Politisk streik: Bussene i Trondheim står tre timer på mandag

FELLESSKAP OG SPISEPAUSER: Bussjåførene i Sør-Trøndelag vil ha spisepauser i sosiale felleslokaler og ikke ute i hvilebuer ved endeholdeplassene. Derfor går de til tre timers politisk streik på mandag.

FELLESSKAP OG SPISEPAUSER: Bussjåførene i Sør-Trøndelag vil ha spisepauser i sosiale felleslokaler og ikke ute i hvilebuer ved endeholdeplassene. Derfor går de til tre timers politisk streik på mandag.

Per Flakstad

Fra klokka 10 til 13 førstkommende mandag står alle bybussene i Trondheim stille. Sjåførene aksjonerer fordi de ønsker å spise på fellesrom og ikke ute i hvilebuene på endeholdeplassene.

2017021611030020170216110409

per.flakstad@fagbladet.no

Ifølge Roger Berg som er leder i Fagforbundet Buss- og sporveisforening kan streiken bli utvidet hvis Transportarbeiderforbundet, Yrkestrafikkforbundet og Jernbaneforbundet velger å oppfordre sine medlemmer til å delta.

Vil spise i fellesrom

Den politiske streiken ble vedtatt på årsmøtet i foreningen allerede 31. januar, men er lagt til vinterferien for at færrest mulig passasjerer skal bli rammet.

Sjåførene protesterer mot at nye anbud fra 2019 er laget slik at det ikke vil være mulig å ha spisepauser i større sosiale fellesrom. I stedet må de spise på hvilebuer.

Kravet fra sjåførene er at Sør-Trøndelag fylkeskommune og det fylkeskommunale selskapet AtB, som administrerer busstrafikken, tar hensyn til et vedtak i fylkestinget fra i fjor sommer. I vedtaket heter det blant annet at «Det må legges til rette for, der det er praktisk mulig og innen fornuftige økonomiske rammer, at sjåførene kan ta spisepauser sammen med kollegaer i fellesarealer.»

– Slik anbudspapirene er utformet, har ikke AtB tatt hensyn til dette vedtaket. Nå må sjåførene ta de fleste spisepausene sine på hvilebuer, blant annet fordi det er totalforbud mot å bli avløst på ruta. Det er også uaktuelt å frakte sjåførene tilbake til stasjoneringsstedet fordi dette blir for dyrt, sier Ole Roger Berg.

– Må følge opp vedtak

– Men vi vil ikke ha spisepauser i hvilebuer, vi vil ha dem i større sosiale fellesrom, som kantiner, med mulighet til felles prat, læring og erfaringsutveksling. Derfor må fylkeskommunen følge opp fylkestingets vedtak, fortsetter han.

Fylkesdirektør for samferdsel i Sør-Trøndelag Erlend Solem sier til NRK at han synes sjåførene er veldig tidlig ute med den politiske streiken.

– Vi kan ikke garantere at alle sjåfører kan du tatt ut all nødvendig spise- og hviletid på samme sted. Men vi vet ikke hvor stor andel av dem som må gjøre dette på endeholdeplassenes utebuer, sier han.

MEST LEST:
Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy