Støttegruppe for kurdere i Tromsø

Etter ni år i Norge satset Hawre og Bilal på en framtid i Norge. Nå blir de to tromsøværingene med kurdisk bakgrunn kastet ut av landet. Fagforbundet i Tromsø har etablert støttegruppe og appellerer til politikerne om en mer human flyktningpolitikk.

2008021510074320131216035908

Uten jobb

Støttegruppe

Bekymret

Underskriftskampanje

I april 2006 kunne en stolt Hawre Mohammed Ali åpne døren til sitt eget skredderverksted midt i Storgata i Tromsø. Passet var stemplet med lovlig oppholds- og arbeidstillatelse, og framtida så lys ut for kurderen fra Nord-Irak som kom hadde vært i Norge siden 1999.

Tromsøværingene strømmet til, og Hawre fikset det meste, enten det var kjoler som var blitt for trange eller bukser som var for lange.

Nå er de glade dagene over for Tromsø-skredderen. Før jul fikk han brev fra Utlendingsdirektoratet (UDI) som hadde funnet ut at oppholdstillatelsen fra 2005 var innvilget på feilaktig grunnlag. Dermed ligger det an til at Hawre må forlate både skredderverkstedet og landet.

Bilal Gahni Mohammad er i samme situasjon som Hawre. Han jobbet som bussjåfør da brevet fra UDI kom, og måtte slutte på dagen etter at arbeidsgiver fikk telefon fra politiet. At Tromsø trenger bussjåfører betyr ingenting i denne sammenheng.

Fagforbundet i Tromsø har etablert en støttegruppe for Hawre og Bilal.

– Slik kan man ikke behandle mennesker er som har vært ni år i Norge, og som har hatt både oppholds- og arbeidstillatelse i orden, sier talsmann for støttegruppa, Helge Hole.

Støttegruppa har sendt brev til både integreringsminister Bjarne Håkon Hanssen og en rekke stortingsrepresentanter der de krever en ny og mer human flyktningpolitikk. De jobber også med å løfte Hawre- og Bilalsaken til å bli en nasjonal støttegruppe.

Hawre Mohammed Ali er dypt bekymret for framtida, og ber politikerne om også å bruke hjertet når de vurderer asylsaker:

– Jeg har ikke lovlig opphold i Norge, men hvor skal jeg reise – jeg har ikke lenger noe hjemland. Ingen kan sendes til Irak slik situasjonen er der.

Formannskapet i Tromsø vil gi Bilal økonomisk støtte til strøm og husleie ut mars måned mens saken hans blir behandlet.

I mens fortsetter underskriftskampanjen

Ansvarlig redaktør:
Hege Breen Bakken
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt:
Redaksjonen
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy