JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Før: Berømt for god demensomsorg

Nå: Berømt for kompetanseflukt

VERBAL STORM: Orkerød sykehjem i Moss har vært i sentrum for en opphetet debatt etter at  tre sykehjemsleger sa opp og varslet om utviklingen det siste året. Tirsdag kveld fikk politikerne mer fakta på bordet.

VERBAL STORM: Orkerød sykehjem i Moss har vært i sentrum for en opphetet debatt etter at tre sykehjemsleger sa opp og varslet om utviklingen det siste året. Tirsdag kveld fikk politikerne mer fakta på bordet.

Ola Tømmerås

Kontraktsbrudd, pleiedekning og oppsigelser. Tall og fakta ble dratt i alle retninger da politikerne i Moss fikk forelagt status etter ett år med privat drift av Orkerød sykehjem.

2015090310304920230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Før var Orkerød sykehjem i Moss landskjent for sin spesielt gode ekspertise innen demensomsorg. I fjor ble hjemmet landskjent da kommunen satt driften ut til Norlandia Care for åtte millioner kroner mer enn hva kommunen hadde budsjettert for drift i egenregi.

I forrige uke ble sykehjemmet landskjent da tre sykehjemsleger sa takk for seg med et smell. I et leserbrev i lokalavisa Moss Avis hevder de at den berømte demenskompetansen det tok 13 år å bygge opp, er forvitret på ett år.

Tirsdag kveld var politikerne i helse- og sosialutvalget i byen klare for mer fakta. Både tilhengere og motstandere av omsorg på anbud, fikk så klare tall administrasjonen har klart oppdrive på bordet de siste dagene.

Les også: Sykehjemsleger varsler og sier opp

Les også: Sykehjemslegenes leserbrev (Moss Avis)

Mangler sykepleiere

Politikerne fikk vite:

• Kontraktskrav om 80 prosent faglærte er innfridd.

• Kontraktskrav om 30 prosent sykepleierdekning er ikke innfridd. De har kun 20 prosent.

• Kontraktskrav om pleiefaktor på 0,92 er oppfylt.

• Sykehjemmet har redusert kompetanse på demens.

Det ble videre slått fast at ikke 19, men fem sykepleiere har sluttet etter at Norlandia overtok. I tillegg kommer de som sluttet i tiden før overtakelsen.

Støtter opp om legene

Etter debatt om det var bedre eller ikke før sykehjemmet gikk ut på anbud, om det er valgkamp eller ikke, om legene overdriver eller ikke og om hvor mange som egentlig har sluttet siden overtakelsen, oppsummerte Arbeiderpartiets Fred-Jørgen Evensen:

– Dette støtter opp om leserbrevet fra legene, at det er verdt å bekymre seg over utviklingen.

Han påpekte videre at turnover er på 18 prosent, selv om den er lavere enn hva som er påstått i debatten.

– Det ville vært høyt i enhver bedrift.

– Vi kan ikke diskutere ut i fra et leserinnlegg, mente leder av helse og sosialutvalget, Gretha Kant (H), som understreket at kommunen har bevart demenskompetanse ved at de opprettet demensteam for hele kommunen da sykehjemmet ble satt ut på anbud.

– Bekrefter tidligere meldinger

Frank Bergflødt er både hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i kommunen og pårørende ved sykehjemmet.

– Jeg er veldig glad for at dette har kommet opp. Det bekrefter det jeg som pårørende og tillitsvalgt har fått vite tidligere, sier han.

Han understreker at Orkerød sykehjem også hadde spesiell demenskompetanse utover sykepleiere og leger med tilleggsutdanning.

– Kompetansen som var bygd opp dreier seg også om helsefagarbeidere. Nesten alle ansatte hadde Demens ABC, forteller han.

Det de har opplevd som svekket demenskompetanse, ble bekreftet av administrasjonen.

– Leger har meldt om for lav kompetanse på demens, og vi ser at kvaliteten på utredningene vi får er lavere, forklarte Cathrine Silseth fra kommunalavdelingen helse og sosial. Norlandia Care har svart at de er i gang med opplæring.

18. september skal kommunen ha oppfølgingsmøte med Norlandia Care.

Selv om det er beviselig kontraktsbrudd med kun to tredeler av avtalt sykepleierdekning og redusert demenskompetanse, gjorde Silseth det klart at det ikke er noen fare for beboerne på hjemmet.

– Fra rådmannen sin side mener vi at beboerne får et forsvarlig tilbud, sa hun.

Glad for tøff debatt

Lege Lorentz Nitter ledet an da de tre legene forlot sykehjemmet og varslet om utviklingen i demensomsorgen. Siden har han stått i en kraftig verbal storm, med mistenkeliggjøring av motiv og beskyldninger om at han driver politisk valgkamp.

– Jeg er glad for at det har blitt en tøff debatt. Saken trenger å belyses, sier dr. Nitter til fagbladet.no.

– Jeg tåler dette. Det eneste som irriterer litt er når ordføreren antyder at jeg er så gammel at jeg ville sluttet uansett, ler han. Det hører med til historien at den 71 år gamle legen nå er tilbudt og har takket ja til stiling som demensspesialist i nabobyen Fredrikstad.

Budskapet hans er at demensomsorg ikke egner seg for anbud.

– God demensomsorg er kostbart, og det er umulig å vite på forhånd hva den vil koste - det avhenger av hva slags beboere man har i løpet av et år. En beboer med utagerende atferd kan koste 1,2 million å ta hånd om. I demensomsorgen så vet vi aldri hvor store oppgaver vi står overfor. Derfor egner ikke tjenesten seg for anbud, forklarer Nitter.

– Det hele handler om hvorvidt kommunen er villig til å betale for god demensomsorg eller ikke. Dersom det ikke er penger til å drive god demensomsorg, så bøyer jeg meg for et slikt argument. Men da må politikerne si det, sier Nitter.

Flotte prosedyreplaner

Om sine erfaringer det siste året som sykehjemslege på Orkerød sykehjem, sier han:

– Jeg tok opp hvordan demenskompetansen forvitret gjennom hele året. Vi fikk ikke erstattet fagkompetansen som vi mistet. Jeg opplevde at pleiere sluttet og sa rett ut at det var fordi de ikke hadde tid til å gjøre en god jobb, sier Nitter.

Han understreker at det på ingen måte var rosenrødt mens sykehjemmet var i kommunal drift, men at demensomsorgen de ble berømt for den gang har forvitret i dag.

– Min erfaring er at private aktører kommer inn med flotte permer som inneholder gode prosedyrer og planer. Problemet er at de har ikke tid eller vilje til å bruke penger på å implementere dette, sier han, og oppfordrer kommunene til å se mer på implementering av planer enn på rapportene når de gjør tilsyn.

Les også: Ordfører og Norlandia Care kommenterer i Moss Avis

Jeg opplevde at pleiere sluttet og sa rett ut at det var fordi de ikke hadde tid til å gjøre en god jobb.

Dr. Lorentz Nitter

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy