JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Til krig mot privatisering

Fagforbundet i Tromsø har alliert seg med politiske partier og andre fagforbund i kampen mot privatisering i byen.

2013090613522620131216234538

Da kommunestyret i Tromsø 19. juni i fjor ga byrådet fullmakt til å privatisere driften i Tromsø kommune, gikk opposisjonspartiene, Fagforbundet, Utdanningsforbundet, Sykepleierforbundet og Utdanningsforbundet sammen om å danne en allianse mot privatisering.

– Det er første gang vi ser en så bred allianse her i byen, forteller Bjørn Willumsen, leder av Fagforbundet i Tromsø.

– Byrådet venter på blåblå regjering

Alliansen som kaller seg «Vi bryr oss», frykter en storstilt privatisering av tjenestetilbudet i den Høyre- og Frp-styrte kommunen.

– De som styrer i byen sitter på gjerdet og venter på at en blåblå regjering skal legge bedre til rette for privatisering. Da kommer de til å privatisere barnehagene, og flere av tjenestetilbudene. Det er jeg helt overbevist om, sier Willumsen.

– Kommunestyret har gitt byrådet fullmakt til å privatisere driften i kommunen. Det er en villet politikk, og jeg kan ikke se at de ikke vil sette det ut i praksis, sier Willumsen, som frykter at de ansatte i kommunen vil lide store lønns- og pensjonstap.

– For ansatte over 55 år betyr det milliontap hvis de blir utsatt for privatisering, hevder Fagforbundets leder i Tromsø.

– Den norske modellen perforeres

Vedtaket i kommunestyret for over ett år siden fikk begeret til å renne over for opposisjonen og flere av fagforeningene. Opposisjonen føler seg tilsidesatt. Enkeltsaker som gjelder privatisering og konkurranseutsetting blir ikke lenger behandlet i kommunestyret. Et langt mer radikalt grep enn hva høyresiden varslet i forrige valgkamp, mener alliansen.

– Opposisjonen er satt helt på sidelinja i politikken. Det er udemokratisk. Den norske modellen perforeres i Tromsø, tordner Arbeiderpartiets gruppeleder Kristin Røymo.

– Byrådet bestiller konsulentrapporter som kommer til kommunestyret som nesten ferdige saksfremlegg, men vi har ikke mulighet til å påvirke politikken, mener Gunhild Johansen fra SV, som trekker fram en rapport om konkurranseutsetting av barnehagene som et eksempel.

– Hvordan de skal drive barnehagene mer lønnsomt enn i dag, er vanskelig å se for seg. Barnehagene i Tromsø drives kostnadseffektivt i dag, sier hun.

Kraftfull plattform

«Vi bryr oss»-alliansen understreker at de ikke skal drive partipolitisk valgkamp. Partiene og fagforeningene er klare på at de fokuserer på sak, nemlig motstand mot privatisering og konkurranseutsetting.

– Hovedformålet er å støtte hverandre på de forskjellige arenaene hvor vi møter konkurranseutsetting og privatisering, forteller SVs Gunhild Johansen.

I tillegg har alliansen arrangert folkemøter. Senest nå rett før valget. Folkeopplysning, kaller Kristine Larsen det. Hun er nestleder i LO i byen.

– Mannen i gata vet ikke hva som foregår, og det hadde heller ikke jeg gjort om jeg ikke hadde hatt det vervet jeg har, sier Larsen.

– Når vi ikke får innflytelse i kommunestyret, er dette en alternativ politisk plattform, som vil være veldig kraftfull fordi vi er så tydelig på vår forankring, mener Røymo.

– Nye Høyre er business-folk

Det er ikke første gang Tromsø har hatt Høyre-styre. Fram til 1995 satt partiet med makta i nesten 20 år. Likevel mener alliansen det er annerledes denne gangen.

– Det nye Høyre er business-folk. Det er ikke det folkelige partiet vi hadde i Tromsø tidligere, mener Willumsen.

– Vi vet lite om hvilke prosesser som foregår. Det skjer bak lukkede dører. Vi blir invitert til møter, men der får vi kun informasjon. Det er ingen drøftinger, hevder fagforeningslederen.

– Du tegner et mørkt bilde av Tromsø. Hvordan reagerer lokalbefolkningen?

– Den jevne tromsøværing merker ikke så mye, men det gjør vi og de ansatte, hevder Willumsen.

Felleskjøkkenet ut på anbud

På kommunens felleskjøkken på Mortensnes sykehjem, er de ansatte usikre på hva framtida vil bringe. Felleskjøkkenets skjebne har vært uavklart i mange år, lenge før Høyre og Frp tok over styringen av byen. Da Arbeiderpartiet satt ved makta, ble det bestemt at kjøkkenet skulle flyttes til Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN), som ligger en kort kjøretur fra dagens sentralkjøkken.

– Vi hadde omtrent bestilt flyttebiler da vi fikk vite at det ikke ble noe av, forteller tillitsvalgt Detlev Volley.

En virksomhetsoverdragelse til UNN ville ført til at de ansatte hadde blitt ansatt i fylkeskommunen. Dermed ville de beholdt pensjonsbetingelsene. Nå skal felleskjøkkenet ut på anbud.

Frykter for lønn og pensjon

– Etter min mening er dette feil. Verken jeg eller de andre tror kommunen vil spare noe særlig annet enn på personal- og pensjonsutgifter ved konkurranseutsetting. Vi har gode innkjøpsavtaler og momskompensasjon, som blir vanskelig for en privat driver å konkurrere på, sier Volley, som forteller at de fleste ansatte vil bli med over til ny arbeidsgiver når kjøkkenet flytter.

– Men vi må selvsagt se hvem som tar over først, understreker han.

Kollega Kent A. Mikkelsen lager mat til mange av institusjonene i kommunen. Han er i likhet med Volley redd for hva som vil skje med lønns- og pensjonsbetingelsene.

– Det er snakk om at vi kan tape mellom 50.000 og 80.000 kroner i lønn og pensjon årlig. Jeg syns det er trist, sier han.

– Blir du med over til en ny arbeidsgiver?

– I utgangspunktet gjør jeg det, men det kommer an på hvem som tar over, svarer Mikkelsen.

– Jeg godtar ikke hva som helst.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy