JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Senskader

Virkningene etter et overgrep kalles senskader. De kan virke både fysisk, psykisk og sosialt, og de medfører ofte begrensninger i livsutfoldelsen hvis traumene forblir ubehandlet.
Vanlige reaksjoner er:
Skyld og skam Selv om det er uforståelig for andre, opplever ofrene for overgrep ofte skyld og skam. De føler at de var delaktige i det som skjedde. Noen kan ha kjent på lystfølelse og skammer seg over seg selv og egen kropp. Det er viktig å få informasjon om at dette er kroppens normale fysiologiske reaksjoner.
Dårlig selvbilde Mange leter etter et svar på hvorfor? Og kommer til at «det må være noe galt med meg». Da skjer det noe med selvfølelsen. Det er fullt mulig å ha god selvtillitt og likevel ha dårlig selvbilde. Selvtillitt er hva vi opplever at vi kan prestere, mens selvfølelse er hva vi tenker og opplever om vår egen verdi. Det hjelper sjelden å prestere hardere, dersom selvfølelsen er lav.
Selvskading Handler ofte om at den psykiske smerten er så vond at den uttrykkes ved å skade seg selv fysisk.
Neglisjering/overopptatt av kroppen Noen går bare med store, dekkende klær, andre med utfordrende klær. Noen er dårlige på hygiene.
Spiseforstyrrelser Matmisbruk kan være et symptom på følelsesmessige konflikter. Andre kan ha vanskeligheter med enkelte matvarer som kan minne om overgrepssituasjonen gjennom lukt eller konsistens.
Selvmordstanker Den innvendige smerten kan kjennes så uholdbar at en i perioder mister håpet. Søk hjelp om du strever med viljen til å leve.
Konstant alarmberedskap Utsatte for overgrep som ikke får bearbeidet opplevelsene vil ofte være i konstant beredskap. Det kan føre til konsentrasjonsproblemer, uro eller søvnvansker. Over tid kan det føre til somatiske plager som muskelspenninger, kvalme eller hodepine. Mange holder seg opptatt med aktiviteter slik at det ikke blir tid til å tenke eller kjenne etter. Problemet forsvinner ikke med denne metoden, de finner ikke ro.
Behov for kontroll Under overgrepet mister man fullstendig kontroll. Mange voksne er opptatt av å ha kontroll over hverdagen, noen kjenner seg igjen i ordet kontrollfrik.
Vansker med grensesetting En overgriper hører sjelden på et nei. Avmaktsfølelsen er vond å bli kvitt. Mange får vanskeligheter med å sette grenser for seg selv og for andre.
Mistenksomhet Mange får vanskeligheter med å si ja til gode ting, tanker om «hva prøver han/hun å oppnå» dukker opp.
Seksuelle problemer Alle grader kan forekomme, fra dem som har et utsvevende sexliv til dem som ikke orker å forholde seg til sex. Andre kan ha et uproblematisk forhold til egen og andres seksualitet.
Tannlegeskrekk Ikke smerten, men selve situasjonen hos tannlegen kan minne om en overgrepssituasjon der en mister kontroll. Det kan være ekstra belastende for dem som er utsatt for orale overgrep.

2013082609591320131214205813
Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy