JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Til daglig jobber Tino (29) i barnehage. I helgene reiser han rundt med fem kilo silikonpupper i kofferten

Tino Rusdal blir fotografert på utestedet Elsker i Oslo. Anledningen er boken «Historien om norsk dragshow – Parykker, stiletter og frigjøring», som etter planen skal være ferdig til Pride 2020. Ifølge boken er har drag i Norge aner helt tilbake til 1890-årene. Tino representerer den nyere delen. Det er bare fire år siden han og vennen Mio startet opp med dragshow i Stavanger. Siden har det tatt av.

Tino Rusdal blir fotografert på utestedet Elsker i Oslo. Anledningen er boken «Historien om norsk dragshow – Parykker, stiletter og frigjøring», som etter planen skal være ferdig til Pride 2020. Ifølge boken er har drag i Norge aner helt tilbake til 1890-årene. Tino representerer den nyere delen. Det er bare fire år siden han og vennen Mio startet opp med dragshow i Stavanger. Siden har det tatt av.

Bjørn A. Grimstad

Det startet med dragbingo og har i løpet av få år blitt en jobb nummer to. Nå reiser barne- og ungdomsarbeider Tino Rusdal landet rundt med fem kilo silikonpupper i kofferten.

2020011512221520230821171436

bjorn.grimstad@fagbladet.no

Først en sykkelbukse full av skumgummi. Den gir bredere hofter. Deretter bindes korsettet fast, og midjen blir smalere. Så den tyngste delen: en brystplate med silikonpupper. Størrelse dobbel D. Etter over to timer på sminkerommet har barne- og ungdomsarbeideren Tino Rusdal blitt til en overdrevent brystfager dame.

– Det er veldig kjekt å kunne endre karakter og gjennom den kunne uttrykke meg kunstnerisk. Kvinner er jo ikke faktisk slik, jeg drar det mye lenger. Det blir som en ekstra utgave av deg selv. Uten dette på kan jeg være ganske beskjeden og lite frampå, sier han.

Det hele startet i 2016, da Tino sammen med sin islandske venn Mio startet opp dragbingo i hjembyen Stavanger. Etter å ha kledd seg opp i kvinneklær og rullet trommelen noen ganger, merket de at det var et sug i markedet etter en ny type underholdning. Ikke lenge etterpå var et lite firma som leverte drag, burlesk og musikk på trappene.

Når barnehagen stenger på fredager, flyr gjerne Tino av gårde til andre byer for å spre glitter, glam og glede. I kofferten ligger egensydde kjoler, mengder av sminke og altså fem kilo silikonpupper.

– Familie og venner ser meg nesten ikke lenger, bare på show. Det går med to til tre helger i måneden på dette. Pridesesongen er helt klart den travleste tiden på året, sier han.

Tino beskriver drag som en lek med identitet og kjønn. Favorittkarakteren hans er noe mørkere og mer dyster enn de fleste er vant til fra drag. De siste minuttene før han går på scenen begynner det å boble i blodet.

– Det kan sammenlignes med når man teller ned til start i racerkjøring. Det gir et rush. Når jeg går på scenen, er jeg i nået. Dette er min lidenskap, sier han.

Tino har enda ikke fått kledd seg i drag på jobb. Det tar lang tid å få på seg utstyret, noe som passer dårlig med en hektisk arbeidshverdag i barnehagen. Men han har hatt underholdning for kolleger og foreldre i barnehagen og har lest eventyr på biblioteket i Stavanger.

– Mange av barna har sett meg på show. Når de møter meg i barnehagen, blir de litt tankefulle og står og ser på meg. Andre er mer rett på og sier at du var kledd ut som en prinsesse.

Tino André Evje Rusdal

Alder: 29

Stilling: Barne- og ungdomsarbeider i Børesvingen barnehage

Familie: Singel

Bosted: Stavanger

Hobby: Drag

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy