Støre må handle nå

LO-sekretær Kristian Tangen roper et varsko om menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara, landet som er under marokkansk okkupasjonsstyre.

2012042715350720131216190232

monica.schanche@fagforbundet.no

Oppfordrer Støre til handling

– Når Marokko om kort tid skal opp for FNs menneskerettighetsråd i Genève, har Norge en mulighet til å sette press på Marokko for å finne fram til en varig og rettferdig politisk løsning. Målet må være at befolkningen får realisert sin rett til selvbestemmelse gjennom folkeavstemning, i tråd med folkeretten og FNs vedtak, sier Kristian Tangen til Fagbladet.

I et blogginnlegg på Fagbladet.no betegner LO-sekretæren situasjonen i Vest-Sahara som svært alvorlig. Menneskerettighetsaktivister blir fengslet og trakassert. Halve befolkningen er på flukt. De som er igjen, opplever daglig alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter, framholder Kristian Tangen, som selv fikk brysk behandling av politiet da han i 2005 skulle følge en rettssak mot en menneskerettighetsaktivist i byen Laayone.

– Det skjedde i 2005. Da jeg skulle overvære rettssaken, ble jeg selv arrestert av politiet som fikk forsterkninger fra sikkerhetsstyrkene til okkupasjonsmyndighetene, og transportert ut av landet, forteller Tangen.

Han mener den arabiske frigjøringsvåren egentlig startet i Vest-Sahara. – Høsten 2010 var den største demonstrasjonen gjennom 37 år med okkupasjon. Ved en teltleir utenfor byen Laayone mistet flere livet i opptøyer.

Etter at marokkanske okkupasjonsmyndigheter stengte journalister ute, er Vest-Sahara blitt det han betegner som ”det glemte landet”.

LO-sekretæren har fortsatt et sterkt engasjement for at befolkningen i Vest-Sahara skal få oppfylt sine rettigheter og få tilbake sin selvstendighet. Han er kritsk til det han oppfatter som en lunken holdning fra Norges side i dette spørsmålet.

FN sikkerhetsråd har denne uka vedtatt en resolusjon som fornyer mandatet til FN-styrken i landet – uten at mandatet ble utvidet til å gjelde menneskerettigheter. Mens flere land har krevd en slik utvidelse, har Norge latt være.

– Hva er din oppfordring til utenriksminister Jonas Gahr Støre?

– LO sendte brev til UD ved utenriksministeren om situasjonen i landet allerede i 2007. I et svar til LO forsikret utenriksministeren at Norge skal gjøre sitt for å støtte opp om den politiske prosessen, og at konflikten måtte finne sin løsning i tråd med FNs vedtak. Som jeg påpeker i bloggen min er det nå Norge har en mulighet til å omsette ord til handling. Jeg forventer derfor at Norge følger opp når Marokko skal opp i Menneskerettighetsrådet i Genève om få uker, sier LO-sekretær Kristian Tangen til Fagbladet.

Les hele blogginnlegget

Ansvarlig redaktør:
Hege Breen Bakken
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt:
Redaksjonen
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy