JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Så du tror nordmenn er de aller mest gavmilde …?

Selv om den norske tv-aksjonen er unik i verdenssammenheng, ligger nordmenns giverglede langt unna verdenstoppen. I fjor gikk pengene fra TV-aksjonen til Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Selv om den norske tv-aksjonen er unik i verdenssammenheng, ligger nordmenns giverglede langt unna verdenstoppen. I fjor gikk pengene fra TV-aksjonen til Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Terje Bendiksby / NTB scanpix

I år er det 40 år siden Norge, et av verdens rikeste land, startet det vi liker å kalle verdens største dugnad, den årlige tv-aksjonen. Målet er å samle inn penger til humanitære formål. Masse penger. Er så nordmenn best i verden på veldedighet? Nei, absolutt ikke, ifølge World Giving Index.

2014093012000020230821171436

Det er den britiske organisasjonen Charity Aid Foundation som står bak «World Giving Index» – gallupundersøkelsen som er gjennomført i 135 land hvert år siden 2005. Organisasjonen ønsker gjennom sine årlige rapporter å stimulere givergleden og øke hjelpen og strømmen av penger til humanitære formål verden rundt.

Undersøkelsen måler internasjonal giverglede utfra tre ulike forhold:

1. Hvor stor andel av et lands befolkning gir penger til veldedighet

2. Hvor stor andel mennesker i hvert land som jobber frivillig for en organisasjon

3. Hvor mange som hjelper en hjelpetrengende og fremmed person

Flest folk i Myanmar donerer

Etter at den internasjonale finanskrisen nå synes å være på retur, øker igjen verdens giverglede, slår 2012-rapporten fast. Det var nemlig flere mennesker verden rundt som ga bort penger, brukte tid på frivillig arbeid og som hjalp fremmede mennesker i fjor enn i 2011.

I Myanmar oppgir 85 prosent av de spurte at de ga bort penger måneden før. Det fører det asiatiske landet der nesten tre av ti innbyggere er buddhister, helt i verdenstoppen.

Britene kommer på en klar andreplass (76%) og Malta (72%) på tredje. Norge havner på 15. plass, bl.a. slått av land som Irland (70%), Thailand (70%), Indonesia (63%) og Qatar (60%). 56 prosent av nordmennene sier de donerte bort penger måneden før.

Rapporten peker forøvrig på at giverglede ikke handler om hvor rik du er, for på verdens Topp 10-liste over land der flest innbyggere gir bort penger, finnes åtte land som ikke er med i «rikmannsklubben» G20. Dette viser at den største givergleden finnes i land som vi vanligvis ikke forbinder med nestekjærlighet, hevder rapporten.

USA i verdenstoppen

Når alle de tre formene for hjelp og støtte blir sett under ett, er det folk i USA som scorer høyest. Først og fremst skyldes det at flest amerikanere (77%) svarer at de måneden før de ble spurt hjalp fremmede mennesker. USA får på «World Giving Index» 2013 en sammenlagt score på 61%.

På denne oppstillingen havner Norge på en 11. plass, slått av bl.a. Myanmar (58%), Irland og Storbritannia (begge 57%), Qatar (51%) og Sri Lanka (48%).

Positive giver-trender

• Rapporten konkluderer utfra den omfattende internasjonale spørreundersøkelsen med følgende fakta:

• Verdens samlede giverglede økte fra 2011 til 2012, til tross for at vekstraten for verdensøkonomien i samme periode gikk ned fra 4 % til 3,2%.

• Antallet mennesker som oppgir at de har hjulpet fremmede økte med flere enn 200 millioner i 2012.

• Det er ungdom mellom 15 og 24 år som viser den største økningen i deltakelsen i frivillig, humanitært arbeid.

• Selv om den internasjonale givergleden økte fra 2011 til 2012, ligger fortsatt resultatene fra 2012 bak tilsvarende tall fra 2008-rapporten.

• Målt i antall mennesker som oppgir at de ga bort penger i 2012-undersøkelsen, er det India som topper listen. Tallet på givere økte i India fra 163 millioner i 2011 til 244 mill. mennesker i 2012!

• Flere kvinner enn menn gir bort penger til veldedighet.

– Nordmenn gir mindre enn andre

– I forhold til disponibel inntekt, gir nordmenn langt mindre enn folk i andre velstående land, sier forsker Karl Henrik Sivesind ved Institutt for samfunnsforskning.

I undersøkelsen «Pengestrømmer i frivillig sektor» fra 2012, viser Sivesind til at amerikanere gir bort fire ganger mer penger hvert år enn nordmenn, mens britene gir tre ganger mer. Selv om resultatene fra hans undersøkelse ikke er direkte sammenlignbare med World Giving Index, bl.a. fordi den sistnevnte ikke tar hensyn til størrelsen på gavene, kommer ikke nordmenn i disse undersøkelsene særlig godt ut når det gjelder pengegaver.

Bare franskmenn

Målt i forhold til andre vestlige land som Østerrike, Frankrike, Storbritannia, Nederland, USA og Canada, er det faktisk bare franskmennene som i Sivesinds undersøkelse gir litt mindre enn oss.

Én forklaring på de store ulikhetene i givergleden, er at særlig land som USA og Storbritannia har andre veldedighetstradisjoner enn oss og at det kan være knyttet store skattefordeler til økonomiske gaver i disse landene.

Dugnadsånden står sterkt

Men om andre gir mer penger, er nordmenn – sammen med svenskene – på verdenstoppen når det gjelder å gi av sin fritid og drive frivillig arbeid, påpeker Karl Henrik Sivesind.

Vår årlige innsamlingsaksjon tv-aksjon står dessuten i en særstilling i verden, for noe lignende kjenner ikke Sivesind til:

– Om andre nasjoner samlet gir mer penger til frivillige organisasjoner per innbygger per år, er likevel vår hjemlige tv-aksjon på mange måter verdens største dugnad med en svært bred folkelig deltakelse.

Verdens Topp 20-giverland

Her er listen som viser at Norge ligger langt unna verdenstoppen i giverglede. Prosenttallene viser summen av innbyggere i et land som oppgir å ha donert penger til veldedighet, hjulpet fremmede og arbeidet gratis for en organisasjon måneden før gallupundersøkelsen.

1. USA 61%

2. Canada 58%

2. Myanmar 58%

2. New Zealand 58%

5. Irland 57%

6. Storbritannia 57%

7. Australia 55%

8. Nederland 54%

9. Qatar 51%

10. Sri Lanka 48%

11. Norge 48%

12. Malta 47%

12. Sveits 47%

14. Libya 46%

15. Østerrike 45%

16. Filippinene 45%

17. Hong Kong 44%

17. Island 44%

17. Indonesia 44%

20. Nigeria 40%

Kilde: World Giving Index (2013)

NRKs TV-aksjon

Siden NRK startet sine årvisse tv-aksjoner i 1974, er det samlet inn nærmere fem milliarder kroner. Årets aksjon finner sted 19. oktober og går til Kirkens Nødhjelps prosjekt «Vann til en million». Om nordmenn 19. oktober åpner pengepungen som tidligere år, er det ventet at årets innsamling vil gi et overskudd på 200 millioner kroner.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy