JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Konkurs

Nytt privat renovasjonsselskap gikk konkurs : Retur AS hentet søppel i 21 kommuner med til sammen 338.000 innbyggere i fjor

NY RENOVASJONS-KONKURS: I dag gikk Retur AS til skifteretten. Hovedkontoret er her hos eier Ragn Sells' avdeling i Moss.

NY RENOVASJONS-KONKURS: I dag gikk Retur AS til skifteretten. Hovedkontoret er her hos eier Ragn Sells' avdeling i Moss.

Ola Tømmerås

Onsdag gikk Retur AS til skifteretten. Den direkte årsaken er en dårlig avtale i kjølvannet av Veireno-skandalen, ifølge styreleder.

2019022715084120230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Selskapet Retur AS, med Ragn Sells som hovedeier, hadde i fjor avtaler i 21 kommuner med til sammen 338.000 innbyggere. Så mistet selskapet kontrakten på ti kommuner i Vestfold – kontrakten som selskapet overtok da Veireno gikk konkurs i 2017.

Det var starten på slutten. Tirsdag kveld valgte styret å innstille driften, og leverte i dag onsdag oppbudsbegjæring til skifteretten.

• Den store RenoNorden-konkursen i 2017

Nytt selskap overtar kontraktene

– Vi har sørget for nye avtaler til samtlige kommuner, bortsett fra det interkommunale selskapet Iris i Salten. De ville ikke inngå ny avtale med nytt selskap, opplyser styreleder i Retur AS, Georg Stub til Fagbladet.

Når Retur AS opphører, overføres nemlig kontraktene til Retur renovasjon AS, som også er eid av Ragn Sells.

– Det er ikke noe penger å hente ved å overføre kontraktene til et nytt selskap. Det dreier seg om at vi vil gjøre rett og skjell for oss, og sørge for at ikke kommunene skal rammes, sier Stub til Fagbladet.

Iris – renovasjonsselskapet for ni Salten-kommuner med hovedkontor i Bodø – ville ikke ha inn et nytt selskap. De har valgt å ansette renovatørene og gjøre tjenesten selv. I Salten berører konkursen 12.000 distriktsabonnenter, som ble betjent av Retur AS' avdelingskontor i Fauske.

Knekt i Vestfold

Veireno er mest kjent for skandalen i Oslo vinteren 2016/2017, men begynte et år før å hente avfall i ti Vestfold-kommuner. I februar 2017 ble disse stående uten renovatør over natta, da Oslo-oppdraget endte med konkurs.

Mens Oslo valgte å kjøre søppel selv, valgte Vestfold ny privat operatør. Valget falt på Ragn-Sells som gjorde avtale med sitt datterselskap Retur AS.

– Vi overtok både kontrakten og 20 nye 30-tonns biler som Veireno brukte i Vestfold. I tillegg satte vi inn ekstra biler for å få en stabil og god tjeneste i Vestfold, sier styreleder Stub.

Så kom smellen. Da kontrakten skulle fornyes for i fjor, valgte Vesar annen leverandør. Ny leverandør begynte denne mandagen, samme uke som Retur ble nedlagt.

• Veireno-sjefen dømt til fengsel i ett år og to måneder

Satt igjen med bilene

Bilene som Veireno hadde kjøpt inn, var for tunge for veien og omdiskutert. I det nye anbudet kom nye kravspesifikasjoner til bilene, ifølge Stub.

– Vi ble sittende med 20 biler, ingen drift, men alle utgiftene. Vi forsøkte å få andre oppdrag der disse bilene kunne brukes, men uten å lykkes, sier styreleder Stub. Selv om selskapet har hatt flere år med dårlig resultat, peker han på Vestfold-kontrakten som direkte årsak til konkursen.

Avviser at Vestfold var årsak

Det interkommunale selskapet Vesar i Vestfold mener overtakelse av bilene var et forhold mellom morselskapet Ragn-Sells og Retur AS.

– Retur var godkjent underleverandør av dette oppdraget. Detaljer knyttet til avtalen mellom Ragn-Sells og Retur er ikke noe Vesar har vært involvert i, opplyser kommunikasjonssjef i Vesar, Kaia E. Lind, i en epost til Fagbladet.

Hun avviser at nye kravspesifikasjoner gjorde at bilene ikke kunne benyttes.

– I anbudskonkurransen var det ingen nye kravspesifikasjoner som gjorde at bilene ikke kunne brukes i ny kontrakt. Ut over det har vi ingen ytterligere kommentarer til påstanden, opplyser hun.

Et ekstremt prispress

Styreleder i det nå konkursrammede Retur AS gir en bredside til utviklingen i renovasjonsmarkedet:

– Kontraktene som inngås er ikke lenger bærekraftige. Markedet har lenge vært tøft, men nå er prisene presset for langt ned, mener Stub, som selv er mangeårig lokalpolitiker for Høyre og har fulgt innkjøp av tjenester fra begge sider.

Han tar til orde for å vektlegge sterkere andre parameter enn pris i anbudene.

– Det må helt andre kriterier til hvis tjenestene skal driftes stabilt og bærekraftig, sier han og mener det må legges vekt på hva operatøren har av systemer for kompetanseutvikling og opplæring.

Vektet kvalitet og miljø

Denne uken, mandag 25. februar, var det oppstart for innsamling med ny konktrakt. Nå er det Norsk Gjenvinning Renovasjon som triller søppelcontainere i Vestfold. De var ikke rimeligste leverandør, men vant på miljø og kvalitet, opplyser Vesar.

– Vi stilte strenge krav for å sikre leverandør med sterk økonomi, samt gode kontroll og styringssystemer innen kvalitet og HMS. Miljø ble vektet 30 prosent, og det ble stilt krav til kjøretøy på biogass med høy klimanytte. Pris ble vektet med 40 prosent og kvalitet ble vektet med 30 prosent, opplyser Lind, som legger til at Vesar også stilte krav til overtakelse av ansatte med minimum de samme arbeidsbetingelsene som de har hatt.

• Kommunene dropper nye anbud på renovasjon

Mer enn 100 kommuner har skrinlagt anbud

I 2017 hadde ikke støyen etter Veireno-skandalen lagt seg før også renovasjonsgiganten RenoNorden gikk konkurs. 142 kommuner ble da stående uten noen til å hente søppel.

Mange kommuner og interkommunale selskaper tok tjenesten tilbake i egenregi i løpet av 2018.

– Antallet kommuner som har skrinlagt anbud og ansatt renovatører selv har nå passert ett hundre, opplyser leder av Yrkesseksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet, Stein Guldbrandsen. Fagforbundets tillitsvalgte har fulgt tett kommunene som ble stående uten operatør.

– Det er å håpe at flere forstår at velferdsstatens tjenester som finansieres av det offentlige, drives best av kommunene selv, kommenterer Guldbrandsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy