JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Tall og fakta
Kommuneansatte
Miljø og klima
Folkehelse
Hvem styrer kommunen?
Nattarbeid
Ti myter
Om prosjektet
24 TIMER 32 ANSATTE
1 KOMMUNE
En halv million mennesker har arbeidsplassen sin i en kommune. Fagbladet har fulgt 32 av dem i ett døgn.
Velg kapittel
Derfor gjorde vi det

Ikke alle er klar over det, men kommunene er på sett og vis Norges største arbeidsplass. Nesten en halv million mennesker er ansatt i en kommune, mange av dem er medlemmer i Fagforbundet, som favner rundt 180 yrkesgrupper.

«Kommunene er landets største arbeidplass, med nesten en halv million ansatte.»

I flere år har vi derfor snakket om å flytte hele Fagbladet-redaksjonen til en kommune for å hente inn historier blant alle dem som utgjør førstelinja i Velferds-Norge. De som ikke nødvendigvis har sin egen boks i organisasjonskartet, men som hver dag møter innbyggere og brukere. Som motiverer, steller, graver, veileder, rapporterer, trøster, forklarer, kjører, rydder, leder og rykker ut.

Det har foreløpig blitt med praten. Men på starten av året var det en optimistisk sjel som skar gjennom og sa: – Nå bare gjør vi det!

Og slik ble det.

Valget falt på Kristiansund. En gjennomsnittlig bykommune på Nordvestlandet, med mye vær og vind, langt fra Oslo og et sted vi ikke er så ofte.

En høstdag fulgte altså Fagbladets journalister og fotografer over 30 kommunearbeidere i 24 timer. Fra grytidlig morgen til seint på natt.

Resultatet kan du lese i denne spesialutviklede nettversjonen, og i siste nummer av papirutgaven av Fagbladet.

Vi leser ofte om tjenestene og brukerne i kommunene. Men det er altså ikke et ubetydelig antall mennesker som sørger for at disse tjenestene blir gjort. Folk med sine behov, rettigheter og kunnskap. I tillegg til å være ansatte, er også de brukere, velgere og borgere. Mammaer og pappaer, ektefeller og kjærester, mennesker med yrkesstolthet, ideer og erfaringer som ofte kommer til nytte i møte med dem som trenger velferds­tjenestene aller mest.

Målet er ikke å skjønnmale kommunesektoren. Men vi håper at vi med disse historiene får vist mangfoldet av oppgaver som Fagforbundets medlemmer utfører. Og å knuse noen myter. Under­søkelser viser for eksempel at kom­muneansatte er mer knyttet til jobben sin enn folk i privat sektor. De er stoltere og føler i større grad at jobben er en viktig del av livet.

Som mange av de ansatte vi har snakket med svarer om hva som er det beste med jobben: «Å hjelpe folk».

Det er godt å høre, både for dem og alle oss andre.


Les første kapittel

Kapitler

Forsida
Forrige kapittel:
Kapitler
Forsida
Neste kapittel: