JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stig Berntsen ble bortvist fra valgstand: – Jeg har vanskelig for å oppfatte politiets handling som annet enn politisk trakassering

STORT FRAMMØTE: Både partikamerater og kolleger fra Fagforbundet møtte opp for å følge rettssaken mot Stig Berntsen.

STORT FRAMMØTE: Både partikamerater og kolleger fra Fagforbundet møtte opp for å følge rettssaken mot Stig Berntsen.

Ola Tømmerås

Politiker og tillitsvalgt Stig Berntsen er tiltalt for å ha nektet å forlate sentrum midt i valgkampen.

2019102912065320230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Berntsen er vararepresentant til bystyret i Oslo fra Rødt og hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Oslo. I retten la en bredside til mot politiet i dag, både mot deres handlemåte i saken der han er tiltalt og generelt når antirasister demonstrerer mot organisasjoner på ytterste høyre.

Norsk redaktørforening: - Forelegget mot Berntsen åpner for en livsfarlig praksis

Ble bortvist fra Oslo sentrum

Tirsdag klokka 09.00 startet rettssaken mot Stig Berntsen i Oslo. Han nektet 15. august – midt i valgkampen – å etterkomme politiets pålegg om å fjerne seg fra Oslo sentrum.

Bakgrunnen var at politikere fra Selvstendighetspartiet, med besøk av den omstridte politikeren Rasmus Paludan, følte seg provosert av hans nærvær. Da Berntsen nektet å etterkomme pålegget endte det med fire timer på glattcelle og en bot på 8.000 kroner, subsidiært 16 dager fengsel.

Den aksepterte han ikke. Derfor møter politikeren som tiltalt i retten i dag.

Politisk trakassering fra politiet

PROVOSERENDE I VALGKAMPEN:  - Det er ren inngripen i valgkampen, når politiet viser vekk dem osm kan virke provoserende på esktreme høyre, mener han.

PROVOSERENDE I VALGKAMPEN: - Det er ren inngripen i valgkampen, når politiet viser vekk dem osm kan virke provoserende på esktreme høyre, mener han.

Ola Tømmerås

– Jeg erkjenner ikke straffeskyld, men jeg erkjenner å ha nektet å etterkomme politiets pålegg. Det er vanskelig å oppfatte dette som annet enn politisk trakassering, sa Berntsen til retten.

Bakgrunnen var at danske Rasmus Paludan skulle være gjest på Selvstendighetspartiets stand på Karl Johan. Rasmus Paludan er leder av partiet Stram kurs i Danmark. Han er berømt for sine nedsettende og rasistiske uttalelser om innvandrere, og har brenning av koranen som sitt varemerke.

Stig Berntsen oppsøkte standen, tok bilder og en videosnutt. Politikerne fra Selvstendighetspartiet ble provosert og ba politiet om hjelp til å fjerne ham. Det nektet han å etterkomme.

Politisk handling av politiet

– Politiet valgte å bortvise oss uten at noe ulovlig hadde skjedd. De blandet seg inn i valgkampen på høyreekstremisters vegne, sa Berntsen og fortsatte under sin forklaring:

– Er det meg, er det Rødt, er det en politisk vurdering av meg eller fagforeninga mi. Hvordan skal det oppfattes? spurte han. Berntsen hevdet også at det ikke burde overraske at antirasister demonstrerer når det slippes til folk fra Selvstendighetspartiet og Sian.

– Dette er organisasjoner som tar til orde for å slippe ut Anders Breivik for å rydde opp, sa han til retten.

– Hvis disse ikke stoppes, så er det all grunn til å frykte ny terror fra høyreekstremister. Det burde ikke være noen overraskelse at når man slipper til dennne typen mennesker på Karl Johans gate, at det da kommer folk som markerer avstand.

Ønsker samfunn uten sånne som meg

Aktor, politiadvokat Naila Parveen, ville vite om han vurderte hvordan representantene fra Selvstendighetspartiet opplevde filmingen.

– Selvsagt opplevde dette som ubehagelig. De har programfestet et samfunn uten sånne som meg, svarte Berntsen.

Berntsen vedgikk at han skjønner at det blir mer komfortabelt for politiet om politiske motstandere holder seg borte fra sentrum i 24 timer når politikere fra ytterste høyre har markeringer.

– Men et samfunn som blir styrt av hva som er mest komfortabelt for politiet, er en politistat – ikke et demokrati.

Jeg forventer både å ha bevegelsesfrihet og kunne demonstrere uten å bli trua med bøter og arrestasjon, sier han.

– Hadde slåss med nynazister

Politioverbetjent Stian Bugge som ga Berntsen pålegg om å forlate sentrum, omtalte Berntsen som både kjent av politiet og tilknyttet voldelige miljøer.

– Med disse til stede hadde vi grunn til å frykte voldsbruk, sa Bugge.

– Hvorfor? ville Berntsens advokat, ,vite.

– Bakgrunnssjekken viste at han hadde slåss med nynazister i Fredrikstad året før, opplyste Bugge. Den saken er imidlertid ikke avgjort, og Berntsen bestrider at det var et slagsmål, men at de ble angrepet.

– Det går en grense for hva som er hensynsløst og skremmende når noe filmer . De mente at det var over rgensa for dette. De Fryktet at det skulle eskalere til håndgemen.

Innsatsleder Svein Arild Jørundland i Oslo-politiet viste til at Berntsen hadde fått flere og gjentatte pålegg om å fjerne seg fra standen før de agerte.

Overdreven reaksjon

– Jeg mener det ikke er grunnlag for å bortvise noen fra hele byens sentrum i 24 timer, sier Berntsen.

Hadde han etterfulgt politiets pålegg, ville han vært avskåret fra å stå på egen stand like borte i gata, slik planen var.

– Politiet grep direkte inn i valgkampen. Det hele er ufattelig provoserende, sa Stig Berntsen til Fagbladet uken etter at saken startet.

Ifølge ham selv var han 150 meter fra Selvstendighetspartiets valgstand da politiet første gang tok kontakt. Han mener hans tilstedeværelse ikke på noen måte kunne virke truende overfor Selvstendighetspartiet og deres gjest fra Danmark.

– Da politiet stoppet meg gjorde de det klart at de holdt øye med meg, forteller Bernsten. Ifølge ham skal politibetjenten ha uttalt at han var en kjent venstreekstremist.

Må etterkomme pålegg

Politiet og Berntsen er ganske enige om hendelsesforløpet fram til han var ved standen til Selvstendighetspartiet.

– Det er alfa og omega at folk etterkommer politiets pålegg, fastslo innsatsleder Svein Arild Jørundland.

Han hevdet at det var grunn til å frykte eskalering om Berntsen ikke hadde blitt fjernet.

– Må ikke politikere på stand godta at det tas bilder og filmes? spurte advokatfullmektig Oda Bjørvik, som forsvarer Stig Berntsen.

– Det er ikke slik at de som befinner på en stand skal finne seg i å ha mobiltelefoner trykket opp i ansiktet. Politiet må også kunne gripe inn hvis vi ser at det kommer til å smelle, svarte Jørundland.

Oda Bjørkvik påpekte senere at politiets egne bilder viser at Berntsen ikke hadde mobilen nære representantene fra Selvstendighetspartiet, at det var god avstand mellom dem og ingen uroligheter.

– Kunne ikke eskalert

Til Fagbladet har Berntsen tidligere forklart at han ikke forstår hvordan dette kunne eskalert.

– Vi var to personer. Det var flust med politi til stede. Det er helt umulig å se for seg hvordan vi kunne utgjøre noen trussel mot dette partiet og danske Paludan. Jeg mener folk må ha begått en eller annen form for handling for å bli bortvist av politiet. Det finnes heller ingen grunn til å bortvise noen helt fra Oslo sentrum, med alt det innebærer for den enkelte, sier Berntsen

Han lover at saken ikke er over med dagens rettssak.

– Dette er en prinsipiell sak som vi kommer til å gå videre med. Oslo kommune og politiet går ekstremister og rasister sitt ærend når de tillater denne typen demonstrasjoner og fjerner dem som er uenige fra områdene, sier Berntsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy