JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tuva er tillitsvalgt og jobber på Nav: – Vi kjenner til folk som bor ute, fordi de ikke orker å ha med Nav å gjøre

BEDRE FOR BRUKERNE: Tuva Tjernstad er nestleder  i Fagforbundet Helse, Sosial og Velferd Oslo og hovedtillitsvalgt i NAV Gamle Oslo. Hun mener det kan gjøres mye, som vil gjøre det bedre både for brukerne og de ansatte i NAV.

BEDRE FOR BRUKERNE: Tuva Tjernstad er nestleder i Fagforbundet Helse, Sosial og Velferd Oslo og hovedtillitsvalgt i NAV Gamle Oslo. Hun mener det kan gjøres mye, som vil gjøre det bedre både for brukerne og de ansatte i NAV.

Øystein Windstad

– Det må bli mye lettere å møte noen ansikt til ansikt, sier Nav-ansatt og tillitsvalgt Tuva Tjernstad. Her kan du se hva hun mener må til.

2019032813242820230821171436

oystein.windstad@fagbladet.no

Inne på Nav Gamle Oslo møter vi en vekter med gul vest og svarte høye støvler. Han holder begge hendene i det tunge beltet som bærer blant annet håndjern. Øyenbrynene hans er senket, mens han ser avventende på en kvinne. Hun står med armene ut i lufta og snakker høyt til en mann som jobber der.

Sosionom og tillitsvalg Tuva Tjernstad går forbi den høylytte kvinnen, uten å snu på hodet eller skvette av ropene.

Hun har jobbet seks år i Nav, og peker opp på veggen og en nyopphengt postkasse:

– Før møtte brukerne noen de kunne snakke med, mens de hentet skjema som de fylte ut og leverte de. Nå er skjemaene tatt vekk. Brukerne må printe de ut selv og møter en postkasse de skal leveres i, sier Tjernstad som er nestleder i Fagforbundet Helse, Sosial og Velferd Oslo og tillitsvalgt i Nav Gamle Oslo.

• VAR MED PÅ CRUISE-REDNING: Vaktmester Ragnar har betalt mer i skatt enn milliardær-rederen

POSTKASSE: Denne plakaten som forteller om digitalisering, møter brukerne ved NAV Gamle Oslo.

POSTKASSE: Denne plakaten som forteller om digitalisering, møter brukerne ved NAV Gamle Oslo.

Øystein Windstad

Lenger unna

Dette Nav-kontoret er størst i landet, ligger på Tøyen i Oslo og har rundt 90.000 besøk i året. Her får folk hjelp til å finne et sted å bo, sosialhjelp eller penger til mat. Tjernstad går videre inn i rommet og peker ut over en rad bord med datamaskiner. Alle plassene er opptatt av sittende skrivende mennesker. Hun forteller at datamaskinene skal fjernes og at det skal være igjen tre igjen:

– Disse nye maskinene må en stå for å bruke. Det sier seg selv at det er lite brukervennlig for de som har funksjonshemninger, forteller Tjernstad. Hun mener NAV går i feil retning:

– Nå er det en tendens til at det brukes noe som kalles kanalstrategi og andre metoder, som har effekten at folk stenges mest mulig ute. Vi har sett eksempler på reduserte åpningstider andre steder. Brukerne kan bare henvende seg mellom klokka 12 og 14. Dørene stenges fysisk, sier Tjernstad.

• Denne appen holder frisørene våkne om natta

TILLITSVALGTE: Tuva Tjernstad og Erik Aakre Borgersrud er begge tillitsvalgte for Fagforbundet i NAV Gamle Oslo. Borgersrud jobber med å skaffe boliger til brukere.

TILLITSVALGTE: Tuva Tjernstad og Erik Aakre Borgersrud er begge tillitsvalgte for Fagforbundet i NAV Gamle Oslo. Borgersrud jobber med å skaffe boliger til brukere.

Øystein Windstad

Flere angrep

Hun mener de ansatte får merke konsekvensene av et mer lukket NAV: sinte og frustrerte brukere. For noen år siden ble en kvinne som jobber på kontoret slått ned og sparket mens hun lå på gulvet. Nye tall viser at det blir registrert over 2300 angrep eller trusler om vold mot NAV-ansatte i fjor. Tjernstad er utdannet sosionom og ønsker at hun og kollegaene kan bruke tiden annerledes.

– Det blir så mye jobbing med papir og saksbehandling som går ut over det menneskelige. Mange føler at de bare går på jobb og gjør papirarbeid. Det finnes ikke noe frigjort tid til å drive den sosialfaglige oppfølgingen som vi egentlig vil, sier den tillitsvalgte, som har tanker om hvordan Nav kan bli bedre for brukerne og se som jobber der.

Møter postkasse

Her er noe av det Tuva Tjernstad mener er med på å gjøre Nav mindre tilgjengelig for brukerne:

• Åpningstider redusert til mellom 12:00 til 14:00.

• Fjerner skjemaer fra Nav for at folk skal skrive ut hjemme

• Brukerne møter postkasse der før møtte folk

• Reduserer antallet PC`er på kontoret og tar bort sitteplasser

• Ulikhetene øker og de rike drar fra

Frykter flere på gata

Tjernstad mener dagens organisering av Nav gjør at de ansatte ikke får brukt tiden på en måte som hjelper brukerne optimalt:

– Endringsarbeid krever oppfølging over tid. Det blir ikke mulig å følge opp enkeltpersonene når du har ansvaret for 70 til 100 brukere, som er vanlig i dag.

– Du mener dere som jobber på Nav kommer lenger vekk fra de dere ønsker å hjelpe. Hva er konsekvensen av dette?

– Dette gir en veldig smal dør inn i Nav-systemet og at de som faktisk trenger aller mest hjelp, ikke får det i hele tatt. Det kan tyde på at brukerne velger andre løsninger, fordi de ikke orker mer av Nav. Vi kjenner til folk som bor ute, fordi de ikke orker å ha med Nav å gjøre. De tigger.

• Tjener du mindre enn en norsk gjennomsnittslønn? Sjekk her

– Samfunnet sparer på flere ansatte

Dagsavisen omtalte at Kommunerevisjonen var kritisk til at Nav Oslo var for lite tilgjengelig for brukerne. Tjernstad har god tro på et NAV med mer fornøyde brukere:

– Nøkkelen ligger i flere ansatte. Det er umulig å organisere seg vekk fra at det er for lite tid. Det trengs en tillitsbasert ledelse og større faglig selvstyring. De ansatte må få større mulighet til å se egne brukere og gjøre egne vurderinger.

– Flere ansatte vil koste penger, det betyr mer skatt eller kutt andre steder?

– Om man tilfører ressurser til NAV i form av flere ansatte, vil det lønne seg. Dette fordi flere vil komme ut i jobb og flere vil bli avklart ved at ansatte får mer tid til oppfølging. Dermed vil utbetalingene reduseres. Jeg er sikker på at det er en sammenheng mellom antall ansatte og tid, og størrelsen på utbetalingene. Dette er noe man burde se nærmere på, sier hun til Fagbladet.

• Sju av ti meiner dei rike bør betale meir skatt

Skulende vekter

Vekteren bøyer hodet litt fremover mens han gløtter mot den høylytte kvinnen som fortsatt har armene ut i luften. Mannen som jobber ved NAV Gamle Oslo holder begge sine hender foran seg og tar dem sakte nedover. Den høylytte kvinnen senker etter hvert stemmen og går bryskt ut døra.

– Jeg tror mye av løsningen ligger i en bedre organisering og at vi blir lettere tilgjengelig for de som trenger det, sier Tjernstad til Fagbladet.

• RAPPORT: Offentlig ansatte mer utsatt for vold

– Digitaliserer for å hjelpe flere

Nav kutter ned på drop-in møter og digitaliserer for å hjelpe flere og bedre, sier arbeids- og tjenestedirektør Kjell Hugvik.

ØYSTEIN WINDSTAD

oystein.windstad@fagbladet.no

En undersøkelse fra 2018 viser at Nav har brukt 40 prosent mer tid på kontakt med arbeidsgivere, sammenlignet med 2016. Kartleggingen viser også at NAV nå bruker vesentlig mer tid på å bistå arbeidsgivere med å skaffe og beholde arbeidskraft:

– Vi legger om for å frigjøre flere ressurser til de med sammensatte behov og større utfordringer. Vi har redusert tiden vi bruker på drop-in møter, som ofte var dårlig forberedte møter der folk kom innom. Nettopp de med sammensatte behov trenger godt planlagte møter der de møter de rette folkene som gir den bistanden som gir en god brukeropplevelse, sier Kjell Hugvik, arbeids- og tjenestedirektør i Nav.

– Tar vare på de med størst behov

Totalt sett jobber rundt 19.000 i Nav. Samtidig som Nav satser på digitalisering, har det blitt 600 færre ansatte de siste fire årene.

– Hva med faren for større avstand mellom ansatte og brukerne som de tillitsvalgte nevner?

– Om veldig mange klarer seg med digitale løsninger, og ikke er i kontakt med NAV i hele tatt, kan det være veldig positivt. Men dersom det er slik at vi mister brukere som har behov for bistand eller at folk opplever at de ikke får kontakt med NAV, vil det åpenbart være en utfordring. Gjennom våre nye servicerutiner jobber vi med å forstå enda bedre hva som er god brukermedvirkning og god brukerdrevet tjenesteutvikling, sier Hugvik til Fagbladet.

Flere jobber med å skaffe jobber

Direktør Hugvik forteller Nav har fått på plass over 600 spesialister som jobber med å skaffe folk arbeid. Det siste året har 55.000 flere kommet i arbeid, viser tall fra SSB. Han sier en av de største oppgavene til Nav nå er å finne mer ut av hvilke tiltak som virker:

– Arbeidet med inkluderingsdugnaden og de som dessverre står utenfor arbeidsmarkedet, er en utfordring. Der ser vi at det er økt og tettere oppfølging. Det er bedre bruk av rettete arbeidsmarkedstiltak. Vi opplever at vi må bli enda mere kunnskapsbasert, forstå hva som virker og jobbe med det vi kaller jobbstøtte der en følger folk tett opp. Derfor har vi inngått samarbeid med høyskoler og forskingsinstitutter for å forske på hva som virker og ikke, sier Hugvik til Fagbladet. Prognoser fra NAV Oslo viser at de venter den laveste arbeidsledigheten i hovedstaden siden 2008.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy