Derfor bør du betale kredittgjelda

Slik bruker du kredittkortet ditt

Pixabay

Kortsiktige lån med høy rente blir veldig dyrt over lang tid.

2016102113042220161021130422

tips@fagbladet.no

Mange sliter med kredittkortgjeld, og når regninga kommer i posten er det gjerne ikke nok igjen på konto til å innfri lånet.

– Minimumsbeløp er den dyreste måten å betale tilbake på, der du betaler så lite du kan. Å betale et lite beløp i måneden tar lenger tid, og man betaler i sum mer, fordi det løper renter over lenger tid, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1.

Tre ting du ikke vet om forsikringen din

Kredittkort kan være gunstig

– Ikke dra kortet mer enn at du kan betale det tilbake. Det er en kredittgrense på kortet, og om man betaler alt tilbake neste måned, kan du bruke det på nytt igjen da, om du trenger det.

– Betaler du ved forfall neste måned må du heller ikke betale renter, noe som er veldig gunstig, sier Gundersen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LURT: – Betaler du ved forfall neste måned må du heller ikke betale renter, noe som er veldig gunstig, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen.

LURT: – Betaler du ved forfall neste måned må du heller ikke betale renter, noe som er veldig gunstig, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Slik lever du godt som pensjonist

– Hvis du har tenkt å bruke kortet mer enn det du kan betale tilbake raskt, så må du tenke deg godt om, og ha en plan for hvordan du skal betale tilbake. Bruker du for eksempel kredittkortet i januar for en reise fordi det er billig å bestille akkurat da, er det fordi du vet at du får feriepenger i juni.

Slik kan du unngå AFP-smellen

Om du likevel skulle havne i saksa:

– Ta et skippertak! Det er en annen mulighet, og det er noe nordmenn er veldig gode til. Ta et halvt år der du jobber maksimalt. Tjen litt mer med ekstra vakter og jobber. Øk inntekten, og kombiner det med å redusere utgiftene; gå for eksempel lite ut, og vær ordentlig sparsommelig en periode. Bruk pengene på å nedbetale den dyre og kortsiktige gjelden din, for gjelden vokser med høy fart på grunn av rentene.

Følg Fagbladet på Facebook

Du kan refinansiere

Du kan også refinansiere en gjeld og gjøre den rimeligere å nedbetale ved å ta opp et nytt lån med bedre rentevilkår. Den vanligste måten å gjøre dette på, er å ta opp et forbrukslån. Kredittkortgjeld er dyrere enn forbrukslån.

Abonner på nyhetsbrevet vårt

– Et godt alternativ i slike tilfeller er også å refinansiere boliglånet. Hvis man har et forbrukslån, lønner det seg å øke boliglånet og betale ned forbrukslånet og kredittgjelden på den måten, sier forbrukerøkonomen.

– Men vær klar over at du da har finansiert forbruk med langsiktig lån. Tar du ferie eller bil på kortet, tar det kanskje tjue år å betale det ned.

Alvorlig bekymret for om Siv Jensen har mistet kontrollen

– Forbruk bør gå av inntekten

– Forbruk bør gå av den inntekten du har. Investerer du i noe, kan du ha lån over lang tid.

– Ikke bruk lenger tid på nedbetalingen enn levetiden til det du kjøper. Om du for eksempel har et billån, så betal det ned raskere eller like rast som verdien på bilen faller, så du slipper å sitte igjen med masse gjeld når du ikke lenger har bilen.

– Vær forsiktig

– Vær forsiktig med bruk av kredittkort. Ikke bruk det til å ta ut penger i minibanken eller overføre penger til kontoen din – det er en dyr måte. Det er dog en trygghet i å bruke kredittkortet når man handler på nett, i tilfelle noe skulle gå galt. Om man ikke får varen levert eller blir svindlet, så kan du henvende deg til kortselskapet, og få de til å ikke belaste deg. Bruker du bankkortet blir jo pengene tatt rett fra kontoen, og det kan ta lang tid å få pengene tilbake – om du får de tilbake overhodet.

– Forbruksgjeld er altså noe du bør betale tilbake med en gang – fordi det er noe du også bruker med en gang. Kredittkort bruker man jo gjerne til forbruk og ting som har begrenset levetid, som for eksempel mobiltelefoner. Mange velger å betale den ned over fem år, når den kanskje bare varer i ett eller to år. Det er dumt å betale ned på noe i etterkant som du ikke har eller bruker lenger.

– Mens bolig på sin side har en varig verdi, der det er helt greit å bruke lang tid på nedbetaling.

Hvilket lån fokuserer man på og betaler man ned først, om man har flere?

– Prioriter gjelden med høyest rente. I alle tilfeller gjeldet det kredittkort og forbrukslån, de er alltid høyere enn bolig- og studielån.

– Rådet er å aldri betale ekstra ned på studielånet – bare følg en vanlig nedbetalingsplan. Studielånet er nemlig det mest gunstige lånet man har; det er uten sikkerhet, og renteregningen stopper om du blir ufør eller arbeidsløs.

MEST LEST:
Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy