JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ombud utfordrer politikerne på jobb og kjønn

Likestillings- og diskrimineringsombud, Sunniva Ørstavik er utålmodig på vegne av norske kvinner. Tirsdag vil hun utfordre politikere på hvordan man skal få bukt med ufrivillig deltid og lønnsforskjeller.

2013031912241320131216220854

nina.hanssen@lomedia.no

Ombudet arrangerer tirsdag konferansen "Kjønnslikestilling i arbeidslivet - praksis og politikk". Hit kommer både statsråd Inga Marte Thorkildsen (SV), Torbjørn Røe Isaksen (H), Anette Trettebergstuen (Ap) og partene i arbeidslivet.

– Mitt mål er å vise frem seks konkrete eksempel der vi har lykkes, men samtidig også etterlyse mer mot og vilje, sier hun.

Eksemplene som vises i morgen er hentet fra både handelslivet, oljebransjen, kommune- og sykehussektoren.

– Står likestillingen helt stille?

– Det står ikke helt stille, men arbeidet går altfor sakte. Vi har fortsatt et kjønnsdelt utdannings- og arbeidsmarked. Dessuten har vi fått en typisk norsk deltidskultur, hvor deltidsarbeid primært blir utført av kvinner. Kvinner har fått høyere lønn, men lønnsgapet mellom kvinner og menn har stått stille de siste 20 årene. Gapet er fortsatt høyt, sier hun.

Forslagene i skuffen

Sunniva Ørstavik håper hun klarer å utfordre politikerne til å komme med praktisk politikk som svar på utfordringene.

– Likelønnskommisjonen kom med en helhetlig pakke med forslag, men de aller fleste har blitt liggende i skuffen. Dette er symptomatisk for norsk likestilling. Vi vet mye, men er ikke villig til å betale og vise handlekraft. Jeg mener tiden er over for 17.mai-taler om likestilling. Politikerne må gjøre to ting for at vi skal lykkes: De må bruke penger og de må handle, sier hun.

Ørstavik vil konkret spørre politikerne om hvordan de skal sikre at det gode og systematiske likestillingsarbeidet blir mer enn lokale tiltak drevet at ildsjeler.

Hun ser fram til stortingsmeldingen om likestilling som er varslet før sommeren.

– De fleste er enige om at vi trenger mer praktisk likestillingsarbeid. Uenigheten ligger i hvilke tiltak som vil gi best resultater. Det ønsker jeg svar på, sier Sunniva Ørstavik.

Fokus på arbeidslivet

Ørstavik mener det er mange gode ordninger knyttet til familielivet, men at politikerne har gjort altfor lite for å rette opp skjevhetene i arbeidslivet.

– Høyrepartiene snakker om valgfrihet. Men det er litt merkelig at det er mor som alltid tar dette «frie» valget. Og hvorfor er det slik? Jo, fordi det koster mindre for familien og fortsatt er forventet av mor. Så på mange områder står vi faktisk helt stille.

Ørstavik vil også gi kritikk til venstresiden, for ikke å ta grep.

– Det er mange gode forslag i utredningen "Politikk for likestilling" som kan settes i gang, både når det gjelder seksuell trakassering, tre-parts avtale i arbeidslivet og andre tiltak for å endre på at det er flest hvite menn i 50-årene som styrer dette landet, sier hun.

En gyllen anledning

Ørstavik mener stemmerettsjubileet i år er en fin anledning til å se seg tilbake.

– Det er ingenting som har kommet av seg selv. Vi må sørge for at likestillingen i arbeidslivet ikke blir overlatt til tilfeldighetens arena. Vi trenger beslutninger.

– Mangler dagens politikere mot og vilje?

– Jeg er opptatt av statsbudsjett og langtidsplaner med penger. Likestilling er ikke gratis, men det er en god investering som lønner seg på sikt. For å få kvinner i arbeid, måtte vi bygge ut alle barnehagene. Det er kun politiske handlinger som fører til likestilling. Jeg kan nevne tre slike handlinger. Det er Grete Bergets vilje til å få til pappaperm, det er Karita Bekkemellems vilje til å få til en felles ekteskapslov og det er Ansgar Gabrielsen forslag om 40 prosent kvinner i styrer. Disse tre politikerne har gått kraftig ut. De har talt Roma midt i mot og møtt mye motstand. I dag er det mange av oss som er glade for innsatsen deres, sier hun.

Ørstavik ønsker flere konkrete forslag og politikere med mot. Hun er glad for at de politiske partiene nå, før stortingsvalget, kniver om å være best på likestilling.

– Jeg ser at det er debattert i partiene og at viktige avgjørelser blir tatt. Nå kommer snart stortingsmeldingen om kjønnslikestilling, og på fredag kommer det et forslag om en bedre, helhetlig likestillingslov. Det lover godt, sier hun.

Det kjønnsdelte arbeidslivet

Ørstavik siterer Gro Harlem Brundtland når hun beskriver likestillingsutfordringene.

– Alt henger sammen med alt. Det er utrolig viktig å gjøre noe med ufrivillig deltid og presset valgfrihet. Hadde vi hatt valgfrihet fri for vaner og tradisjoner og lik lønn, ville situasjonen vært annerledes. Vi må slutte å kritisere kvinner som velger deltid, men heller gjøre noe med forholdene som gjør at de blir tvunget til dette, sier hun.

Ørstavik ble så glad da hun hørte at Kommunenes Sentralforbund og Fagforbundet hadde bestemt seg for å samarbeide om en heltidskultur, at hun sendte blomster til både arbeidstakerorganisasjonene og arbeidsgiversiden.

– Hvis blomster er et incitament til å gjøre mer, er jeg klar for å åpne blomsterbutikk, spøker hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy