JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streiker seg ut av arbeidslivet

Siste arbeidsdag for Kari Fredriksen skjer på streikevakt, etter 23 år som renholder i kommunen. Hun streiker seg inn i pensjonistenes rekker.

2012060414461920131216192506

vegard.velle@fagforbundet.no

–Jeg støtter selvsagt streiken, men det er litt trist å slutte på denne måten. Helst ville jeg satt fra meg moppen, ryddet skapet og gått ut fra ungdomsskolen med en følelse av at jobben var unnagjort.

Fredriksen synes den viktigste kampsaken er retten til hele stillinger.

– Jeg har stått på i 46 år og aldri vært sykemeldt. Det skyldes delvis helse og delvis stahet. Selv om det var en krevende jobb, skulle gjerne jobbet til jeg var 70. Men nå har jeg fått slitasje i beinet, forteller hun.

Streikevakt ved reisens ende

Også Thoril Gjerløw, førstesekretær på Vestsiden helsestasjon, avslutter arbeidslivet på streikevakt. Hun har jobbet i kommunen i 34 år og vært tillitsvalgt i 25 av dem for de merkantilt ansatte. Verken Fredriksen eller Gjerløw har streiket tidligere.

– Jeg har vært heldig. Brukerne har vært hyggelige, og arbeidsplassen har føltes som en familie. Å slutte blir en omveltning, tror Gjerløw.

Stor demonstrasjon

I Fredrikstad er 1069 arbeidere, en tredel av Fagforbundets medlemmer, tatt ut i streik. Utenfor 69 arbeidsplasser står det streikevakter. Streikekomiteen besetning på ni personer har delt opp byen i distrikter, slik at alle streikevaktene blir fulgt opp.

Lederen av Fagforbundet i Fredrikstad, Lisbeth Kristiansen, har vært leder bare i tre måneder. Hun smiler og har full kontroll. Stadig vekk blir hun ringt opp fra folk som har spørsmål og meldinger.

– Siste natta, før det var klart om det ble streik, lå jeg på sofaen med telefonen og datamaskinen ved siden av meg og ventet på varsel.

Fagforbundet viser styrke. Etter et kjempestort streikemøte med 1000 deltakere går medlemmene i demonstrasjonstog gjennom byen. I røde streike-t-skjorter, bak faner og ropende ”heltid for alle”, er Fagforbundets streikende svært synlige i bybildet.

Streikebryteri

Heller ikke i Fredrikstad er det fritt for streikebryteri. På havna regjerer havnesjefen. Han har akseptert kranløfting av en pram tilhørende redningsskøyta, men kranfører Dennis Løken er tatt ut i streik.

Da sørger havnesjef Tore Lundestad like greit for at et privat firma gjør jobben i stedet, og det på tross av at han er blitt bedt om å sende en dispensasjonssøknad til Fagforbundet, som høyst sannsynlig ville fått et OK-stempel.

– Dette er rett og slett streikebryteri, sier kranfører Dennis Løken.

Reparatør Finn Johansen samtykker.

– Dette er en ren provokasjon. Dette handler om maktkamp, mener han.

Sigmund Karlsen, første nestleder i Fagforbundet Fredrikstad er opptatt av at alle skal følge spillereglene.

– Redningsskøyta skal selvsagt være operativ, men vi skulle hatt en søknad om dispensasjon først, klargjør han.

En bagatell

Lundestad bekrefter at prammen ble løftet ut på vannet.

– Vi ba traileren som fraktet prammen om å kjøre til Tollbodkaia i Fredrikstad i stedet for hit. Men de vurderte denne kaia som for trang og kom tilbake. Så i stedet for å gjøre saken mer dramatisk og større enn den var, aksepterte jeg at de løftet prammen av traileren, med mobilkrana de selv bestilte, forteller havnedirektør Tore Lundestad.

– Jeg oppfattet saken som en bagatall og ønsket å finne en smidig løsning der og da. Hele jobben var gjort på ti minutter.

Han nekter for at han fikk noen formell beskjed fra Fagforbundet om å søke om dispensasjon.

– Om jeg fikk muntlig beskjed fra streikevakten om å søke, skal jeg ikke ha sagt. Men jeg fikk ingen formell henvendelse om dette.

Uunnværlige arbeidere

Utenfor Nebbetorp barnehage er stemningen god. Foreldre kommer innom på besøk.

– Neida, jeg skal ikke levere barn i dag. Jeg ville bare se at dere har det bra og at dere har nok kaffe, fortalte en forelder som var innom.

Streiken er effektiv.

– Sist da Utdanningsforbundet streiket, holdt barnehagen åpen i ti dager. Men når assistentene og barne- og ungdomsarbeiderne streiker, stenger barnehagen fra første dag. Det viser hvor uunnværlige vi er, mener Torun Øbye Andreassen, tillitsvalgt i barnehagen.

Ei lønn å leve av

Utenfor rådhuset står en gruppe streikevakter.

– Jeg streiker ikke for min egen del. Jeg pensjonerer meg om to år og streiker for dem som kommer etter meg, sier en av de streikende.

– Vi synes det er synd at nyutdannete risikerer å ende opp i en 14 prosent turnusstilling. Det bør være mulig å jobbe i hundre prosent. Det handler om å ha muligheten til å etablere seg, om å ha et akseptabelt lønnsnivå og om pensjonspoeng, sier en annen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy