Landsmøte 2017

Ungdom og pensjonister får økt innflytelse med ny valgordning

Flere direktevalg på landsmøtet

ØKT INFLYTELSE: Nestleder Mats Monsen i Fagforbundet Ung mener den nye valgordningen er positiv.

ØKT INFLYTELSE: Nestleder Mats Monsen i Fagforbundet Ung mener den nye valgordningen er positiv.

Kathrine Geard

Vedtektsendringene får virkning allerede for dagens valg.

2017101709151720171017101830

kathrine.geard@fagbladet.no

Mange har tatt til orde for at valg av alle sentrale organer bør skje på landsmøtet. Og det blir nå en realitet etter at landstyrets innstilling ble vedtatt etter en kort debatt som siste punkt på dagsorden på landsmøtets første dag.

Vedtektsendringene får dermed virkning for dagens valg, slik nestleder Odd-Haldgeir Larsen påpekte da han la fram landsstyrets innstilling.

Med forslagsrett

Dermed skal landsmøtet velge forbundsstyre, forbundstyrets arbeidsutvalg, landsstyre, yrkesseksjonsstyrer, pensjonistutvalg og ungdomsutvalg.

Det siste gleder unge tillitsvalgte, som har etterlyst bedre innflytelse i styre og stell for aldersgruppene som har mesteparten av yrkeslivet foran seg. Tidligere ble ungdomsutvalget valgt på Fagforbundets ungdomskonferanse.

– Det er viktig at ungdomsutvalget velges på landsmøtet, fordi det betyr at utvalget får forslagsrett og større tyngde, sier nestleder i Fagforbundet Ung, Mats Monsen, og viser til at de unge tidligere måtte gå via fagforeninger og fylkesorganisasjon for å fremme forslag.

Leder i Fagforbundet Ung: – Pensjonister burde tre tilbake og gi plassen til neste generasjon

Riktig retning

De nye paragrafene innebærer ellers at forbundsstyrets arbeidsutvalg reduseres fra ti til ni personer, og at landsstyret skal settes sammen av de 21 medlemmene i forbundsstyret, 38 medlemmer fra regioner og yrkesseksjoner, samt nestlederne i ungdomsutvalget og pensjonistutvalget.

Siden lederne av begge utvalg har plass i forbundsstyret fra før betyr dette en dobling av antall medlemmer med stemmerett for disse gruppene. Også det et skritt i riktig retning, mener Fagforbundet Ung.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy