til hytta

Vet du nøyaktig posisjon på hytta di? Lag en nødplakat enkelt på www.norgeskart.no, og skriv opp koordinatene. Da kan brannvesen, politi og ambulanse enklere finne deg dersom du trenger hjelp. Mange hytter i Norge mangler veiadresse, og stedsnavn kan ofte være helt forskjellig fra de offentlige stedsnavn som er på kartene som nødetatene benytter. En nødplakat på hytta er en enkel og effektiv sikkerhet hvis uhellet først er ute.

Sørg for at alle rømningsveier i hytta er åpne.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy