SV: – Staten må betale for ny barnehagenorm!

CC BY-SA Sosialistisk Venstreparti (pressefoto)

Regjeringen inviterer til fest og lar barnehagene ta regningen, mener SV.

2018052214470020180523112859

– Det er uansvarlig og helt uakseptabelt at bemanningskravene om flere ansatte i barnehagene innføres uten finansiering, sier stortingsrepresentant Mona Fagerås (SV) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Krever fullfinansiering

KrF stiller seg bak regjeringspartienes forslag om bemanningsnorm for barnehager. Fra 1. august vil det dermed bli krav om maksimalt tre barn per voksen i alderen 0–3 år og maksimalt seks barn per voksen i alderen 3–5 år i alle landets barnehager.

Fagerås synes det er oppsiktsvekkende at det ikke er satt av penger i revidert statsbudsjett til å gjennomføre tiltakene.

– Det er hårreisende å innføre en bemanningsnorm uten penger. Vi vet dette vil ramme mange barnehager generelt og de små og ideelle spesielt. Regjeringen har verken lyttet til advarsler fra foreldre, ansatte eller kommunene, hevder SV-politikeren.

Fagerås vil ikke tallfeste partiets krav om en fullfinansiering av normen, men viser at til Kommuneorganisasjonen KS grundig har dokumentert at det vil mangle én milliard kroner i 2021.

– Vi har hele tiden ment at dette burde fases inn og startet allerede i forrige statsbudsjett, sier hun.

Regjeringspartiene og KrF er enige om ny barnehagenorm

Slipper for lett unna

KrF vil i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett kreve 100 millioner kroner i en overgangsordning for å hjelpe barnehagene å iverksette normen, ifølge Dagbladet.

– KrF lar regjeringen slippe for lett unna. At foreldre, ansatte, KS og Private Barnehagers Landsforbund (PBL) har advart om at barnehager står i fare for å måtte legge ned, har regjeringspartiene kjent til lenge. Dette er å være dårlig forberedt til timen, mener Fagerås.

– Regjeringen inviterer til fest og lar barnehager og skoler ta regningen, hevder hun.

Bråket om barnehagenormen: Over 100 ordførere har startet et opprør

Eksempel på overstyring

KS karakteriserer det som en skandale dersom den nye barnehagenormen ikke finansieres. Helge Eide, KS-direktør for interessepolitikk, sier at kommunene ikke har noen innvendinger til en ny norm, men at kravet hele tiden har vært at den må fullfinansieres.

– Vi har hatt en tydelig forventning om at finansieringen må økes slik at kommunene ikke må nedprioritere andre viktige samfunnsområder for å oppfylle den nye normen. Dette er et eksempel på en uakseptabel overstyring av kommunene, mener Eide.

SV møter seg selv i døra, mener Høyres Kent Gudmundsen. Han sier at beregningen for finansieringen av normen er i tråd med hvordan lignende tiltak har blitt finansiert før.

– Bemanningsnormen tilsvarer det som ble foreslått under Stoltenberg-regjeringen i 2013. Da var SVs Kristin Halvorsen kunnskapsminister, påpeker Gudmundsen overfor ANB.

Kommunene krever 1 milliard for å innfri barnehagenorm

Lang varslingstid

For å lette overgangen har regjeringen sammen med KrF blitt enige om å gi barnehagene ett år ekstra til å gjennomføre normen.

– Disse endringene har vært varslet lenge. I tillegg har vi gjennom budsjettet både økt rammene til kommunene med fire milliarder kroner, hvor av 200 millioner er for tidlig innsats, og lagt inn 400 millioner til økt pedagogtetthet. Det er flere eksempler på kommuner som allerede oppfyller kravene i normen fordi de har prioritert å satse på barnehage og skole. Mye handler om hvordan man prioriterer, sier Gudmundsen. (ANB)

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy