JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skolebibliotek: Rett ord til rett elev

Lydbøker, pratekurs, tegneserier, skrivekurs og leksehjelp. Det gamle skolebiblioteket har sprengt sine grenser og blitt til et allsidig læringssenter på Stovner skole.

2005062015073520131216041421

Uten hette, men med kurv går biblioteklærer Mona Lønne rundt i klassene med litterære godbiter. Skumle ulver og bestemødre. Svein og rotta. Pippi og hesten. Alt fra kjærlighet og krim – til trollskoger og hekseri får plass når hun tar den faste runden i klassene og presenterer titler for elever og lærere.

– Det er viktig å ha ulike læringsarenaer, flere rom og steder å spille på i læringsprosessen. Alt vi gjør på senteret er rettet mot lesestimulering, og vi tar i bruk alle slags arenaer og sanser for å øke interessen for kunnskap, sier Lønne, mens hun viser fram det 300 kvadratmeter store senteret.

Sjakk i lille-fri

På gulvet ligger to gutter på magen, fordypet i sjakkspillet. Det er friminutt i seks minutter til, og de rekker akkurat en omgang. Foran en datamaskinen sitter to venninner dypt konsentrert om skjermen. Intensiteten i lesingen nå midt i lille-fri, tyder på at det er en ytterst privat tekst de studerer.

Så ringer det inn, og elevene springer til sine klasserom. Et nytt sett elever fyller data- og sitteplasser. I dag er det en hel klasse som har bestilt tid til å jobbe med jernalderen.

– For oss har det vært viktig å være åpne mest mulig. Hit kan lærerne uanmeldt sende tre elever fra hver klasse hver dag. I tillegg kan de bestille tid og rom til en halv klasse uten følge av en voksen og en hel klasse dersom det følger med en lærer.

Deilige, dumme desimaler

Hver tirsdag og torsdag tilbyr senteret leksehjelp for fjerde- til sjuendeklassinger. Derfor får senteret alle uke- og lekseplaner for disse fire klassetrinnene. Leksehjelpen er frivillig, likevel er oppmøtet stort. Ikke alle har internett hjemme, eller ro og plass til å konsentrere seg. Mange får heller ikke nok hjelp hjemme – av ulike årsaker. Én er at ikke alle mammaer og pappaer kan, eller noen gang har kunnet, divisjon med mange desimaler og forskjellen på tids- og stedsadverb. Da er det godt å ha en lærer å spørre.

– Vi er to–tre lærere som hjelper elevene. Det er et populært tilbud. Noen ganger er det så mange at vi må sette noen i gang med selvhjelp; ved at de hører hverandre i gloser, forteller Lønne.

Elevene forteller at de syns det er deilig å bli ferdig med leksene på skolen, andre syns det er triveligere å gjøre lekser sammen med venner. Behovet er så stort at senteret gjerne vil utvide tilbudet også til mandager.

Gjør åpningstiden lang

Lønne skryter av skolens rektor som har vært en pådriver med å bygge opp et læringssenter.

– Ledelsen og lærerne må se nytten av et slikt senter. For å utnytte mulighetene maksimalt, er det viktig at lærerne innarbeider oss i planene, mener Lønne. Hun husker en av kollegene på et nettbasert studium i bibliotek; han hadde fått én til tre timer i uka av sin skole til å bygge opp et skolebibliotek.

– Det er knapt nok til å starte et skolebibliotek, langt mindre å drive det. Det må i det minste være åpent for at ungene skal stikke innom og føle at det er et sted for deres spørsmål, sukker hun.

Gjør porten vid

Mediateket med lydbøker på forskjellige språk, er et populært hjørne. Senteret har også satset mye på å bygge opp en anselig tegneseriesamling, og låner også ut videoer og dvd-er. I tillegg holder de ulike kurs som lærerne kan sende elever til.

– På pratekurset er det ti sjuendeklassinger som møter fire ganger to timer. En av oppgavene er at en av elevene beskriver geometriske figurer så nøye at de andre kan tegne figurene eleven beskriver. Det gir trening i å beskrive det de ser, og øve på ord og uttrykk.

Senteret tilbyr også introduksjonskurs til biblioteket, opplæring på data, grammatikk- og mattekurs på data, i tillegg til forteller- og skrivekurs for store og små elever.

Ut i verden

– Noe av det morsomste er bokuka. Da kommer ungene med soveposer, og så leser vi hele døgnet. Noen ganger har vi tema som tegneserier eller billedbøker, både for store og små elever.

Biblioteket er også aktive i skolens temauker. Da er 5., 6. og 7. klasse blandet. Sist var temaet Ut i verden.

– Da har vi først tre uker med fakta, som vi avslutter med en quiz der vinnerne gjøres stas på. Deretter har vi tre uker med mer sanseopplevelser som dans, mat og musikk. Målet er å gjøre læringssenteret til en integrert del av all undervisning på skolen, sier Mona Lønne.

Stovner læringssenter

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Åpningstider

Man.08.15–14.00

Tirs. 08.15–15.00 (leksehjelp fra 13.30)

Ons. 08.15–12.45 (møtedag)

Tors.08.15–15.00 (leksehjelp fra 13.30)

Fre. 08.15–14.00

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Hver klasse kan sende tre elever hver dag uanmeldt.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Lærerne kan bestille tid for hele/halve klassen.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Tre hele lærerstillinger, en av dem med spesiell it-kunnskap.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Over 5000 titler.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt 300 m2 med 56 arbeidsplasser for elevene.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Datarom i tilknytning til senteret med 12 pc-er med internett, faks og skannere.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Egen tegneseriehylle med systematisert liste.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Mediatek; lyttestasjon, lydbøker.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Tilbud; snakkekurs, datakurs, skrivekurs, bokuke, introkurs, leksehjelp.

Wwhoow

Oversikt over tegneserier for ulike aldersgrupper og ulike kategorier finner du på www.stovner.gs.oslo.no/ og klikk deg inn på Læringssenteret og Her er vi.

Tips fra Deichmanske

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Deichmanske bibliotek arrangerer årlig en presentasjon av nye barne- og ungdomsbøker. Kurset er rettet mot ansatte på skolebibliotek. Dagskurset legger vekt på bøker som egner seg for elever i 1–10. klasse, men er også åpent for ansatte i folkebibliotekene. Det tar for seg både billedbøker, barnebøker, faglitteratur, ungdomslitteratur og tegneserier.

Deichmanske har holdt litteraturkurset også i Akershus, Østfold og Oppland.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Deichmanske tilbyr lærere to 40-timers skolebibliotekkurs. Et grunnkurs som presenterer samarbeidspartnere, katalogiseringer, søk, bokreparasjon og liknende praktiske tema. Og et oppfølgingskurs som går mer i dybden av enkelte tema, blant annet litteratur.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Deichmanske holder også kurs ute på skolene for lærere og andre ansatte. Gode titler er gode tips også til foreldre.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Deichmanske har reist ut til skolene og hjulpet til med å finne fram til egnet bokstamme, kassere foreldede bøker, finne hullene som bør tettes og ideer til utstillingsstruktur.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSKKO

KVALITETSARKIVET - KVALITETSKA

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy