Sykehus ønsker flere på deltid

Oslo universitetssykehus satser på deltidsstillinger for å spare penger.

2011053114135220131216161743

per.flakstad@fagforbundet.no

vegard.velle@fagforbundet.no

Etter hvert som folk slutter i sine heltidsjobber, ønsker sykehuset å erstatte disse med flere deltidsstillinger. Det er Fagforbundets tillitsvalgt og styrerepresentant, Bjørn Wølstad-Knudsen, som forteller om planene, som også tidligere er lagt fram i et forslag til bemanningsplan.

– Dette mener jeg er en svært dårlig måte å organisere arbeidet på, sier Bjørn Wølstad-Knudsen, ved Oslo universitetssykehus.

Bryter med regjeringen

Å tvinge enda flere omsorgsarbeidere fra heltid og over på deltid, og det attpåtil på Helse-Norges største arbeidsplass, er stikk i strid med signaler fra regjeringen.

Senest i oktober sa arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap): ”Det er et kjempestort problem at mange kvinner jobber ufrivillig deltid”.

Også Arbeiderpartiets landsmøte gikk inn for en innstramning i bruken av deltidsstillinger.

Bakvendt

Fagforbundets nestleder, Mette Nord, misliker planene om flere deltidsstillinger.

– Dette er fullstendig bakvendt i forhold til resten av helsenorge og arbeidslivet for øvrig, der trenden er å etablere flere hele eller større stillinger, sier hun.

Rammer pasientene

– Flere deltidsstillinger vil ramme pasienter som har behov for trygghet og faste rammer ved at de får stadig nye mennesker å forholde seg til. Jeg mener det vil bidra til å øke sykefraværet, noe som igjen vil øke behovet for innleid arbeidskraft. Dermed har sykehuset uansett brukt de pengene som ledelsen ønsket å spare, sier Mette Nord til Fagbladet.

Avviser planene

HR-direktør Rolv Økland ved Oslo universitetssykehus avviser at de ønsker å erstatte heltidsansatte med deltidsstillinger. På sykehusets hjemmeside skriver han:

"Vår holdning inn i denne prosessen er å ha flest mulig heltidsansatte og at ingen fast ansatte ufrivillig skal få redusert sin arbeidstid.... Det er derfor besluttet å legge til rette for løsninger på tvers av klinikker og enheter for å sikre at berørte fast ansatte ikke blir tvunget til ufrivillig reduksjon av arbeidstid."

Kvinnefiendtlig

Mellom 70.000 og 115.000 arbeidstakere jobber ufrivillig deltid, ifølge beregninger fra Fafo, Statistisk sentralbyrå og Arbeidsdepartementet. De fleste er kvinner. Særlig i helse- og omsorgssektoren er dette et stort problem.

Problematikken rundt ufrivillig deltid er en av Fagforbundets uttalt viktigste saker. Forbundet har egne heltidsprosjekter ute i fylkene, og har varslet at det om nødvendig går rettens vei for å sørge for at ansatt som har krav på det får større eller full stilling.

Ca 42 prosent av alle kvinnelige lønnstakere jobber deltid. Blant menn er andelen ca. 13 prosent.

Ca 20 prosent av alle deltidsansatte ønsker lengre arbeidstid ifølge en undersøkelse fra Fafo.

SSB anslår at rundt 70 000 som i dag jobber deltid, egentlig ønsker å jobbe fullt. Fafos tall ligger på ca. 115 000.

Over halvparten av disse arbeider i helse- og sosialsektoren.

Omfanget er klart størst i kvinnedominerte yrker, og der i jobber uten krav til lengre utdanning.

Kilder: SSB, Arbeidsdepartementet, Fafo

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy