JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slipper anbudskarusellen

Renholderne på Nordlandssykehuset i Bodø er ikke lenger på anbud. 1. mars tok sykehuset tjenesten tilbake.

2012041613594020131214180604

ola.tommeras@fagforbundet.no

Økonomi var argumentet for å konkurranseutsette renholdet for sju år siden. Økonomi er også argumentet for å ta renholdet tilbake i år. Helse Nord må spare penger, og i fjor ble det fastslått: Det er et potensial for å drive billigere dersom sykehuset ansetter renholderne og står for tjenesten selv.

Endelig «hjemme»

Det er en lett og fornøyd stemning blant renholderne ved psykiatrisk avdeling på Nordlandssykehuset. Renholdernes dag, 6. desember, ble spesiell for dem i fjor. Den sammenfalt nemlig med avgjørelsen om at sykehuset skulle ta renholdet tilbake.

– Det føles veldig fint, sier renholdsoperatør Rita Hardy. Hun har jobbet ved sykehuset i 20 år, og hadde vært ansatt i en årrekke da tjenesten ble satt ut på anbud, og ISS vant. Over natta var hun og kollegene virksomhetsoverdratt.

En traumatisk dag

– Det var den mest traumatiske arbeidsdagen jeg har opplevd. Vi ble innkalt til allmøte. Der fikk vi vite at ISS var billigst og hadde vunnet anbudsrunden, forteller hun.

Ansettelsesforholdet deres ble kastet om kull.

– Vi følte oss overlatt til oss selv, sier Hardy.

Hun beskriver en tøffere hverdag. Flere oppgaver på kortere tid og lengre avstand til ledelsen. Mange sluttet. Hardy er den eneste igjen av den opprinnelige staben i sin avdeling.

For stor avstand

Først og fremst er renholderne glade for at de nå får en arbeidsgiver på samme sted som dem selv.

– Det er vanskelig å nå gjennom med daglige saker til en ledelse som sitter i Oslo. Vi har knapt sett dem, sier renholdernes tillitsvalgt, Aleksandra Hardy.

– Med en fjern arbeidsgiver får vi aldri diskutert om ting kan gjøres annerledes. Vi måtte for det meste greie oss selv, sier hun.

– Renholdet har fungert på grunn av et godt samarbeid med personalet på avdelingen. Selv om vi har vært ansatt i ISS, så har vi alltid følt oss inkludert på sykehuset. Vi blir tatt godt vare på av så vel leger som pleiere, forteller renholderne.

Må være like bra

– Vi kan levere samme tjeneste med samme effektivitet til lavere pris, fordi vi slipper omkostningene ved å kjøpe inn tjenesten. For hver million vi bruker til å kjøpe inn renhold, forsvinner 25 prosent i moms, påpeker drift- og eiendomssjef ved Nordlandssykehuset, Bernt Toldnes.

Samtidig understreker Toldnes at denne besparingen fort kan smuldre vekk.

– Vi må være like gode og effektive som et innleid privat selskap. Det er vanskelig å få gjennomslag for en dyrere tjeneste enn hva den var mens den var på anbud. Det framstår ikke troverdig overfor eierne av sykehuset, sier han.

Det var under en mulighetsstudie i fjor at ledelsen ved sykehuset så et mulig potensial for å spare penger ved å ta renholdet tilbake.

– Vi stilte oss spørsmålet om vi i dag kan være billigere og bedre enn markedet med den erfaring og kunnskap vi har ervervet. Denne gangen var svaret ja, sier Toldnes.

Gir stabilitet og trygghet

Seksjonsleder for renhold og tekstilservice ved Nordlandssykehuset, Bente Bredesen, mener tilbakeføring av tjenesten vil gi stabilitet og trygghet.

– Et sykehus er ikke som et hvilket som helst kontor. Det skjer mye hele tida. Renholderne må kjenne sykehusets rutiner og være fleksible. Da er det viktig med stabilitet, sier hun.

Både Bredesen og Toldnes har tro på at de skal klare oppgaven å drive i egenregi til lavere pris.

– Med klar ledelse og dyktige medarbeidere med det rette fokuset, er vi konkurransedyktige, fastslår de to lederne ved Nordlandssykehuset.

Det konkurranseutsettes over en lav sko i Nordlands kommuner.

Rita Nilssen, leder av Seksjon samferdsel og teknisk (SST) i Fagforbundet Nordland, er bekymret over utviklingen, men desto gladere over at Nordlandssyke­huset tar renholdet tilbake i egenregi.

– Vi opplever en bølge av konkurranseutsettinger. Selv Ap-styrte kommuner truer med konkurranseutsetting for å spare penger. Da er det veldig viktig med eksempler som Nordlandssykehuset, som tar renholdet tilbake nettopp for å redusere utgifter, sier hun.

– I SST Nordland holder vi i dag fokus på hvilke rettigheter de ansatte har når arbeidsgiver vil konkurranseutsette. Mange tror det bare er å sette tjenesten ut på anbud, sier Nilsen. – I tillegg kjører vi hardt på å få innført renholdsstandarden Insta 800, slik at vi har et mål på kvaliteten av renholdet og vet hva som settes ut på anbud, sier seksjonslederen.

Renholderne utgjør 22 årsverk.

Satt ut på anbud 1. april 2005.

ISS var rimeligste tilbyder.

ISS vant også anbudsrunde nummer to.

Tilbakeført i egenregi fra 1. mars 2012. Det viste seg å bli billigere.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy