JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kripos advarer om «enormt omfang» av arbeidslivskriminalitet. – En trussel mot velferdsstaten, sier Ap

Dag Terje Andersen mener regjeringen tar alt for lett på problemet med arbeidslivskriminalitet.

Dag Terje Andersen mener regjeringen tar alt for lett på problemet med arbeidslivskriminalitet.

Siri Hardeland

Dag Terje Andersen (Ap) er sterkt bekymret over signaler fra Kripos-topp om mafia-lignende tilstander i Norge.

2018071910300020230821171436

helge@lomedia.no

– Jeg er ikke overrasket, men bekymret både for utviklingen som blir beskrevet og for regjeringens manglende tiltak mot denne utviklingen. Også fordi statsministeren i sin halvårige pressekonferanse ikke bekymrer seg for utviklingen, men for tiltak som er vedtatt i Stortinget nettopp for å bekjempe dette, sier stortingsrepresentant Dag Terje Andersen til FriFagbevegelse.no.

Bakgrunnen for uttalelsen er et intervju med lederen for taktisk etterforskning i Kripos, Eivind Borge, publisert av ABC Nyheter.

– Kriminelle får hjelp til å skjule kriminalitet, advarer han.

Det som bekymrer Kripos-toppen mest, er signalene og informasjonen Kripos sitter på fra mange etater om omfanget.

– Omfanget av kriminalitet i arbeidslivet er enormt, sier Eivind Borge, leder for taktisk etterforskningsavdeling i Kripos, til ABC Nyheter.

Sjekk om din kommune har tiltak mot sosial dumping

Fra narkotika til arbeidsliv

Flere og flere av de som i gamle dager ble kalt rene kriminelle grupper, som typisk drev med omsetning av narkotika, bruker nå i langt større grad arbeidslivet og sin forretningsvirksomhet til å begå kriminalitet og for å skjule annen form for kriminalitet som hvitvasking av penger fra omsetning av narkotika, sier Borge til ABC Nyheter.

Tunge kriminelle nettverk som er kjent for omsetning av narkotika skal i dag være tungt inne i flere bransjer i arbeidslivet. Både innenfor renhold, restaurant, bygg og anlegg og transport.

– Det pågår en debatt for tiden om hva som truer den norske velferdsstaten. Hvis dette får fortsette uten at regjeringen snart griper inn, så truer det i hvert fall velferdsstaten, mener Dag Terje Andersen.

Han mener Kripos-toppens uttalelser er en bekreftelse på det både byggenæringen selv og Fellesforbundet har sagt ved flere anledninger.

– Situasjonen innenfor arbeidslivskrim blir bare verre og verre. Men regjeringen kommer ikke med noen nye tiltak. Regjeringen er handlingslammet overfor det som er et alvorlig samfunnsproblem. De viktigste tiltakene som har kommet er det Stortinget som har vedtatt, sier Dag Terje Andersen.

Tall fra samtlige politidistrikt viser at halvparten av anmeldelsene henlegges

12 trinns plan

Arbeiderpartiet la tidligere i år fram en 12-trinnsplan for å øke satsingen mot arbeidslivskriminalitet. Blant annet ville partiet nettopp sikre at arbeidslivskriminalitet ses i sammenheng med kampen mot organisert kriminalitet for øvrig, for å avdekke bakmenn og nettverk som står bak.

– Politiet må få midler til å sette av tilstrekkelig ressurser til å ta sitt ansvar i forhold til arbeidslivskrimsentrene og prioritere etterforskning av arbeidslivskriminalitet, mente partiet.

Forslagene fikk ikke flertall.

– Nå er tiden inne for at regjeringen setter seg ned med partene i arbeidslivet for å sette inn konkrete tiltak. Byggenæringen og Fellesforbundet har gode råd i så måte. At vi fikk flertall i Stortinget for å stramme inn bruken av innleie er en av de tingene som kan sikre et trygt og organisert arbeidsliv, mener Dag Terje Andersen.

17 metoder som viser hvordan de kriminelle unngår skatt, utnytter arbeidere og snylter på velferdsordninger

– Vi gjør mer enn noengang

Statssekretær i arbeids- og sosialdepartementet, Christl Kvam (H) har ingen tro på at det nytter å ta de kriminelle med silkehansker.

– Dette er kyniske og utspekulerte folk, som ikke skyr noen midler. Derfor har vi trappet opp kampen mot de kriminelle. Flere uanmeldte tilsyn og mer samarbeid mellom kontrolletatene og strengere reaksjoner mot de useriøse er blant de viktigste tiltakene, sier Christl Kvam.

I likhet med Kripos-sjefen mener regjeringen det er uakseptabelt at kriminelle aktører infiltrerer enkelte deler av norsk arbeidsliv.

– De kriminelle utvikler stadig nye metoder for å kunne fortsette sine ulovlige aktiviteter. Derfor jobber vi kontinuerlig sammen med partene i arbeidslivet for å være i forkant, mener Kvam.

– Regjeringen gjør mer enn noen gang for å sette useriøse aktører i arbeidslivet ut av spill. Vi har opprettet syv sentre mot arbeidslivskriminalitet, fra Bodø i nord, til Kristiansand i sør, hevder Kvam.

• I fjor kontrollerte Akrimsentrene 3400 virksomheter.

• 518 virksomheter ble vedtatt stanset, mot 352 i 2016.

• 232 personer ble bortvist fra arbeidsplassene, mot 89 året før.

• Det ble gjort 172 vedtak om tvangsmulkt – mot 92 i 2016.

– Selv om vi lykkes med å ta mange av de useriøse aktørene i arbeidslivet, er det stadig behov for nye tiltak. Sammen med partene i arbeidslivet har vi iverksatt en revidert strategi mot arbeidslivskriminalitet, med 25 tiltak som gjennomføres fortløpende. Det er nylig vedtatt nye tiltak for å begrense innleie i bygg- og anleggsbransjen, og vi har definert fast ansettelse i arbeidsmiljøloven, sier Christl Kvam.

– Nasjonale tiltak er ikke nok. De kriminelle opererer på tvers av landegrensene, og vi trenger økt samordnet innsats på europeisk nivå. Norge har derfor invitert EU-kommisjonen og EU-landene med på et tettere samarbeid i kampen mot grenseoverskridende arbeidslivskriminalitet, sier statssekretæren.

Kvam mener påstandene fra Dag Terje Andersen rett og slett er feilaktige.

– Regjeringen har satt i verk en rekke tiltak for å stoppe de kriminelle, og selv om det fortsatt er store utfordringer viser de siste tallene fra akrimsentrene at vi lykkes. Regjeringen samarbeider tett med partene i kampen mot kriminalitet i arbeidslivet. Senest i februar hadde vi et konstruktivt toppmøte, der partene kom med mange nyttige innspill. Vårt klare inntrykk er at de fleste som deltok på møtet er fornøyde med hvordan regjeringen jobber mot arbeidslivskriminalitet. Samtidig har vi alle et felles ønske om å gjøre enda mer og å sette inn nye tiltak, sier statssekretær Christl Kvam.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy