JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

God nyhet for alle ufaglærte i Norge:

Endelig kan du søke om å ta fagbrev på jobb med full lønn

FAGBREV PÅ JOBB: Ta utdanning med full lønn

FAGBREV PÅ JOBB: Ta utdanning med full lønn

Werner Juvik

Nå er reglene klare: Endelig kan du søke om å ta «Fagbrev på jobb» med full lønn. Her får du vite alt du trenger, og ordningen gjelder ufaglærte ansatte på alle arbeidsplasser i Norge.

2018110610392720230821171436

titti.brun@fagbladet.no

Mange har ventet lenge på klarsignalet. I mai vedtok Stortinget loven om den nye ordningen "Fagbrev på jobb", nå er også formalitetene i orden og fylkeskommunene plikter å ta imot søknaden om en opplæringskontrakt. Allerede etter ett år i jobb kan du og arbeidsgiver søke fylkeskommunen å lage en opplæringsavtale som fører til fagbrev. Dette er en god nyhet for opp til 500.000 arbeidstakere.

– Hvis ansatte og arbeidsgiver er enige, kan de ta kontakt med fylkeskommunen, bekrefter Åge Hanssen – seniorrådgiver i Utdanningsdirektoratet.

Stortinget har vedtatt ny ordning om fagbrev på jobb

Beholder lønna

Mange voksne som ønsker å ta fagbrev har lagt bort drømmen fordi økonomiske forpliktelser ikke tillater å leve på en lærlinglønn. Den nye ordningen betyr at du beholder lønna mens du tar fagbrev. Ordningen gjelder ufaglærte ansatte på alle arbeidsplasser i Norge.

Målgruppe for den nye ordningen er voksne som har fullført grunnskolen, har noe praksis fra lærefaget, men behov for veiledning og opplæring før de kan gå opp til fagprøven.

Morgan får ikke fast jobb uten formell utdanning

Gulloppskrift

Målet med ordningen er å sikre Norge flere fagarbeidere. Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at vi vil trenge 71 000 flere fagarbeidere i 2035. KS sine beregninger viser at behovet for fagarbeidere innen helse og omsorg øker med 26 prosent fra 2017 til 2027.

– Ordningen bygger på et prøveprosjekt med svært gode resultater. Fagbrev på jobb sørger for teori og praksis i ett, og ordningen har blitt beskrevet som en gulloppskrift. 8 av 10 som deltok sa de hadde blitt bedre til å gjøre jobben, sa kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner, da ordningen ble vedtatt.

Per Inge får ta fagprøven likevel: Fylkeskommunen innrømmer feil

Ledere og tillitsvalgte er viktige

Prøveprosjektet peker på lederne som viktige for å få ansatte til å benytte ordningen. I tillegg var også tillitsvalgte viktige støttespillere: «..ledere, tillitsvalgte og kollegaer (var) i mange tilfeller var avgjørende for at folk søkte. Mange kandidater kan ha lav selvtillit, både personlig og faglig, og trenger derfor en tydelige oppfordring om å delta. I tillegg kan avklaringer rundt økonomi og gjennomføringstid være avgjørende for å melde seg på.», sto det i rapporten fra prøveprosjektet.

Slik kommer du i gang med fagbrev på jobb med full lønn

Mange har spørsmål om hvordan de skal gå fram for å ta bli kandidat til fagbrev på jobb, som er den offisielle tittelen.

Hvor lenge må jeg ha jobbet for å søke?

Du må være i jobb og ha minimum ett års allsidig praksis i det faget du ønsker å gå opp til fagprøven. Dersom du jobber deltid, må du dokumentere tilsvarende ett års praksis.

Hvordan finner jeg ut hvor mye praksis jeg har?

Du må ha dokumentert tidligere arbeid og annen relevant praksis. Du får hjelp av fylkeskommunen til å vurdere din realkompetanse.

Realkompetanse er all kompetanse som er tilegnet gjennom formell, ikke-formell eller uformell læring. Det vil si alle kunnskaper og ferdigheter en person har tilegnet seg gjennom utdanning, lønnet eller ulønnet arbeid, organisasjonserfaring, fritidsaktiviteter eller på annen måte.

Må jeg ha praksis fra andre arbeidsplasser?

Nei, men du må ha ett års praksis fra fagområdet du vil ha fagbrev, før du kan søke om en opplæringsavtale

Hva gjør jeg for å komme i gang?

Snakk med din arbeidsgiver, sammen søker dere fylkeskommunen om å få en kontrakt om fagbrev på jobb.

Hva er en kontrakt om fagbrev på jobb?

Kontrakten garanterer veiledning og opplæring som må til for å kunne gå opp til selve fagprøven. Du må regne med egeninnsats. Fagbrev på jobb stiller de samme kravene til kompetanse i faget, eksamen og fagprøven som for lærlinger eller praksiskandidater. Før du melder deg opp til fag-/svenneprøven må du opp til en teoriprøve (fem timers skriftlig eksamen).

Hvis jeg fra før har gått et år på videregående helsefag, teller det?

Ja, første og andre året på videregående teller i fratrekk på praksistiden, dersom de er innenfor området du nå vil ta/fullføre fagbrev.

Må jeg ta videregående fag som norsk, matte og engelsk?

Nei, det er ikke krav om å ta fellesfagene i videregående opplæring. Ordningen legger vekt på opplæring i grunnleggende ferdigheter i tilknytning til arbeidsoppgavene som skal utføres. Vær oppmerksom på at fordi du ikke har fellesfagene fra videregående, kan du ikke søke direkte videre til høyskoler (Y-veien), men du kan studere videre på fagskoler.

Hva med lønna?

Du beholder din lønn i opplæringsperioden. Etter bestått fagprøve har du rett til lønn som fagarbeider når kompetansen er relevant for stillingen og arbeidsoppgavene.

Kilde: Utdanningdirektoratet og Kompetanse Norge

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy