NHO saksøker Oslo

Oslo-byråd må slåss i retten

RETSSAK:  Byråd for eldre-, helse- og sosialtjenester i Oslo kommuneInga Marthe Thorkildsen må forsvare seg i retten i dag.

RETSSAK: Byråd for eldre-, helse- og sosialtjenester i Oslo kommuneInga Marthe Thorkildsen må forsvare seg i retten i dag.

Ole Palmstrøm

NHO har saksøkt Oslo kommune, fordi kommunen vil stenge ute private barnevernsbedrifter og ha anbudsrunder der bare ideelle aktører får delta.

2016090110200920160901114529

knut.nygaard@fagbladet.no

Rettssaken starter i dag, og det er byråd for eldre, helse og sosiale tjenester i Oslo kommune, Inga Marte Thorkildsen (SV), som møter for kommunen. Det er Klassekampen som skriver om dette.

– Penger til barnevern skal gå til barnevern, ikke til profitt. Vi ønsker å ha et tett samarbeid med ideelle, non-profit aktører i Oslo. Vi er bekymret for at de utkonkurreres av kommersielle som kan underby ved å presse lønns- og pensjonsvilkår nedover for medarbeiderne, sier Inga Marte Thorkildsen (SV) til Klassekampen.

• Privat barnevern sjudoblet på ti år

Vil satse offentlig

Byrådet i Oslo, som består av Ap, SV og MDG med en samarbeidsavtale med Rødt, skriver følgende i sin byrådserklæring: «Byrådet vil bygge ut offentlig organiserte velferdstjenester og dermed på sikt redusere kommersielle tilbyderes andel av disse tjenestene.»

Byrådsavdelingen for eldre, helse og sosiale tjenester har igangsatt en anbudsrunde der bare ideelle aktører får delta. Kommersielle aktører er utelukket. Det gjelder en rammeavtale for 40–60 plasser i barnevernet, med start fra 1. juli 2017.

• Dropper anbud for ideelle - fagbevegelsen jubler

Rettssak i dag

I dag møter Oslo kommune i retten for å forsvare en anbudsrunde for barnevernstjenester. Saksøker er sju kommersielle barnevernstilbydere, med NHO Service i ryggen. De ønsker å stanse hele anbudsrunden og søker en rettslig forføyning mot kommunen. Grunnen: Anbudsrunden er forbeholdt ideelle aktører.

– Dersom byrådet får det som de vil, står vi i fare for at det ikke blir de beste tilbudene som velges, sier Dag Ekelberg, direktør for næringspolitikk i NHO Service, også det til venstresidas dagsavis.

– Viktig seier

– Dersom vi vinner, vil det være en viktig seier for vårt standpunkt om at viktige prinsipielle spørsmål som dette må kunne avgjøres gjennom demokratiske valg, sier Thorkildsen.

Les også:

•Sår tvil om rekommunalisering av sykehjem

•Tar over to sykehjem i Bergen

MEST LEST:
Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy