JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ønsker rasismefrie kommuner

Fagforbundet og Norsk Folkehjelp oppfordrer alle landets ordførere til å erklære egne kommuner som rasismefrie soner. Initiativet fokuserer på offentlige og private virksomheters ansvar for et mangfoldig og likeverdig arbeidsliv.

2012121015141520131216211407

I en rasismefri sone er du forpliktet til å oppfordre personer med minoritetsbakgrunn til å søke ledige stillinger, og kalle inn kvalifiserte søkere med minoritetsbakgrunn til intervju. Arbeidsgiver må også ta alle henvendelser om diskriminering på arbeidsplassen alvorlig, og gjøre sitt beste for å forhindre at slike situasjoner oppstår.

Viktigere enn noensinne

Fagforbundets leder, Jan Davidsen, og generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Liv Tørres, skriver i et brev til alle landets ordførere at det i forbindelse med oppgjøret etter 22. juli er viktigere enn noen gang å forsvare det flerkulturelle samfunnet, toleransen, den folkelige deltakelsen og likestillingsarbeidet.

”Vi vil kjempe hardere, ikke bare mot høyreekstremister, men også for at holdningene til det store flertallet snus i retning av å omfavne, invitere, åpne og integrere. Det er kun på denne måten vi kan klare å dempe tilfanget til høyreekstreme miljøer,” står det i brevet.

Vi må sørge for at høyreekstreme holdninger ikke finner grobunn blant våre kolleger, ansatte og kamerater, mener de to lederne.

Segregert arbeidsliv

Flere rapporter viser at innvandrere har et dårligere arbeidsmiljø enn andre yrkesaktive. De har mindre sjanser for å bli kalt inn til jobbintervju, og innvandrere med høyere utdanning sliter med å få jobb som sammenfaller med deres kvalifikasjoner.

”Norsk arbeidsliv er gjennomgående segregert med innvandrere overrepresentert i lavt betalte jobber i servicesektoren. Etnisk norske er tilsvarende overrepresentert i toppjobbene og bedre betalte næringer,” står det i ordførerbrevet.

Et delt arbeidsliv bidrar til å skape forskjeller i levekår mellom innvandrere og etnisk norske. Lav lønn og problemer med å komme inn i arbeidslivet bidrar til at grupper av ikke-vestlige innvandrere er overrepresentert i gruppen av dem som er avhengige av sosialhjelp.

Arbeid og innvandring

Ifølge Brockmann-utvalgets rapport fra 2011 om velferd og migrasjon, er velferdsstaten avhengig av at sysselsettingsraten øker blant innvandrere.

Arbeidslivet er i tillegg en integreringsarena, hvor etnisk norske møter innvandrere på likefot og får bearbeidet egne holdninger.

Kommunens ansvar

Som arbeidsgivere har kommunene et spesielt ansvar for å bekjempe rasisme og diskriminering, mener Davidsen og Tørres.

”Et arbeidsmiljø uten rasisme og diskriminering får fram det beste i dine medarbeidere, sikrer bedre utnyttelse av de ansattes ressurser og gjør kommunen attraktiv å jobbe i.”

”En ikke-diskriminerende ansettelsespolitikk forhindrer at verdifulle menneskelige ressurser går tapt. Det er lønnsomt både for virksomheten og samfunnet. Dette er god integreringspolitikk, men også god ansettelsespolitikk og en god strategi for å kunne konkurrere om talentene i hele befolkningen,” skriver de og avslutter med å oppfordre alle kommuner til å signere en kontrakt med Norsk Folkehjelp som forplikter dem til å bli rasismefri.

Konseptet startet som et samarbeid mellom Norsk Folkehjelp og LO i 1998.

For å delta i konseptet, må en formell kontrakt signeres med Norsk Folkehjelp.

Kontrakten gir tilgang til kurs og rådgivere på området.

I 2009 fikk Lov om diskriminering en ny paragraf som pålegger private bedrifter med mer enn 50 ansatte, offentlige myndigheter og arbeidslivets organisasjoner å arbeide aktivt og målrettet for å fremme likestilling og motvirke diskriminering. Rasismefri Sone er et konsept som kan bidra til å oppfylle disse forpliktelsene.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy