JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tar grep om volden

Når smeller det? Hvorfor smeller det? Hvordan unngå det? Behovet for kunnskap er enormt.

2012051514331620131214181747

ola.tommeras@fagforbundet.no

40 deltakere fra vidt forskjellige yrker – fra skoler, Nav, barnevern, ambulansesjåfører, kollektivtransport og helsevesen – instrueres i voldens mekanismer i Folkets Hus i Drammen. Det er Seksjon samferdsel og teknisk (SST) i Buskerud som har invitert til kurs. Interessen er formidabel.

– Kurset var fulltegnet i løpet av tre dager. Innen påmeldingsfristen hadde 110 medlemmer meldt sin interesse. Og det var bare i Søndre Buskerud, forteller Ove A. Solberg, styremedlem i SST og tillitsvalgt i Nettbuss. Ventelista er stor nok til å fylle ytterligere tre kurs.

Trenger kompetanse

Pågangen fra medlemmene kommer ikke uten grunn. Nesten daglig blir utrykninger for å bistå en av disse yrkesgruppene registrert i politiets journaler. Nesten daglig kan en notis eller to leses i landets lokalaviser.

Politibetjent Håvard Nordbø er kursleder sammen med Rasmus Verlo fra Fagakademiet. Nordbø bidrar med sin politierfaring, Verlo med sin bakgrunn som karateinstruktør gjennom en halv mannsalder.

Håvard Nordbø har møtt deltakerne eller deres kolleger flere ganger på jobb som politibetjent.

– Jeg ser utfordringene de har på sine arbeidsplasser, og kompetansen som mangler. Litt mer kunnskap, så kan mange voldelige episoder unngås, mener han.

Ut av situasjonen

Hvordan stoppe en vanskelig situasjon, hvordan unngå at det blir verre, hvordan roe ned ustabile og sinte personer, og ikke minst hvordan komme seg vekk, går som en rød tråd gjennom dagen.

Kampsportekspert Verlo med svart belte av 2. dan, beskriver blikk, kroppsposisjoner og bevegelser foran et angrep.

– I kampsport pareres ikke et angrep når det kommer, men før det kommer. Teknikken er overførbar til vold i hverdagen, forklarer Verlo.

– Vi lærer ikke deltakerne å slåss. Å gå inn i en kamp krever omfattende trening. Vi fokuserer på hvordan å unngå volden. Kommer situasjonen ut av kontroll, er første bud å komme seg vekk. Det er bedre å være feigingen som løper enn den som havner knivstukket på sykehus eller med utslåtte tenner, poengterer han.

– Snakk deg ut

Formiddagen går med til foredrag og bevisstgjøring om egen framferd i møte med mennesker, og om hvordan den ustabile oppfatter og handler.

– Å havne i en fysisk konfrontasjon er absolutt siste utvei, gjentar Verlo og Nordbø gang på gang.

De simulerer flere lett gjenkjennelige situasjoner for ansatte i utsatte offentlige virksomheter. Hvordan trekker man seg unna? Hvor er komfortsonen, når oppfattes du som truende? Hvordan kan kollegene bistå?

River seg løs

Deltakerne vet like godt som kurslederne at noen ganger feiler ethvert forsøk på å roe ned en sint person, så vel som forsøk på å komme seg vekk. Der og da hjelper det lite om mulige feil i eget handlingsmønster kan påpekes ved neste dags evaluering.

– Tommelen er håndens svakeste punkt, forklarer Verlo, og demonstrerer hvordan man river seg løs av et grep. Deltakerne tester selv. De fleste blir overrasket. Det er så godt som umulig å holde igjen noen som drar seg løs på riktig måte.

Deretter følger kvelertak i de fleste varianter. Teknikken for å komme seg fri er sjelden innlysende. Den kan være enkel, men må likevel læres.

– Holder gjerne flere kurs

– Vi hører ukentlig om voldelige episoder på min arbeidsplass i Nettbuss, forteller hovedtillitsvalgt ved busselskapet, Ove A. Solberg.

– Nesten alltid dreier det seg om dårlig kommunikasjon. At en episode oppstår helt umotivert, er unntaket. Vi trenger absolutt kunnskap i å ­kommunisere med ustabile mennesker. Når arbeidsgiver holder kurs, fokuseres det som oftest på generell kundebehandling, og ikke på truende situasjoner, påpeker han.

Fagforbundet Buskerud har allerede fått mange henvendelser om flere kurs.

– Vi forsøker å holde antallet til 40 deltakere, og arrangerer gjerne flere kurs om vi får finansiering. Behovet er stort, sier Solberg.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy