JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Renholdere viser vei i Bergen

Teamrenhold, større ansvar og rullering av arbeidsoppgavene førte til trivsel, mindre helseplager og mer innflytelse over eget arbeidsmiljø ved renholdsavdelingen på Kvinneklinikken i Bergen.

2004112009592020131216050300

Prosjektet «Fra fravær til nærvær» har halvert sykefraværet blant renholderne på Kvinneklinikken (KK) ved Haukeland universitetssykehus.

En arbeidsmiljøundersøkelse avdekket mye belastningsskader, slitasje og urovekkende høyt sykefravær. Dette ga støtet til en drastisk snuoperasjon som har fått sykefraværet ned fra 16 prosent i 2002 til under ni prosent året etter.

– Noen gjorde mye tungt renhold, mens andre slapp lett fra det. Det ble opplevd som urettferdig, sier avdelingsleder Elin Fjellbirkeland. Hun leder renholdsavdelingen med 65 medarbeidere ved Kvinneklinikken.

Jobber i team

Avdelingsledelsen fikk nyss om en stor omlegging av renholdet i regjeringskvartalet i Oslo. De dro over fjellet for å hente inspirasjon. Teammodell og rullering av oppgaver hadde slått positivt ut i mindre fravær og økt trivsel. Dette ville de prøve ut i egen avdeling.

På renholdsavdelingen på KK var arbeidsoppgavene delt inn i høystatus og lavstatusjobber. Faste folk på faste steder, til de gikk av med pensjon. En del hadde tungt og ensidig arbeid med vask av toaletter, inngangsparti og enorme garderobeområder der de så lite folk. Andre hadde interessante oppgaver som krevde kunnskap og ansvar, som sterilisering og pakking av utstyr til fødestue og operasjoner.

Elin Fjellbirkeland ville gjøre noe både med innholdet i jobben og det sosiale. Ingen av arbeidsoppgavene var så vanskelig at ikke alle kunne lære dem.

For å få bukt med et ensidig og belastende arbeidsmiljø, måtte noen gi slipp på sine enemerker og være villig til å dele. Omleggingen ble en smertefull prosess. Halvparten av renholderne ville rullere, den andre halvparten var imot. Fjellbirkeland satset på motivasjon og opplæring.

Først ute

Fødeavdelingen var først ute med å prøve teammodell og rullering. Klarer vi dette, klarer vi alt, tenkte Fjellbirkeland. Etter to år fungerte det første teamet bra. Det ble gitt grønt lys til å fortsette, og nye team ble satt i gang. Nå er seks team i sving på avdelingens renholdsområde som omfatter kontor, øyeavdelingen, kantine, vaskeri, kvinneklinikken, sentralkjøkkenet og en del andre bygg.

Gir fra seg makt

Ledelsen fordeler areal og beregner arbeidstimer . Innenfor disse rammene utarbeider teamene egne løsninger.

– På et areal med for eksempel åtte–ti renholdere i team, har vi gitt ansvaret for arbeidsplanene til gruppen som diskuterer seg imellom hva som er praktisk å gjøre av endringer. Så syr de sammen en arbeidsplan som gruppen er enig i. I prosessen har gruppene god kontakt med sine «kunder». De får tilbakemelding på utført arbeid – både ris og ros.

– Når renholderne får utforme egne arbeidsplaner innen gitte rammer, opplever de større frihet, mer smidighet og blir mer fornøyd, sier Elin Fjellbirkeland. Hun ønsker å framheve de to dyktige arbeidslederne i avdelingen. Uten deres innsats hadde aldri kabalen gått opp.

At alle får være kontaktpersoner hver sin uke, har vist seg å være et godt grep.

– Da har de personsøk og er bindeleddet til arbeidslederne. De er nødt til å ta stilling til om de trenger vikar ved sykdom og hvor den skal være. Alle får mer ansvar og deltar på en helt annen måte. De har det rett og slett kjekkere på jobb, sier avdelingslederen.

Arbeidsglede

Liv Ulvesæter kan skrive under på det. Hun er renholder i 1. etasje med observasjonspost for gravide, fødeavdeling og familieenheten Storken. Hun innrømmer åpent at hun var mot rullering til å begynne med. Nå kan hun ikke tenke seg noe annet.

– Det er mye enklere å jobbe sammen i team. Før jobbet jeg mye aleine på fødeavdelingen, med både gulvvask, instrumenter og kjøkkentjeneste. Nå hjelper vi hverandre. Det er ikke så stor belastning for kroppen lenger. Og alle kan alt. Jeg er 65 år, men trives så godt at jeg ikke har lyst til å gå av en gang, smiler Liv Ulvesæter.

Hun har fått en ny giv. – Vi snakker ofte om det, tenk så kjekt vi har fått det!

Fellesfrokost

En viktig grunn til økt trivsel, er også en bevisst satsing på det sosiale fellesskapet.

Renholderne setter pris at de får spise frokost sammen hver dag klokken halv ni. De begynner klokken sju og jobber intenst fram til frokost. Hver dag oppsøker arbeidslederne og avdelingsleder assistentene i frokosten. Her utveksles informasjon. Det binder oss utrolig godt sammen. Det er avslappende og hyggelig. De som går på kveldsvakt kommer innom ved behov. De møtes rundt klokken seks for å utveksle informasjon om kveldens gjøremål og finner ut av hvem som kan hjelpe hverandre når det er stor arbeidsbelastning.

– For den vellykkete omstillingen har renholdsavdelingen ved KK fått flere arbeidsmiljøpriser. Det gir inspirasjon til å fortsette å stå på for det gode arbeidsmiljøet, sier Elin Fjellbirkeland.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSST

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy