JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stig Berntsen får jobben tilbake

Mandag ble det klart at den tidligere overgrepssiktede hjelpepleieren, Stig Berntsen får jobben på Lindeberg omsorgsbolig tilbake.

2013112614283320131213204919

Innen 1. februar skal Berntsen være tilbake på sin gamle post på Lindeberg sykehjem. Han får utbetalt 410 000 kroner i erstatning (hvis han leverer skattekortet i tide), heter det i forliket som ble inngått mandag.

– Jeg er evig takknemlig for all den støtten jeg har fått. Uten den hadde det ikke vært mulig å vinne, sier Berntsen til LO-Aktuelt. Han har fått støtte i kampen for å få tilbake jobben fra et eget faglig opprop. Men han trekker spesielt fram Erling Folkvord som har skrevet en egen bok om Berntsen-saken: «Byården mot hjelpepleieren».

Mann gjennom vinduet

11. november for to år siden ble Stig Berntsen sendt hjem fra vakt med beskjed om at han var mistenkt for overgrep og er suspendert fra jobben. Pasienten som Berntsen skulle ha begått overgrep mot var sterkt dement og hadde ikke pekt ut Berntsen som den skyldige, men snakket om en mann som kom inn gjennom vinduet.

Siden ble han anmeldt av sin egen arbeidsgiver. Direktøren for Sykehjemsetaten i Oslo kommune, Bente Riis, krevde at Berntsen ble «tiltalt og straffet». Helsetilsynet trakk Berntsens autorisasjon tilbake. Dimensjonene på saken vokste. Aftenposten skrev: «Etter det Aftenposten erfarer skal de eldre ha forsøkt å si fra om overgrep i lang tid.» Politiinspektør Hanne Kristin Rohde ved Oslo politidistrikt utelukket ikke at det har vært overgrep mot flere eldre.

Forfalsket medisinkvittering

Etter en tid henla politiet saken og etter hvert ga Helsetilsynet Berntsen autorisasjonen tilbake. Men jobben ved Lindeberg omsorgsbolig fikk han ikke.

Berntsen ble tilbudt en stilling i en annen del av kommunen, men ikke der han feilaktig var blitt bortvist fra.

Et halvt år etter at Berntsen ble stengt ute fra jobben ble saken behandlet i Oslo bystyre. Fremskrittspartiets Carl I. Hagen stilte spørsmål til eldrebyråd Aud Kvalbein. Byråden nektet å svare. Oslo bystyre vedtok å gi Kommunerevisjonen i oppdrag å se på Lindeberg-saken. Ved siden av saken med utelukkelse av Berntsen fra jobben, var det dukket opp en sak om grove feil i medisinhåndteringen ved Sykehjemmet. Blant annet hadde Stig Berntsen selv påpekt at hans underskrift var forfalsket på kvitteringslister for medisinuttak.

Byråd Kvalbein og byrådsleder Stian Berger Røssland, lederne for hele Oslos helsevesen, sender i slutten av april 2012 ut en pressemelding der de skriver «at dødsraten ved angjeldende post kan synes høyere enn ved sammenlignbare poster». Posten de skriver om er post 5 ved Lindebergs omsorgsenter, Stig Berntsens arbeidsplass. Seinere måtte de trekke tilbake uttalelsene.

Knusende rapport

Da Kommunerevisjonens rapport kom, var den knusende for kommunen: «Hjemsendelsen av den ansatte skjedde ikke i henhold til regelverk. Arbeidsgiver hadde videre ikke tilfredsstillende oppfølging av den ansatte etter hjemsendelsen og gjennom den første helgen.»

De påpeker at det ble gjort en lang rekke grove feil fra ledelsen på sykehjemmet og Sykehjemsetaten. Blant annet ble det ikke gjort noe for å sikre spor etter det eventuelle overgrepet.

Til tross for denne revisjonsrapporten ville ikke byrådet gi seg. Fremskrittspartiet og Rødt fremmet et forslag i bystyret om å gi Berntsen jobben tilbake. SV støttet forslaget, men Arbeiderpartiet ville ikke etter at Fagforbundet i Oslo hadde grepet inn i saken. De mente på prinsipielt grunnlag at personalsaker ikke hører hjemme i bystyret.

Kommunen gjorde ingenting for å rette opp feilen.

Derfor tok Fagforbundet ut stevning på vegne av Stig Berntsen for at han skulle få tilbake jobben på Lindeberg sykehjem. Berntsen fikk tidlig et inntrykk av at kommunen ikke ville ha ham tilbake dit.

Bedre personalpolitikk

Da Berntsen ble intervjuet av LO-Aktuelt i februar i år forklarte han hvorfor:

– Det er bare på Lindeberg de kjenner meg. Kollegene støtter meg. De pårørende som jeg kjenner til, tror ikke på anklagene. Hvis jeg må begynne et nytt sted, vil jeg bli sett på som en mulig voldtektsmann, og det makter jeg ikke, sier Berntsen.

– Er det noen lærdommer det går an å trekke av saken din?

– Hvis dette kan føre til at Oslo kommune gjør noe med personalpolitikken så er det bra. Slik at kommunen slutter å behandle underordnete arbeidstakere som de vil, konkluderer en svært lettet Berntsen.

Berntsen er fortsatt ikke helt klar til å starte å jobbe. De to årene har vært tøffe.

– Men jeg ser fram til å legge saken bak meg. Jeg skal gjøre det jeg kan for å ting til å fungere når jeg kommer tilbake på jobben, sier han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy