Ønsker samisk i eldreomsorgen

Har samer spesielle behov i eldreomsorgen? I regi av stiftelsen Mangfold i arbeidslivet har en gruppe eldre samer møttes for å diskutere kulturspesifikke behov.

2009051911582320131216101256

- Kanskje glemmer jeg norsk om jeg blir dement, sier Siri Lukkari Hoika. Hun er en av fem eldre samer som har tatt turen til Samisk hus i Oslo for å diskutere om den samiske minoritetsbefolkningen har spesielle behov når de blir eldre.

Initiativet til møtet kommer fra stiftelsen Mangfold i arbeidslivet (Mio) som tidligere har laget tilsvarende grupper av eldre med pakistansk og vietnamesisk bakgrunn.

Målet er i første omgang å få fram ideer og ønsker om hvordan pleiere og kjøkkenpersonell i eldreomsorgen kan gi en mer kultursensitiv omsorg.

Språk er viktig, framholder gruppedeltakerne som alle har samisk som morsmål.

- En samling fraser kan for eksempel være et godt hjelpemiddel for de ansatte i eldreomsorgen, sier prosjektleder i Mio, Gunnhild Aakervik.

Annet som det kan være nyttig å samle informasjon om er spesielle matvaner og tradisjoner, gjenstander eller kulturelle uttrykk som musikk og bilder.

- Målet er å få laget en verktøykasse med hjelpemidler som kan hentes fram av de som jobber med samiske eldre.

Vi håper dette kan bidra til å åpne folks øyne og gi en bedre eldreomsorg til de som har samisk bakgrunn, framholder gruppedeltakerne.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy