Privatisering: – Drammen på billigsalg

De tillitsvalgte i Fagforbundet Drammen er bekymret etter at det kommunale foretaket Drammen Drift tapte nok et anbud. To private firma skal brøyte og islegge kommunens idrettsbaner i vinter.

2004092013351220131216050142

Kampen sto mellom Drammen Drift og tre private selskaper. Da anbudene ble åpnet, viste det seg at Drammensfirmaet Steen & Lund hadde det laveste tilbudet på ca. 260.000 kroner. Drammen Drift hadde lagt inn et tilbud på ca. 400.000 kroner, to andre private selskaper lå på ca. 800.000 kroner.

Virksomhetsleder Torstein Busland i Drammen opplyser til Fagbladet at vintervedlikeholdet av idrettsbanene ble delt mellom to private selskaper.

Isachsen og Løvås har fått driften av en vinterfotballbane, mens Steen og Lund skal brøyte og islegge elleve idrettsløkker og ha ansvaret for fire bandybaner i kommunen.

Busland sier at anbudene er vurdert både ut fra pris og kvalitet, og han understreker også at kommunen har gode erfaringer med begge firmaene som vil bli tilbudt oppdragene.

– Billigsalg

Hovedtillitsvalgt Edith Kristensen i Fagforbundet Drammen er fortvilet over den situasjonen anbudstapet fører med seg for de gartneransatte i Drammen Drift.

– Jeg kaller det «Drammen på billigsalg», sier hun. – Drammen Drift er systematisk blir skviset i forskjellige anbudsrunder siden det kommunale foretaket ble opprettet. Denne gangen gjelder det seks arbeidsplasser, og jeg er redd vi får en ny runde der gartneransatte blir omplassert til renhold eller noe annet fordi det ikke er arbeidsoppgaver til dem på vinteren.

– Dårligere service

Kristensen er kritisk til anbudsprosessen i kommunen: – Etter hovedavtalen skal det settes ned et konkurranseutvalg når tjenester settes ut på anbud. Det er ikke gjort når det gjelder teknisk sektor.

– De ansatte i Drammen drift som gjorde disse oppgavene tidligere, hadde stor lokalkunnskap, og samarbeidet tett med dem som bruker banene. Folk ringte gjerne direkte til Drammen Drift hvis det var noe de ønsket, i stedet for å gå veien om kommunen, som så bestilte oppdrag fra Drammen Drift. Ikke sjelden fikk brukerne bedre service enn det kommunen egentlig hadde bestilt. Dette blir det nå slutt på, mener hun.

Sunn konkurranse

Gartnermester Jan B. Steen i Steen & Lund er også leder av Buskerud NHO, men sier at det ikke ligger noen prinsipiell prestisje i å ta et oppdrag fra en kommunal virksomhet. Grunnholdningen hans er at konkurranse mellom private selskaper og det offentlige gjør at folk strekker seg litt ekstra og er mer kreative når de organiserer arbeidet.

Steen avviser at firmaet har lagt inn et tapsanbud for å arbeide seg inn på et offentlig marked.

– Vi regner på alle jobber, og vil aldri legge inn et tilbud som det ikke samtidig ligger en sunn økonomi i. Vi har gjort noenlunde tilsvarende oppdrag for kommunen tidligere, slik at vi har en viss erfaring å regne ut fra.

Steen tror årsaken til de store sprikene i anbudssummene ligger i at dette er en av de første gangene vedlikehold innenfor park, idrett og vei blir konkurranseutsatt: Folk har ikke så mye erfaring å regne ut fra, derfor er de usikre på hvordan de skal kalkulere. Da Bærum kommune gjorde noe tilsvarende for noen år siden, skjedde akkurat det samme, sier Jan B. Steen.

Edith Kristensen er ikke enig i dette: – Vinter- og sommervedlikehold innen teknisk sektor i Drammen har vært konkurranseutsatt i mange år. Vintervedlikeholdet av idrettsanlegg var noe av det siste som ble lagt ut på anbud, sier hun, og mener Drammen drift hadde lagt seg på et realistisk prisnivå ut fra tidligere erfaring med vintervedlikehold.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSST

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy