JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Synlige spor i Guatemala

Engasjementet begynte da tissetrengte busspassasjerer kom i prat med protesterende indianerne i veikanten. Nå står fjerde nybygg klart i Guatemala; et barne- og kvinnesenter oppkalt etter Vidar Stang, leder i Fagforbundet Telemark.

2008052211043320131216052037

Sitramest betyr «Mayaer uten jord» og er navnet på indianernes protestorganisasjon. Den norske delegasjonen stoppet i 2002 og kom i prat med indianerne. Nordmennene fikk organisert en buss som brakte indianerne inn til Guatemala City til det offisielle jordreformkontoret. Indianerne okkuperte kontoret og ga seg ikke før de fikk tildelt et jordområde. De vant fram, og 1600 innbyggere flyttet ut til det uetablerte området.

Ungdomsskole til jul

I 2004 besøkte en ny delegasjon fra Fagforbundet Telemark de 360 indianerfamiliene på eiendommen Monte Cristo. Det satte fart i samarbeidet om å skape et senter for lokal utvikling.

Nå har det lille samfunnet bygget sitt eget Folkets hus med administrasjonskontor og gjestehus, en barnehage og et kvinnesenter. Før jul skal ungdomsskolen stå ferdig.

– Er det ikke en deilig historie om at det nytter å engasjere seg – noen får bedre livsvilkår. Mye av grunnen til at samarbeidet er så vellykket, er at vi parallelt har jobbet med demokrati og organisasjonsutvikling, sier en begeistret Vidar Stang, som har vært en ildsjel siden første møte.

– Indianerne har et framtidshåp og et fantastisk pågangsmot. Jeg får en dyp respekt for deres seremonier og beskyttelse av naturen. De vil aldri ta ut mer enn det naturen kan gjenskape.

Mange mayastammer

Lokalt i Guatemala er det bygd opp ressursgrupper med lærere, helsearbeidere og fagfolk. Deres kunnskaper kan det lille samfunnet benytte seg av. Støtten tar hensyn til indianernes egenart, lynne, religion og kultur.

Parallelt med byggingen av hus, skjer opplæringen i demokrati- og alliansebygging. Det skjer også gjennom Fagforbundet Telemarks andre solidaritetsprosjekt, kalt Steemur.

– Det er tross alt mennesker fra seks–sju forskjellige mayastammer som skal fungere godt sammen.

Etter hvert er samarbeidet utvidet langt ut over Monte Cristos grenser. Indianerne har tatt initiativ overfor stadig flere organisasjoner. Nå er de i en allianse med 20 organisasjoner som representerer 12.000 mennesker.

– For første gang har denne alliansen fått til en åtte punkts hovedavtale om medbestemmelse. Da blir vår egen historie med samfunnsbygging så nær, forteller Vidar, like begeistret.

Rytmisk samarbeid

Stang ble tatt på senga da en ny Fagforbunds-delegasjon dro til åpningen av det nye barne- og kvinnesenteret. Indianerne hedret sine samarbeidspartnere fra den andre siden av kloden med å oppkalle senteret etter ham.

– En stor ære som deles med alle samarbeidspartnerne i Norge, sier han, og peker stolt på at barnedødelighet nesten ikke finnes i Monte Cristo, mens den ligger på 20 prosent i Guatemala.

Åpningen ble dekket som en stor begivenhet av media, både regionalt og nasjonalt.

– Det er morsomt at navnet Fagforbundet har fått kjendisstatus i regionen, skryter Vidar. Han innrømmer sin svakhet for salsa, marimba og andre svingende lokale danser som telemarkingen hev seg ut i.

– Menneskene har en fantastisk evne til både alvor og glede som jeg lett fanges av. Det var sikkert morsomt å se meg under åpningsdansen, der jeg svirret rundt en halvmeter over alle andre, sier han. Fortsatt like begeistret.

Fagforbundet Telemarks forhold til mayaer uten jord ble formalisert i 2004, i prosjektet Senter for lokal utvikling Monte Cristo.

Norad har støttet prosjektet siden 2005.

Det er etablert en lokal støttegruppe i regionen, som består av fagfolk som lærere, helsearbeidere og byggkyndige.

Folkets Hus med administrasjonskontor og gjestehus åpnet i desember 2006.

Barnehagen og kvinnesenteret åpnet i oktober 2007.

Ungdomsskolen er planlagt ferdig til jul i 2008.

Parallelt er det satt i gang opplæring i demokrati- og alliansebygging. I 2008 fremmer organisasjonen Steemur krav for 20 organisasjoner; alt fra fagforeninger til bondeorganisasjoner.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy