JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stor meningsmåling:

Nesten hver tredje velger mener Ap er best til å utjevne forskjeller

STATSMINISTER? Jonas Gahr Støre (Ap) kan bli statsminister dersom spørsmål om økonomiske forskjeller blir avgjørende.

STATSMINISTER? Jonas Gahr Støre (Ap) kan bli statsminister dersom spørsmål om økonomiske forskjeller blir avgjørende.

Martin Guttormsen Slørdal

Hvis spørsmål om økonomiske forskjeller blir avgjørende i valgkampen, vil det bli regjeringsskifte.

2017081708345820230821171436

helge@lomedia.no

Når velgerne blir spurt om hvilket parti de mener er best egnet til å utjevne forskjeller, svarer nesten hver tredje velger Arbeiderpartiet (se tabell nederst i saken).

Det kommer fram i en spørreundersøkelse Opinion har gjort for LO Media blant et representativt utvalg av velgermassen.

– Partiene som gir gode og troverdige svar på hvordan vi skal bekjempe økende forskjeller vil ha gode muligheter i høstens valg, mener leder for Tankesmien Agenda, Marte Gerhardsen.

Fagforbundets medlemmer ferdige med Høyre-flørt – gir Ap oppslutning på 56 prosent

Regjeringsskifte

De seks partiene i sentrum-venstre (Ap, SV, Sp, Krf, MDG og Rødt), der også KrF er tatt med, har ifølge undersøkelsen tillit fra halvparten av velgerne på spørsmålet om hvem som er best egnet til å utjevne forskjeller.

 LITEN TRO: Bare 16 prosent tror at statsminister Erna Solberg (H) og den sittende regjeringen er best egnet til å utjevne forskjeller i det norske samfunnet.

LITEN TRO: Bare 16 prosent tror at statsminister Erna Solberg (H) og den sittende regjeringen er best egnet til å utjevne forskjeller i det norske samfunnet.

Jan-Erik Østlie

Til sammenligning mener bare 16 prosent at den sittende regjeringen er best egnet til å utjevne forskjeller i det norske samfunnet. Dersom valgkampen handler om økonomiske forskjeller, kan det ligge til rette for regjeringsskifte, mener Gerhardsen.

– Undersøkelsen viser også at det er et stort potensiale, mener Gerhardsen. Hun viser til at en av fem velgere ikke vet hvem som er best egnet til å redusere forskjeller, og én av 10 ser ikke forskjell på partiene.

– Her har partiene i sentrum-venstre en jobb foran seg med å synligjøre at det er store politiske forskjeller på dette området. Statsminister Erna Solberg har uttalt at økende økonomiske forskjeller ikke er et problem i Norge og at dette er en importert debatt. Denne undersøkelsen viser at hun er på kollisjonskurs med velgerne i dette spørsmålet, sier Marte Gerhardsen.

Aldersforskjeller

27 prosent av velgerne mener Arbeiderpartiet i størst grad er best egnet til å utjevne forskjeller. Arbeiderpartiet får høyest score i aldersgruppen 30 til 39 år, (32,1 prosent), og minst i aldersgruppen 18-29 år (21,7 prosent).

10 prosent mener Høyre er best egnet. Jo eldre velgerne blir, jo større tro har de på Erna Solbergs regjeringsparti. I den yngste aldersgruppen sier kun 6,4 prosent at Høyre er det beste partiet til å utjevne forskjeller. Det er langt unna oppslutningen partiet har totalt på målinger. Blant gruppen i alderen over 50 år er det 12,6 prosent som mener Høyre er mest troverdig. Men selv det er halvparten av nivået partiet har på vanlige målinger.

Miljøpartiet De Grønne har minst troverdighet av alle på dette området, med fattige én prosent.

Nær 47 prosent stoler ikke på Støres skatteløfte

Støre: – Folk frykter utviklingen

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener folk i Norge ønsker et samfunn med små forskjeller, høy tillit og like muligheter.

– I Norge har vi lenge klart å holde forskjellene små. Men nå ser folk at utviklingen går i feil retning, sier Jonas Gahr Støre.

– At flere kommer i jobb, at vi har ryddige forhold i arbeidslivet og gode velferdsordninger er det viktigste for å bekjempe de økende ulikhetene. Men skattepolitikken teller også. Arbeiderpartiet er imot en utvikling der de største skattekuttene går til de som har mest fra før, legger han til.

– Høyre og FrP har gjennom fire år gitt store skattekutt til de med mest fra før. Folk med normale inntekter har merket seg hvem som har tjent på denne politikken, og at det blir mindre penger igjen til skole, helse og trygg eldreomsorg, poengterer han, og legger til:

– Arbeiderpartiet vil ha et samfunn med små forskjeller, muligheter og trygghet for alle.

VIL GI MINDRE FORSKJELLER: – Begrenser vi innvandringen, spesielt fra ikke-vestlige land, er problemet med økte forskjeller langt på vei løst, mener Erlend Wiborg, arbeidspolitisk talsperson for FrP.

VIL GI MINDRE FORSKJELLER: – Begrenser vi innvandringen, spesielt fra ikke-vestlige land, er problemet med økte forskjeller langt på vei løst, mener Erlend Wiborg, arbeidspolitisk talsperson for FrP.

Martin Guttormsen Slørdal

I den yngste aldersgruppen har SV større troverdighet i dette spørsmålet enn hos andre aldersgrupper.

Bare 6 prosent av velgerne mener FrP har størst troverdighet på dette området. Partiet ser også ut til å ha et kvinneproblem: Bare 2,6 prosent av de kvinnelige velgerne mener FrP har størst troverdighet i spørsmålet om å utviske forskjeller.

Partiets arbeidspolitiske talsperson, Erlend Wiborg mener likevel at FrP er det eneste partiet med en realistisk og praktisk politikk for å unngå økte forskjeller i samfunnet. Slik begrunner han sitt svar:

– Begrenser vi innvandringen, spesielt fra ikke-vestlige land, er problemet med økte forskjeller langt på vei løst. For hadde det ikke vært for innvandringen ville det ikke blitt flere som levde under fattigdomsgrensen i Norge, men færre.

Blant fagorganiserte

Spørreundersøkelsen viser hvordan svarene fordeler seg avhengig av hvilken arbeidstakerorganisasjon de spurte er medlemmer i.

Blant medlemmene i LO, har Ap desidert størst oppslutning. Og tilsvarende minst hos Akademikerne.

35,2 prosent av LO-medlemmene som er spurt mener Ap har størst troverdighet i forhold til å utjevne forskjeller. Blant Akademikerne er det samme resultatet 24,7 prosent.

Høyre har på sin side har størst oppslutning blant YS-medlemmene i så måte - henholdsvis 11 og 12,9 prosent.

SV har sin beste score på dette området blant Unios medlemmer, med hele 12,1 prosent. Mens 13,7 prosent av de som er medlemmer av Akademikerne mener Rødt har størst troverdighet på dette området.

Hvilket parti mener du er best egnet til å utjevne forskjeller i det norske samfunnet?

Arbeiderpartiet 27 %

Høyre 10 %

Sosialistisk Venstreparti 8 %

Senterpartiet 6 %

Fremskrittspartiet 6 %

Rødt 5 %

Kristelig Folkeparti 4 %

Venstre 3 %

MDG 1 %

Ingen av disse 2 %

Ingen forskjell på partiene 9 %

Ikke sikker/Vet ikke 19 %

Antall intervjuede: 1005 personer +18 år.

Feilmargin: +/-1,4 og +/-3,1 prosentpoeng.

Vekting: kjønn, alder og geografi.

Metode: Web-omnibus

Undersøkelsen ble tatt opp i perioden 4.-17. april 2017.

FORSKJELL PÅ FOLK

Økte forskjeller har blitt et stort tema i valgkampen. Men hvordan opplever folk flest ulikhetene i Norge? Vi har møtt 17 mennesker som forteller sine historier - og som viser at det også i Norge er forskjell på folk.

I Norge har vi lenge klart å holde forskjellene små. Men nå ser folk at utviklingen går i feil retning.

Jonas Gahr Støre, Ap-leder

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy