På taket for et sikrere miljø

De trives på taket. De er eksotiske i bybildet. Men først og fremst; de er byens framtidige vern mot branner.

2010120613152920131214153133

ola.tommeras@fagforbundet.no

Forebygger brann

Populært yrke

Synlig i bybildet

Må tåle skitt

Interessen for å bli feier har gått rett til værs i Bergen. Fagbladet møter ti ungdommer ved Bergen hovedbrannstasjon, åtte lærlinger og to praktikanter. Det er blant det største antallet feierlærlinger noen by har hatt her i landet.

De svartkledde ungdommene har feiekoster i beltet og gassmasker rundt halsen. De er klare for å entre taket, balansere på mønet og feie pipa. Men dette er bare en liten del av faget.

– Vi lærer om brannsikkerhet og fore­bygging, om tilsyn, lover og regler. Det er det som gjør utdanningen interessant, sier ­lærling Espen R. Asbjørnsen.

Han og medlærlingene pugger standarder, regler og forskrifter. Deres hovedoppgave er å forebygge branner. Feierne inspiserer fyringsanlegg, sjekker brannvarslere, slukningsanlegg, rømningsveier, registrerer avvik fra brannforskrifter, i tillegg til selvsagt: å feie pipa.

– Feieryrket er blitt veldig populært. I dag har vi langt flere søkere enn vi klarer å ta inn, sier fagansvarlig Elisabeth Mikalsen. Totalt er 33 ansatt i Seksjon feiing og tilsyn i Bergen brannvesen.

Lærling Daniel Vellesvik var blant de siste som fikk en sjanse til å bli feier i år. – Jeg hadde tenkt på feieryrket helt siden ungdomsskolen, forteller han.

– Vi legger vekt på kontinuerlig påfyll av lærlinger, og vi har skapt et stort og ungt miljø. Det har gjort det mer ­interessant for ungdommen å søke seg til oss, sier overfeiermester Lars Hernebäck. I dag er snittalderen på de 33 feierne i Bergen 29 år.

Lærlingene er ute og jobber omtrent fra første dag i læretida, og gjengen legges godt merke til i byen når de kommer i full feieruniform og -utstyr.

– Vi er populære blant turistene. De tar bilder av oss i smug, ler lærling Therese Eines.

Og minst like populære er de i alle de tusen hjem de besøker i løpet av et år.

– Vi blir vist stor tillit. Alle stoler på feieren. Noen legger ut nøkkel dersom de ikke er hjemme, forteller feierlærlingene. – Og det blir mye kaffe og kaker, bekrefter de.

– En feier må trives blant mennesker. Vi kommer inn i hjemmene til folk, og treffer alle slags mennesker. Noen ganger fungerer feieren nærmest som en sosialkurator, forteller Hernebäck og Mikalsen.

Mikalsen legger mest vekt på feiernes ansvar ved å fore­bygge branner, men – skal du bli feier, må du både trives i høyden og takle trange rom.

– Ingen holder nok lenge som feier hvis de har høydeskrekk, klaustrofobi eller ikke tåler å bli skitten, påpeker hun.

33 feiere (10 under utdanning).

Antall piper å feie: 62.055.

Antall enheter å inspisere: 73.588.

Utførte feiinger (2008): 35.367.

Registrerte avvik ved feiing (2008): 422.

Pipebranner (2008): 24.

Ansvarlig redaktør:
Hege Breen Bakken
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt:
Redaksjonen
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy