JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjonen rett i verktøykassa

Statens pensjonskasse (SPK) presenterte onsdag sine nye nettsider, med en egen pensjonskalkulator som skal gjøre det lettere for folk flest å begripe mer i den uoversiktlige pensjonsjungelen. Med på lasset er også en egen «verktøykasse» til bruk både for arbeidstakere og arbeidsgivere.

2011012714440320131216151209

Det er ingen grunn til å stikke under stol at de fleste av oss har problemer med å forstå virkningene av den nye pensjonsreformen. Vel var det vrient før, men nå må du virkelig holde tunga rett i munnen, sikte inn årskull og levealderutvikling, og håpe at du forstår din framtidige pensjonsutbetaling.

Mens vi tidligere forholdt oss til en fast pensjonsalder på 67 år, med AFP-muligheter fra 62 år, er det fra sist årsskifte flere valgmuligheter til å ta ut pensjon. Den nye ordningen skal stimulere til at folk skal stå lenger i arbeid, slik at de som velger å ta ut pensjonen tidligere vil få en avkortning i pensjonen.

For lite informasjon

Før lanseringen av nye nettsider og «verktøykasse» har SPK foretatt en omfattende undersøkelse for å finne ut hva verden der ute ønsker å vite. Resultatene av denne undersøkelsen ble lagt fram på en pressekonferanse onsdag. Det er TNS Gallup som har foretatt den omfattende undersøkelsen blant SPKs kunder (arbeidsgivere) og medlemmer (arbeidstakere).

– Undersøkelsen viser klart at mange arbeidsgivere forsømmer seg, sier Lise Løwe, direktør for kunde- og markedsområder i pensjonskassen. Hun forteller at bare 33 prosent av arbeidsgiverne kommuniserer fordelene med pensjonsordning i SPK. De ansatte mener det er verre: Bare ti prosent er fornøyd med den informasjonen de får om pensjon av sine arbeidsgivere.

Mer enn alderspensjon

– Et av problemene med manglende informasjon er at folk ikke kjenner sine rettigheter og/eller valgmuligheter. Slik har det vært tidligere, og enda mer komplisert er det etter den siste pensjonsreformen.

Løwe sier det er viktig at folk forstår hva deres tjenestepensjon faktisk omfatter, og – like viktig – ikke omfatter. Svært mange tenker som så at pensjonsordningen kun handler om alderspensjon, mens virkeligheten er annerledes. Det er viktig at folk også får informasjon om de øvrige elementene i pensjonsordningen. Hva skjer om du blir ufør som 30-åring? Hva skjer med barn ektefelle/samboer om du skulle falle fra?

Ingen liten butikk

SPK er ikke akkurat noen liten butikk. Pensjonskassen forholder seg til 1600 offentlige arbeidsgivere og 950.000 medlemmer i ordningen. SPK forvalter 339 milliarder kroner i pensjonsrettigheter. Et medlemskap i SPK sikrer arbeidstakerne 66 prosent av lønna i pensjon om du har full opptjeningstid.

Selv om medlemmene i SPK mener de får for dårlig informasjon om pensjon, valg og framtidsmuligheter, er det kanskje en trøst at den omfattende undersøkelsen viser at også arbeidsgiverne har sug etter mer informasjon. Hele 80 prosent av arbeidsgiverne sier at de trenger å vite mer om pensjonsordningene. En omfattende informasjonsmappe som inneholder den før nevnte «verktøykassen», sendes derfor nå ut til pensjonsansvarlig i alle SPKs arbeidsgiverkunder. Dermed skulle ikke noen arbeidsgiver ha noen unnskyldning for ikke å bedre informasjonen til de offentlig ansatte medlemmene av SPK.

Pensjonsveiviser

For de enkelte medlemmene i SPK er kanskje de nye nettsidene til pensjonskassen det viktigste enkelttiltaket i denne informasjonskampanjen. Som kjent kan man få grå hår i hodet av å prøve å finne frem i den offentlige jungelen med enkle spørsmål som: Hva blir min pensjon? Nå lover SPK at det ikke skal være noe problem på spk.no. Her vil du finne en pensjonsveiviser hvor du lettere får oversikt over pensjonen din i framtida, ved hjelp av enkle tastetrykk.

Som medlem i pensjonskassen kan du beregne pensjonen med egne faktiske tall. På tjenesten «Mitt medlemskap» kan du både sjekke opptjeningstiden din, og sjekke status på din egen pensjonssak.

Kalkulator

På nettsidene er det også laget en egen pensjonskalkulator, hvor du kan finne ut hva som skjer for de forskjellige valg du måtte foreta deg. Vil du slutte å jobbe heltid, eller slutte å jobbe helt? Hva skjer med pensjonen din om du jobber litt eller mye? Og hva skjer om lønna forandrer seg? Denne kalkulatoren er utviklet spesielt for årskullene 1944–1953, og gir deg mulighet til å leke med tall og scenarioer om din fremtidige pensjon.

Mange arbeidstakere har jobbet både i privat og offentlig sektor, og sliter med å finne ut hva pensjonen blir. Ikke alle vet at man også kan gå inn på tjenesten «Din pensjon»nav.no, og få oversikt over både dine private og offentlige pensjonsordninger.

En trøst for alle som sliter med å forstå alt i den nye pensjonsordningen: De færreste av oss, enten vi er journalister eller saksbehandlere, har møtt mange som med hånda på hjertet ser deg i øynene og sier: Jeg har forstått alt.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy