Unngå at hytta brenner ned

Slik gjør du påska branntrygg

UNNGÅ HYTTEBRANN: Sørg for å gjøre påsketuren så branntrygg som mulig.

UNNGÅ HYTTEBRANN: Sørg for å gjøre påsketuren så branntrygg som mulig.

Pixabay

Visste du at det er like strenge krav til brannsikkerhet på hytta som i ditt eget hjem?

2017033112474020170426164659

ola.tommeras@fagbladet.no

Siden 1. januar i fjor har det vært samme krav til brannsikkerhet i hytter som i vanlige boliger. Det betyr at hytta skal ha både røykvarsler og brannslokkingsutstyr. Det skal være brannalarmanlegg eller røykvarsler i alle boliger, hytter og fritidseiendommer, og det skal være minst en røykvarsler i hver etasje.

Det er minstekravene. Under følger tips til hva du skal, kan og bør gjøre på hyttetur og i båt eller campingvogn, ifølge Bergen brannvesen.

• Slik unngår du brannskader

Ikke glem batterier

Husk og ta med deg nye batterier til røykvarsleren når du reiser til hytta. Sjekk at røykvarsleren fungerer når du kommer frem og at den kan høres på alle soverom og oppholdsrom, også når dørene er lukket. Kontroller at brannslange eller brannslokkeapparat er lett tilgjengelig. Vend apparatet opp ned et par ganger, slik at pulveret ikke klumper seg.

Sørg for åpne rømningsveier.

Det finnes reiserøykvarslere som kan være et godt alternativ i båt eller campingvogn.

• Slik handler du ved brannskader

Propan krever forsiktighet

Sjekk jevnlig propanutstyr, slanger og koblinger. Bytt gamle slanger.

En god metode er å bruke såpevann for å søke etter lekkasjer. Koble gjerne fra slangen til gassbeholderen om natten og når du forlater hytta. Om du kjenner gasslukt må du ikke tenne eller slå på noe som kan utløse gnister, som for eksempel en lysbryter. Luft først godt ut og finn så eventuelle lekkasjer.

• Følg gassvettreglene

Levende lys starter mange branner

Forlat aldri et rom med levende lys og pass på at du ikke sovner fra lys. Bruk bare brannsikre lysestaker som tåler at lyset brenner ned uten at dette får konsekvenser. Vær spesielt oppmerksom på avstand til gardiner og andre tekstiler.

• Slik bytter du gassflaske

Varm aske kan starte brann

Sørg for at ildstedet i god stand. Ikke sett asken fra ildstedet rett utenfor hytte- eller husveggen. Kjøl ned asken i en brannsikker bøtte med lokk, plassert på fast plate eller steinhelle og i god avstand fra hytte- eller husveggen.

Lag en nødplakat til hytta

Vet du nøyaktig posisjon på hytta di? Lag en nødplakaten enkelt på www.norgeskart.no for at brannvesen, politi og ambulanse enklere kan finne deg når du trenger hjelp. Mange hytter i Norge mangler veiadresse, og stedsnavn kan ofte være helt forskjellig fra de offentlige stedsnavn som er på kartene som nødetatene benytter. En nødplakat på hytta er en enkel og effektiv sikkerhet hvis uhellet først er ute.

Sjekkliste

1. Ta med nye røykvarslerbatterier hjemmefra. Sjekk at alle røykvarslere fungerer og høres i alle rom - også med dørene lukket.

2. Sjekk slukkeutstyret. Det skal være lett tilgjengelig. Sjekk at trykkmåleren på brannslukkingsapparatet peker på grønt. Vend apparatet opp ned et par ganger, slik at pulveret ikke klumper seg.

3. Sjekk slanger og koblinger på propananlegget. En god metode er å bruke såpevann for å søke etter lekkasjer. Koble gjerne fra slangen til gassbeholderen om natten.

4. Tørk ikke klær og lignende på ovnen.

5. Sørg for at ildstedet i god stand. Ikke sett asken fra ildstedet rett utenfor hytte- eller husveggen. Kjøl ned asken i en brannsikker bøtte med lokk, plassert på fast plate eller steinhelle og i god avstand fra hytte- eller husveggen.

6. Forlat aldri et rom med levende lys og pass på at du ikke sovner fra stearinlyset.

7. Bruk ikke-brennbare lysestaker og sett lysene i god avstand til brennbart materiale.

8. Sørg for at rømningsveiene er lett framkommelige. Er du på en hytte med mye snø må du huske å grave klar alternative rømningsveier.

9. Hold alltid oppsikt med komfyren når den er i bruk.

(Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har utarbeidet tips til brannsikkerhet som flere brannvesen presenterer. Disse tipsene er hentet fra Bergen brannvesen)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy